21/6/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τις πρόσφατες πυρκαγιές 21/06/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για να τις ενημερώσει, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου και Χοιροκοιτίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, τον επαγγελματισμό που τις διακρίνει και, προπάντων, τον άψογο συντονισμό και συνεργασία που υπήρξε μεταξύ τους για την ταχύτερη δυνατή κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι στις 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μία ευρύτατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία κλήθηκαν και συμμετείχαν όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες του κράτους. Στόχος της σύσκεψης ήταν η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και ο σωστός προγραμματισμός και συντονισμός των αρμόδιων Υπηρεσιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε καταγραφή και ενημέρωση αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εν λόγω Υπηρεσιών, τόσο όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και για τα υπόλοιπα, επίγεια και πτητικά μέσα.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου και Χοιροκοιτίας, ο κ. Χάσικος σημείωσε: «Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες κατέβαλαν, έγκαιρα, τις απαιτούμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση και κατάσβεσή της και τους απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εκφράζω και προς όλους τους εθελοντές που συνέδραμαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτό διερευνάται αρμοδίως από την Αστυνομία, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο την επιβολή αυστηρότερων και αποτρεπτικότερων ποινών για τους εμπρηστές.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τις ζημιές συνεχίζονται από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Τόνισε, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ζημιά που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά είναι στο περιβάλλον και αυτή δεν μπορεί να αποζημιωθεί με χρήματα.