27/6/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, στην Αθήνα 27/06/2013

«Κοινοβουλευτική Δημοκρατία-Χριστιανισμός-Ορθοδοξία: Αξίες και έννοιες»
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που χαιρετίζω τη Σύνοδο της ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας η οποία έχει φέτος εορταστικό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνονται 20 χρόνια από το ιδρυτικό Συνέδριο της Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1993 στη Χαλκιδική, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων.
Με την εικοσαετή δράση της η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας δημιούργησε μια νέα δυναμική στα πολιτικά δρώμενα και προσέφερε ένα ισχυρό βήμα έκφρασης των απανταχού Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών.
Η Συνέλευση, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, εγκύπτει σε ζητήματα πολιτικά και κοινωνικά που απασχολούν και επηρεάζουν τις σύγχρονες κοινωνίες και, μέσα από επιστημονικές αναλύσεις, σε συνάρτηση πάντα με τις αρχές της Ορθόδοξης πίστης, παρουσιάζει τις δικές της εισηγήσεις και απαντήσεις, τις οποίες προωθεί μέσω της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας.
Το έργο της Συνέλευσης δεν περιορίζεται, φυσικά, σε αναλύσεις, που είναι βεβαίως αναγκαίες και επωφελείς όσον αφορά στη χάραξη της πολιτικής της. Πολύτιμη και πρωτεύουσα στη σημασία της είναι η συμβολή της Συνέλευσης στην ενίσχυση της επικοινωνίας και συμπόρευσης των απανταχού Ορθοδόξων. Η Συνέλευση έχει παρουσιάσει έμπρακτα αποτελέσματα, εγκρίνοντας πολυάριθμα Ψηφίσματα και Διακηρύξεις αναφορικά με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Χριστιανικές Ορθόδοξες κοινότητες σε ταραχώδεις περιοχές της υφηλίου ή περιοχές με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, και επιπλέον έχει αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική διπλωματία για να συμβάλει στην προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων του κυπριακού λαού, αλλά και της Πολιτείας, για τη διαχρονική στήριξη της Κύπρου εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, για τη συμβολή της στην προβολή των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, όπως είναι η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα γη μας και η παραβίαση από το κατοχικό καθεστώς των θρησκευτικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει τη συμμετοχή και στήριξή της στις δραστηριότητες της Συνέλευσης ενισχύοντάς την όσο καλύτερα μπορεί, τιμώντας τις αρχές και αξίες που εκπροσωπεί, καθώς και την παρουσία και σφραγίδα της στη διεθνή κοινοβουλευτική σκηνή.
Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της εορταστικής αυτής Συνόδου της Ολομέλειας προσβλέποντας σε ένα ακόμα πιο δυναμικό και παραγωγικό έργο της Συνέλευσης, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. __________
Σημείωση: Την ομιλία διάβασε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας κ. Λευτέρης Χριστοφόρου.