21/6/13

Κήρυξη περιοχών σε ζώνες προστασίας και επιτήρησης για καταπολέμηση της ψευδοπανώλους 21/06/2013


Καθορισμός ζωνών ελέγχου Δυνάμει της Παραγράφου 10

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με βάση τις εξουσίες που τους παρέχει η Παράγραφος 10 του περί της Καταπολέμησης της Ψευδοπανώλους των Πτηνών Διατάγματος του 2001, κηρύσσουν τις πιο κάτω περιοχές σε ζώνες προστασίας και επιτήρησης:

• Ως Ζώνη Προστασίας, την περιοχή ακτίνας τριών χιλιομέτρων γύρω από το κρούσμα Ψευδοπανώλους στην Κοκκινοτριμιθιά η οποία περιλαμβάνει το δυτικό τμήμα των κοινοτήτων Κοκκινοτριμιθιάς και Μάμμαρι, το ανατολικό τμήμα της κοινότητας Δένειας και μέρος του βορείου τμήματος των κοινοτήτων Ακακίου και Παλιομετόχου.

• Ως Ζώνη Επιτήρησης, την περιοχή ακτίνας 10 χιλιομέτρων γύρω από το κρούσμα Ψευδοπανώλους στην Κοκκινοτριμιθιά, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια των κοινοτήτων Παλιομετόχου, Μενοίκου, Ακακίου, Αγίων Τριμιθιάς, το νότιο τμήμα της κοινότητας Γερολάκκου, το νοτιοανατολικό τμήμα της κοινότητας Μάμμαρι και Κατωκοπιάς, το νοτιοδυτικό τμήμα της κοινότητας Αυλώνας, το ανατολικό τμήμα της κοινότητας Κοικκινοτριμιθιάς, το δυτικό τμήμα της κοινότητας Περιστερώνας και το βορειοανατολικό τμήμα της κοινότητας Ορούντας.

Στις ζώνες αυτές εφαρμόζονται άμεσα τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται στο περί της Καταπολέμησης της Ψευδοπανώλους των Πτηνών Διατάγματος του 2001, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

(α) τη διενέργεια τακτικών επισκέψεων σε όλες τις εκμεταλλεύσεις που έχουν πουλερικά, κλινική εξέταση των πουλερικών αυτών, συμπεριλαμβανομένης, ενδεχομένως, της συλλογής δειγμάτων για εργαστηριακές εξετάσεις, και τήρηση μητρώου όσον αφορά τις επισκέψεις,

(β) τη διατήρηση όλων των πουλερικών στους χώρους στέγασής τους ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο όπου είναι δυνατό να απομονωθούν,

(γ) τη χρησιμοποίηση κατάλληλων μέσων απολύμανσης έναντι του ιού της ψευδοπανώλους στις εισόδους και τις εξόδους όλων των εκμεταλλεύσεων πουλερικών

(δ) τον έλεγχο των μετακινήσεων ατόμων που έρχονται σε επαφή με πουλερικά, πτωμάτων πουλερικών και αυγών, καθώς και έλεγχος των οχημάτων που μεταφέρουν πουλερικά, πτωμάτων πουλερικών και αυγών,

(ε) απαγορεύεται η μετακίνηση πουλερικών από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση,

(στ) απαγορεύεται η μετακίνηση πουλερικών στο σφαγείο για σφαγή, χωρίς την έγκριση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών,

(ζ) απαγορεύεται η μετακίνηση νεοσσών μιας ημέρας ή νεαρών ορνίθων σε ηλικία ωοτοκίας, χωρίς την έγκριση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών,

(η) απαγορεύεται η μετακίνηση αυγών προς επώαση, χωρίς την έγκριση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών,

(θ) απαγορεύονται από τις εκμεταλλεύσεις οι μετακινήσεις κρέατος, μεταχειρισμένων στρωμνών και κόπρου πουλερικών,

(ι) απαγορεύεται το κυνήγι, όπως και η συλλογή σαλιγκαριών, κάππαρης και μανιταριών,

(ια) απαγορεύεται η διοργάνωση αγορών, εκθέσεων και άλλων συγκεντρώσεων πουλερικών ή άλλων πτηνών.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Η Ψευδοπανώλη των Πτηνών είναι μια σοβαρή και καταστροφική ιογενής ασθένεια των πτηνών.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η εμφάνιση της Ψευδοπανώλους των Πτηνών σε μια χώρα συνεπάγεται μεγάλη οικονομική καταστροφή λόγω των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων, που επιβάλλονται στο εμπόριο (μετακινήσεις πτηνών και αυγών).

Η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί από ένα μολυσμένο υποστατικό σε άλλο με πτηνά, υποδήματα, ρούχα, οχήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, κοπριά και όταν αυτά έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΑΣ, ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ:

• Λαμβάνετε όλα τα μέτρα βιοασφάλειας για προστασία των πτηνών σας.
• Τοποθετείστε ΑΜΕΣΑ στην είσοδο και έξοδο του υποστατικού σας λεκάνη με απολυμαντικό για απολύμανση των υποδημάτων σας κατά την είσοδο και έξοδό σας από το υποστατικό.
• Προμηθευτείτε ψεκαστήρα για ψεκασμό με απολυμαντικό οποιουδήποτε οχήματος εισέρχεται και εξέρχεται από το υποστατικό σας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απολύμανση των ελαστικών και του κάτω μέρους του οχήματος.
• Ανανεώνετε το απολυμαντικό τουλάχιστον σε καθημερινή βάση. Παρασκευάζετε μόνο τη ποσότητα διαλύματος του απολυμαντικού που θα χρειαστείτε τη συγκεκριμένη ημέρα.
• Μην επιτρέπετε την είσοδο σε κανένα απολύτως άτομο στο υποστατικό σας, εκτός από το προσωπικό του υποστατικού σας και τους εκπροσώπους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
• Μην επιτρέπετε την είσοδο στο υποστατικό σας σε κανένα άτομο αν δεν έχει απολυμάνει προηγουμένως τα υποδήματά του και δεν έχει φορέσει καθαρή προστατευτική στολή.
• Μην επιτρέπετε σε κανένα όχημα να εισέλθει στο υποστατικό σας αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Οποιαδήποτε είσοδος οχημάτων ή ατόμων εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του ιού.
• Μην εισέρχεστε για κανένα λόγο σε άλλα υποστατικά με πτηνά.
• Μη χρησιμοποιείτε στο υποστατικό σας ζωοτροφές και εργαλεία που προέρχονται από άλλα υποστατικά.
• Μη μετακινείτε πουλιά, κοπριά, ζωοτροφές και εργαλεία από το δικό σας υποστατικό σε άλλα.
• Οι εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, τα συστήματα παροχής τροφής και νερού δεν πρέπει να προσεγγίζονται από άγρια πτηνά.

Κατά την είσοδο στο υποστατικό σας:

• Σιγουρευτείτε ότι έχετε απολυμάνει τους τροχούς και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου σας με εμβαπτισμό σε δεξαμενή με απολυμαντικό ή με ψεκασμό με απολυμαντικό.
• Μην εισέρχεστε στο υποστατικό σας χωρίς προηγουμένως να φορέσετε καθαρά ρούχα εργασίας και να απολυμάνετε τις μπότες σας σε λεκάνη με απολυμαντικό.
Κατά την έξοδο από το υποστατικό σας:

• Υλικά, όπως η λάσπη, η κοπριά, οι ζωοτροφές, κτλ, μπορούν να φέρουν τον ιό και να επιμολύνουν τα χέρια, τα ενδύματα, τα υποδήματα, τον εξοπλισμό ή τα οχήματα και στη συνέχεια να μεταδώσουν τη Ψευδοπανώλη στα πτηνά. Είναι σημαντικό να καθαρίζεστε και να απολυμαίνεστε μετά από την οποιαδήποτε επαφή με πουλιά. Πλένετε με σαπούνι ή /και απορρυπαντικό όλη τη βρωμιά που πιθανόν να υπάρχει στα χέρια σας, τα υποδήματά σας και τα εργαλεία σας, πριν την απολύμανσή τους.
• Μην εγκαταλείπετε το υποστατικό σας με τα ενδύματα εργασίας σας. Βάζετε καθαρά ρούχα. Τα ενδύματα εργασίας πρέπει να μένουν στο υποστατικό ή να μεταφέρονται για πλύσιμό τους σε υψηλή θερμοκρασία, σε σακούλες κλειστές που έχουν εξωτερικά απολυμανθεί μετά την τοποθέτηση των ενδυμάτων σε αυτές.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε απολυμαντικό που πληρεί όλες τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

• Είναι εγγεγραμμένο.
• Φέρει ένδειξη στην ετικέτα του ότι είναι κατάλληλο για απολύμανση κατά της Ψευδοπανώλους των Πτηνών.
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρουσία πτηνών.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.