28/5/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου με την Πρέσβη της Γερμανίας 28/05/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου συναντήθηκε σήμερα με την Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο δρα Gabrielle Guellil.


Κατά τη συνάντηση, η δρ Guellil ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Βουλής συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Βουλής της Γερμανίας δρος Νοrbert Lammert για την πολύ επιτυχή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, τον περασμένο Απρίλιο, τόσο από άποψης ουσίας όσο και διοργάνωσης. Στην επιστολή, σημειώνεται η ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Προεδρίας της Διάσκεψης στην επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στη μορφή της κοινοβουλευτικής συνεργασίας επί θεμάτων που άπτονται της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Υπογραμμίζεται, επίσης, η σημασία της θεσμοθέτησης στενότερης κοινοβουλευτικής συνεργασίας και της άσκησης τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου στα θέματα αυτά, ειδικότερα στο πλαίσιο της νέας Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική και Χρηματοοικονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ, στη βάση του άρθρου 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση.

Με την ευκαιρία αυτή, ανταλλάγηκαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία και στις συζητήσεις που διεξάγονται στο επίπεδο της ΕΕ, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο ιδιαίτερα σκληρές και επώδυνες για τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο και περαιτέρω στήριξης των προσπαθειών της για έξοδο από την κρίση και ώθηση της ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου για την Κύπρο και την επαναβεβαίωση της άρνησης της τουρκικής πλευράς να εκπληρώσει τις ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς της, η δρ Guellil διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη βούληση της Γερμανίας να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς την Κύπρο στις ουσιαστικές προσπάθειες που καταβάλλει για επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Ανταλλάγηκαν, τέλος, απόψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.