Για μας δεν τίθεται και δεν τέθηκε ποτέ θέμα
επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός
Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, κληθείς να πει τι αναμένουμε από τη σημερινή συνεδρία του Eurogroup σε σχέση και με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς αξιωματούχους της Τρόικα και σε Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η συνεδρία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναμένεται να τελειώσει αργά το βράδυ. Το ότι θα συζητηθεί η Κύπρος είναι γνωστό και μέσα στο όλο θέμα αναπόφευκτα θα συζητηθούν και οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αναφέρονται στην επιστολή.
Εμείς έχουμε τονίσει αυτές τις μέρες πάρα πολύ έντονα ότι για μας δεν τίθεται και δεν τέθηκε ποτέ θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Δεν τίθεται και δεν τέθηκε ποτέ οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες εκδηλώνονται με την εφαρμογή του Μνημονίου, που θέλουμε να συζητήσουμε σε συλλογικό επίπεδο με τους εταίρους μας, είτε στο πλαίσιο του Eurogroup είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις λύσουμε.
Έχουν δοθεί και σε άλλες περιπτώσεις λύσεις πρακτικών δυσκολιών χωρίς να επηρεαστούν καθόλου τα συμφωνηθέντα.
Το Φεβρουάριο είχαν ληφθεί κάποιες αποφάσεις που αφορούσαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία και οι οποίες επίλυαν αυτές τις πρακτικές δυσκολίες κατά τρόπο που υποβοηθούσε την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Μνημονίου, διότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Και εμείς που βρισκόμαστε στο Μηχανισμό Στήριξης και οι δανειστές μας θέλουμε να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα η εφαρμογή του Μνημονίου και να βγει το συντομότερο η χώρα από τη δανειακή σύμβαση και να εισέλθει σε μια σοβαρή οικονομική ανάπτυξη».
Σε άλλο σημείο ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος σε άρθρο του περιοδικού Forbes για την Κύπρο, είπε: «Πρόκειται για έγκριτο περιοδικό και φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες απόψεις που υποβοηθούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη διαβούλευση για τις πρακτικές δυσκολίες. Είναι μια φιλοσοφία η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θεωρεί ότι η οποιαδήποτε επίλυση πρακτικών δυσκολιών θα γίνει εκτός των συμφωνηθέντων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».
Πρόσθεσε ότι και από το άρθρο διαφαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου επιλύθηκαν κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό διάφορες πρακτικές δυσκολίες και υποβοήθησε η λύση τους στην ορθότερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ερωτηθείς είπε ότι «η οποιαδήποτε συζήτηση αυτών των τεχνικών διαδικασιών κατά τρόπο που δεν θα είναι συστηματική, εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη θα κάνει ζημιά». Πρόσθεσε ότι το όλο ζήτημα είναι πολύ εξειδικευμένο και μόνο στο πλαίσιο συζήτησης με εμπειρογνώμονες μπορεί να διεξαχθεί, και όχι στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου.
Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη ως Κυβέρνηση -και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον κ. Ολάντ και σε άλλες συναντήσεις – ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της γρηγορότερης ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Είναι μια θέση που διατυπώνεται και σε κάθε συνεδρία του Eurogroup και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Δεν υπάρχουν ειδικές διαφωνίες σε αυτό, αλλά επιμέρους συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την αναδρομικότητα και με το πώς θα χρηματοδοτείται η τραπεζική ένωση από τα κράτη αν χρειαστεί και άλλα».
Πρόσθεσε ότι η θέση της Κυβέρνησης για την τραπεζική ένωση είναι θέση αρχών ότι «τα κράτη δεν πρέπει να έχουν την άμεση ευθύνη αναχρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά αυτά να γίνονται από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς».