21/6/13

Ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο 21/06/2013

Σημαντικά θέματα για τους Ευρωπαίους πολίτες στον τομέα της υγείας, απασχόλησαν το Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο και στο οποίο η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Υγείας δρα Πέτρο Πετρίδη. Η Οδηγία για τον καπνό, οι διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων που προορίζονται για τον άνθρωπο, το σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά και η αναθεώρηση των Οδηγιών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην Οδηγία για την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων, με στόχο τη γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών. Κατά τη διάρκεια εκτεταμένης συζήτησης, κατά την οποία επιτεύχθηκε τελικά γενική προσέγγιση, ο δρ Πετρίδης επισήμανε ότι η χώρα μας θεωρεί το κείμενο ως αποτέλεσμα ενός αναγκαίου συμβιβασμού. Στοχεύοντας στην προστασία της υγείας των ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποτροπή της έναρξης του καπνίσματος από τους νέους, ο Υπουργός Υγείας στήριξε την πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την προσδοκία ότι τα διάφορα επιμέρους θέματα που εκκρεμούν θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε κατοπινό στάδιο.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε, επίσης, για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εφαρμογή της Οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς και για την πρόοδο των κρατών μελών στην υιοθέτηση της Οδηγίας για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο μεταφοράς της εν λόγω Οδηγίας η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί στα τεθέντα χρονικά πλαίσια, δηλαδή στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.