27/6/13

Η Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της ίσης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί εξ’ ορισμού ένα θεμελιώδες και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Ο τομέας της υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει όχι μόνο την καταπολέμηση ασθενειών, αλλά και τη σωματική και ψυχολογική υγεία και στήριξη. Στη συνέχεια, η κα Κυριακίδου επεσήμανε ότι υπό το πρίσμα της παρούσας οικονομικής κρίσης η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία έχει επηρεασθεί αισθητά με αρνητικές συνέπειες στα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία, πρόσθεσε, έχουν ήδη πληγεί σημαντικά εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοσθεί σε αρκετές χώρες.

Επαφίεται σε εμάς, συνέχισε η κα Κυριακίδου, να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα σε σχέση με την ιατρική τους περίθαλψη. Η Κύπρια βουλευτής αναφέρθηκε επίσης, στις διάφορες προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ότι αφορά στη δομή και χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, κάνοντας ταυτόχρονα ειδική αναφορά στα τεράστια άλματα που έχουν επιτευχθεί στην ιατρική σε σχέση με την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων και την πρόληψη ασθενειών, όπως του καρκίνου του μαστού. Αυτά τα ιατρικά επιτεύγματα, συνέχισε, δεν πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να θυσιαστούν στον βωμό της οικονομικής κρίσης, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πρόσβαση στην υγεία να αντιμετωπιστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως κάτι που μετριέται μόνο μέσα από αριθμούς και δαπάνες.

Η κα Κυριακίδου έκανε στη συνέχεια ειδική αναφορά στα παιδιά, τονίζοντας ότι η μη επαρκής πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη. Κατά παρόμοιο τρόπο, πρόσθεσε, η άνιση, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στις πιο πάνω υπηρεσίες, μεταναστών, ανύπαντρων μητέρων και άστεγων μπορεί επίσης να πλήξει σοβαρά την ευημερία και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ως εκ τούτου, κατέληξε είναι απαραίτητο να ενκύψουμε στο πιο πάνω θέμα και να δεσμευτούμε πως θα καταστούμε η φωνή των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας.