13/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 13/05/2013 09:53

1. Συνέρχεται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο ύψους €3 δισ.

2. Το θέμα των προσφυγών για το κούρεμα, ο διορισμός του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας και ευρύτερα η έξοδος του ιδρύματος από το καθεστώς διαχείρισης είναι μερικά από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου με το Διοικητή της Κεντρικής Πανίκο Δημητριάδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό σήμερα το πρωί.
3. Η οικονομική κρίση δημιουργεί ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο η διαφθορά στο χώρο του Αθλητισμού ευδοκιμεί και αυξάνεται δραματικά, για αυτό και πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ. Ερωτηθείς για το θέμα των «κόκκινων» φακέλων, ο κ. Στυλιανού είπε πως «είναι μια γάγγραινα που απειλεί και το δικό μας ποδόσφαιρο».
4. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μία μέρα μετά το δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες στη Λευκωσία, στις 29 Μαΐου.
5. Τη δημιουργία διυπουργικής Επιτροπής, με την παρουσία και συμβολή της ηγεσίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ), για κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, την Κυριακή, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του στην κατάργηση του επιδόματος μάνας.
6. Υπό κάλυψη Αστυνομικός, που εκτελούσε χρέη φρουρού σε φούρνο στη Λακατάμεια, πυροβόλησε και τραυμάτισε πρόσωπο που εισήλθε σε αυτόν κρατώντας μαχαίρι τα ξημερώματα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.
7. Η πορτογαλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του πρώτου σχεδίου μέτρων λιτότητας.
8. Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κατήγαγε οριακή νίκη στις χθεσινές πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή της χώρας. Επειτα από την καταμέτρηση του 69% των ψήφων, ο κόμμα GERB εξασφαλίζει το 31,38% των ψήφων, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 27,34%, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας το 9,15% και το εθνικιστικό ακροδεξιό Ataka το 7,6%.
9. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι την Κυριακή ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΠ την Ομόνοια με 4-3 σε αγώνα για την 5η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Ομόνοια έπεσε στην τρίτη θέση πίσω από την Ανόρθωση, η οποία κέρδισε χθες την ΑΕΚ με 1-0 στο ΓΣΖ. Ομόνοια και ΑΕΚ θα παλέψουν την τελευταία αγωνιστική για την τρίτη θέση του Ομίλου που οδηγεί στην έξοδο για την Ευρώπη.
10. Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά και τρίτη στην ιστορία του (1997, 2012, 2013) στέφθηκε ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ. Οι "ερυθρόλευκοι", που γύρισαν από το -17, επικράτησαν 100-88 της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που διεξήχθη στην "02 Αρίνα" του Λονδίνου.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)