27/6/13

Οι Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Ουκρανίας υπέγραψαν Πρωτόκολλο συνεργασίας 27/06/2013

Μετά τη λήξη των εργασιών της Πρώτης Συνόδου της Κυπρο-Ουκρανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική Συνεργασία, υπογράφηκε σήμερα Πρωτόκολλο το οποίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας, της παιδείας κ.ά.


Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και από μέρους της Ουκρανίας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Yuriy Kolobov, o οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε ψηλότερο επίπεδο. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίζοντας ότι το Πρωτόκολλο που υπογράφτηκε θα συμβάλει αναμφίβολα στην περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε υφιστάμενους και σε νέους τομείς όπως αυτοί της ενέργειας, των υπηρεσιών υγείας και της γεωργίας. Τονίστηκε επίσης η ύπαρξη ευνοϊκών προϋποθέσεων για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων, τουρισμού και μεταφορών.

Μέσα στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Συνόδου έγινε και η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς της ψηφιακής χαρτογραφίας (Digital Cartography) και των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών και των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (Geographical Information Systems).

Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο Mr. Borys Humeniuk και τα μέλη των δύο Αντιπροσωπειών.