14/5/13

Δήλωση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο


Το Γιούρογκρουπ καλωσορίζει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης να εγκρίνει την πρώτη δόση οικονομικής στήριξης τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κύπρου και των χωρών μελών της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου και στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος Απριλίου. Η πρώτη εκταμίευση, από την πρώτη δόση, του ποσού των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκε σήμερα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας που αντανακλά την ακλόνητη δέσμευση μας να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και στις χώρες μέλη της.

Η Κύπρος έχει εφαρμόσει όλες τις προηγούμενες ενέργειες που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο Συναντίληψης που προηγήθηκε της απόφασης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την πρώτη εκταμίευση. Το Γιούρογκρουπ χαιρετίζει τις κυπριακές Αρχές για την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους μέχρι τώρα και επαναλαμβάνει την εκτίμηση και την κατανόηση του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κύπριοι πολίτες.

Το Γιούρογκρουπ καλωσορίζει επίσης την ολοκλήρωση των ανεξάρτητων αξιολογήσεων για συμμόρφωση με το πλαίσιο κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Οι θεσμοί της Τρόικας έχουν αναφέρει τα κύρια ευρήματα στο Γιούρογκρουπ και συστάσεις για διόρθωση αδυναμιών θα ενταχθούν στο σχέδιο δράσης ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Κύπρου και των θεσμών της Τρόικας όταν γίνει η πρώτη επιθεώρηση. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να στοχεύσει σε τομείς που καλύπτουν την εφαρμογή της δέουσας προσοχής από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της επαρκούς εποπτείας και της λειτουργίας του μητρώου εταιρειών μεταξύ άλλων. Παραμένει βασικό να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής με ένα σταθερό τρόπο έτσι ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο και να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.