27/6/13

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας στην τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού "Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση" 27/06/2013


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, αφιερωμένη στον 5ο διαγωνισμό "Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση", που προκηρύχθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Παραγωγικότητας 2007-2013 από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Κέντρο Παραγωγικότητας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Μέσα από τον διαγωνισμό αυτό δίνεται η δυνατότητα στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την έννοια της παραγωγικότητας, να συνθέσουν και να αναλύσουν με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν. Η ενασχόληση και η εμπλοκή των μαθητών στη διαδικασία του διαγωνισμού τούς βοήθησε να κατανοήσουν έννοιες και σχέσεις οι οποίες ανήκουν στον κόσμο των ενηλίκων.
Η σχέση εργασίας, βαθμού προσπάθειας και κόστους σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα έχουν να κάνουν άμεσα με την έννοια της παραγωγικότητας. Είναι κοινά αποδεκτό πως η ανάπτυξη της παραγωγικότητας εξαρτάται τόσο από το επίπεδο του φυσικού κεφαλαίου και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, όσο και από την τεχνολογική πρόοδο και τις νέες μορφές οργάνωσης. Πρώτιστα, όμως, εξαρτάται από το διαθέσιμο φυσικό κεφάλαιο και το ανθρώπινο δυναμικό. Στην εποχή που ζούμε ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος κρίνεται σημαντικότερος και από αυτό ακόμη το φυσικό κεφάλαιο.
Διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι καλούμαστε να εργαστούμε σκληρά και δημιουργικά, συμβάλλοντας στη διάσωση και επιβίωση της χώρας μας. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλες οι εργασίες που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, και ιδιαίτερα οι εργασίες που βραβεύθηκαν, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι μαθητές μας κατανόησαν τον βαθμό στον οποίο οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών στην εκπαίδευση επηρεάζουν την παραγωγικότητα σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις εισηγήσεις για καινοτόμους πρακτικές για αύξηση της παραγωγικότητας σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η εκπαίδευση.
Με τον 5ο διαγωνισμό ολοκληρώνεται φέτος το έργο «Ενσωμάτωση της έννοιας της παραγωγικότητας στην εκπαίδευση» μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Παραγωγικότητας για την περίοδο 2007-13. Οι δράσεις και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών των πέντε τελευταίων χρόνων τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα και επιβάλλουν τη συνέχεια της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε πολλαπλά επίπεδα, έτσι ώστε μέσα από τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα να πετύχουμε την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, διαδραματίζοντας έτσι καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Η πορεία προς τη δημιουργία είναι σημαντικότερη από το αποτέλεσμα και η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως της διάκρισης και της βράβευσης, είναι αξιοθαύμαστη και άξια συγχαρητηρίων. Συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό καθώς και όλους τους συντελεστές των δύο Υπουργείων που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση του διαγωνισμού.