25/6/13

Συμμετοχή Κυπρίων Βουλευτών στην 49η Διάσκεψη της COSAC 25/06/2013

Άρχισαν χθες στο Δουβλίνο οι εργασίες της 49ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στα πλαίσια της τρέχουσας Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης και Χρίστος Μέσης, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Φειδίας Σαρίκας.

Κατά τη Διάσκεψη, o κ. Νεοφύτου παρουσίασε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της παρελθούσας Κυπριακής Προεδρίας. Ο κ. Νεοφύτου έκανε ειδική αναφορά στα αποτελέσματα αναφορικά με το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, αποφασίστηκε η σύσταση διακοινοβουλευτικής διάσκεψης από αντιπρόσωπους των εθνικών κοινοβουλίων των συμβαλλομένων κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειδικότερα από τις αρμόδιες επιτροπές. Οι Πρόεδροι πρότειναν όπως η Διάσκεψη συνέρχεται δύο φορές ετησίως και συντονίζεται με τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, η Διάσκεψη θα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και θα συνδιοργανώνεται και συμπροεδρεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο της συμπροεδρεύουσας χώρας, ενώ το δεύτερο εξάμηνο, η Διάσκεψη θα πραγματοποιείται στην προεδρέυουσα χώρα, το κοινοβούλιο της οποίας και θα προεδρεύει.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης, ο κ. Συλλούρης έκανε μνεία στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και ειδικότερα στην ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας και της πείνας, τη διασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την ίση και αξιοπρεπή μεταχείριση κάθε πολίτη και στην πρόσβαση όλων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε ότι, παρόλο που στις ανεπτυγμένες χώρες τα κοινωνικά αυτά αγαθά θεωρούνται αυτονόητα, εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο τα στερούνται.
O κ. Συλλούρης αναφέρθηκε παράλληλα και στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τονίζοντας ότι, με στοχευμένη και ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να καλυφθεί σημαντικό μέρος των κενών που παρατηρούνται στους Στόχους. Το όραμα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όλων ανεξαίρετα των ανθρώπων, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσει να διαπνέει την ανθρωπότητα στον καθορισμό των επόμενων στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υιοθετηθούν και νέες προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ραγδαίας εξάπλωσης των μη μεταδοτικών ασθενειών, η ποιότητα στη μάθηση και η χρηστή διακυβέρνηση. Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της καλής διακυβέρνησης, όταν παρέχεται βοήθεια σε τρίτες χώρες, ώστε η εν λόγω βοήθεια να δημιουργεί πλούτο για όλους τους πολίτες της κάθε ευεργετούμενης χώρας.

Στο πλαίσιο συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας κ. Enda Kenny T.D. για τα επιτεύγματα και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα Κυριακίδου έθιξε το θέμα του προϋπολογισμού της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 και το κατά πόσο ο προϋπολογισμός αυτός δύναται να υλοποιήσει τον στόχο της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους και συνεπώς να συμβάλει στην ανάπτυξη. Δεύτερο ερώτημα της Κύπριας Βουλευτή ήταν κατά πόσον υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, ειδικότερα υπό το φώς των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στους ευρωπαίους πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης και κατά πόσο τα μέτρα αυτά αποξενώνουν τους πολίτες από την ΕΕ αντί να τους φέρνουν πιο κοντά.

Σε παρέμβασή του, εξάλλου, κατά τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο κ. Σαρίκας ανέφερε ότι, για να επιτευχθεί η βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ, πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, είπε, οδηγεί εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια και την εξαθλίωση και έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποξένωσή τους από την Ένωση. Ο κ. Σαρίκας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών και ο διάλογος που έχει αρχίσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαίων πολιτών, αποτελεί ευκαιρία για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να γίνει μια νέα αρχή για αναδιάρθρωση της Ένωσης, με τον ευρωπαίο πολίτη στο επίκεντρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαρίκας υπογράμμισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως οι κατεξοχήν εκπρόσωποι των πολιτών, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η δράση των εθνικών κοινοβουλίων, πρόσθεσε, θα μπορούσε να εστιαστεί σε θέματα ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, πρέπει να δοθεί στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή τους είναι στενά συνδεδεμένη με τη λήψη αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.