9/7/13

Αυστραλιανή αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αυστραλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων 09/07/2013


Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Αυστραλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τα Μέλη, βουλευτές, κ.κ. Σωτήρη Σαμψών, Χρίστο Μέση και Σοφοκλή Φυττή, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερουσίας της Αυστραλίας, κ. John Hogg
και αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους γερουσιαστές κα Catryna Bilyk, κα Helen Polley και κ. Gary Humphries. Την Αυστραλιανή αντιπροσωπία συνόδευε ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, κ. Trevor Peacock. O κ. Hogg και η αντιπροσωπία πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο σε ανταπόδοση της περσινής επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής και αντιπροσωπίας στην Αυστραλία.
Κατά τη συνάντηση, διεξήχθη συζήτηση και ανταλλάγηκαν απόψεις επί των θεμάτων που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Εξ’ ονόματος των μελών της Ομάδας Φιλίας, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε το σημαίνοντα ρόλο που έχει ο τραπεζικός τομέας για την ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας και την ετοιμότητα της πλευράς μας για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τρόϊκα.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις των μελών της Αυστραλιανής αντιπροσωπίας, τα μέλη της Ομάδας Φιλίας σημείωσαν το ρόλο του τουρισμού ως κύριας πηγής εισοδήματος στο κυπριακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και την έμφαση που δίνεται σε επιμέρους τομείς του τουριστικού κλάδου και αγορές του εξωτερικού, καθώς και στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Ο κ. Hogg, από πλευράς του, αναφέρθηκε στο ρόλο των Κοινοβουλίων για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τη διάχυση των καλύτερων κοινοβουλευτικών πρακτικών και την περαιτέρω προώθηση των ανταλλαγών μεταξύ των κοινοβουλίων, σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.