12/6/13

Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με τον Πρόεδρο της Βουλής 12/06/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον οποίο συζήτησε μέτρα ασφάλειας στον χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως «τόσο σε σχέση με τα θέματα της δικαιοσύνης όσο και καθόσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη και την Αστυνομία».
Ειδικότερα όμως, είπε ο κ. Υπουργός, «ασχοληθήκαμε με το θέμα της ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον τρόπο δηλαδή και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να υπάρξει ασφάλεια στον χώρο αυτό, σε σχέση με το κτήριο, τα έγγραφα, αλλά και το προσωπικό και τους Βουλευτές».
«Για τον σκοπό αυτό», συνέχισε, «είχε εκ των προτέρων ετοιμαστεί σχετική έκθεση από τους εμπειρογνώμονες του αρμοδίου τμήματος της Αστυνομίας, την οποία συζήτησα και παρέδωσα στον Πρόεδρο της Βουλής».
Πρόσθεσε ότι γίνεται μια προσπάθεια, καταρχάς, με ανακατανομή των καθηκόντων των αστυνομικών που είναι στη φρουρά της Βουλής, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να ληφθούν. Επίσης, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων όπως αναβάθμιση του συστήματος του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, έλεγχος των εισόδων και εξόδων της Βουλής, έλεγχος των εγκαταστάσεων της Βουλής καθώς και έλεγχος των ατόμων που εισέρχονται στον χώρο της Βουλής, «θα υπάρχει έστω κάποιος έλεγχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο έλεγχος θα είναι τέτοιος που θα στερήσει τη δυνατότητα κάποιου να εισέλθει. Αλλά δεν νομίζω να είναι αναγκαίο κάποιος να εισέρχεται στη Βουλή χωρίς να γνωρίζουν ότι εισήλθε, όπως συμβαίνει δυστυχώς σήμερα».
Ερωτηθείς αν στα μέτρα ασφάλειας περιλαμβάνεται η εγκατάσταση αψίδας, η οπλοφορία των αστυνομικών και το κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το κτίριο, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Δεν μιλήσαμε για τέτοια μέτρα, μιλήσαμε για μέτρα ασφάλειας που θα ελέγχουν τις εισόδους και εξόδους στους χώρους της Βουλής», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι «μιλήσαμε για έλεγχο προσώπων όχι για εκφοβισμό του κόσμου».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπήρξαν περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας της Βουλής, ο κ. Νικολάου είπε: «Υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά, κάποια από τα οποία απαθανατίσατε. Ένα από αυτά ήταν και σε μια περίπτωση όπου προέδρευα της Επιτροπής Νομικών, όταν εισήλθαν κάποιοι στην αίθουσα και διέκοψαν τη συνεδρία, εκδηλώνοντας τη διαμαρτυρία τους. Δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα, μεν, αλλά ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή. Μπορεί να συμπεριφέρθηκαν με σοβαρότητα οι συγκεκριμένοι, αλλά κάποια ώρα δεν ξέρετε ποιος μπορεί να εισέλθει στον χώρο της Βουλής και ποιες θα είναι οι πραγματικές του προθέσεις. Περιστατικά σημειώθηκαν, επίσης, και στην ολομέλεια της Βουλής όταν ψηφίζονταν συγκεκριμένοι νόμοι και έτυχε άτομα να φτάσουν μέχρι και τα μπροστινά έδρανα της ολομέλειας κατά την ώρα της διαδικασίας της ψηφοφορίας».
«Συνεπώς», κατέληξε, «δεν νομίζω να είναι αδικαιολόγητη η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων ασφάλειας σε ένα χώρο τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε περισσότερο από αυτούς που είναι εχθροί της δημοκρατίας και για λόγους εθνικής ασφάλειας, γιατί η Βουλή δεν παύει να αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, αλλά και μια από τις τρεις εξουσίες του Συντάγματος».