20/5/13

Τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επʼ Αδεία 20/05/2013

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επʼ Αδεία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.


Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τους: Πρόεδρος ο κ. Φίλιππος Χαραλάμπους και Μέλη οι κ.κ. Γιώργος Δημητριάδης, Ευάγγελος Αναστασίου, Γιώργος Μαυρολεύτερος και Μάριος Αργυρού.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η σημερινή τελετή διαβεβαίωσης των μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επʼ Αδεία μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου για το σημαντικό, πολυσύνθετο και δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή του θεσμού του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επʼ Αδεία αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και ιδιαίτερα των ισοβιτών, στους οποίους δεν παρέχεται η ευχέρεια μετακίνησης τους από την Κλειστή Φυλακή ένεκα της ισόβιας κάθειρξης. Είναι ο μόνος θεσμός που παρέχει τη δυνατότητα περιοδικής επανεξέτασης της μακροχρόνιας κράτησης των καταδίκων και ιδιαίτερα των ισοβιτών.

Mε βάση τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν στον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας, το κοινωνικό κράτος και την ανάγκη για προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η Πολιτεία, μέσα από τον θεσμό του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ΄ Αδεία προετοιμάζει τους κατάδικους για την ομαλή τους επανένταξη και ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο με διαδικασίες που σέβονται τα δικαιώματα τους αλλά συνάμα και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου.


Για την εύρυθμη και επιτυχή λειτουργία του Συμβουλίου, η Πολιτεία επέλεξε έγκριτους επιστήμονες σε εξειδικευμένους τομείς που συνδέονται άμεσα με τον χώρο της σωφρονιστικής μεταχείρισης και ιδιαίτερα της ψυχοκοινωνικής στήριξης των αποφυλακιζομένων, για την προετοιμασία της σταδιακής εξόδου τους από τη φυλακή για να ζήσουν ελεύθερα στην κοινωνία.

Εκ των πραγμάτων οι κρατούμενοι αποτελούν μια δύσκολη κοινωνική ομάδα, διότι, λόγω του εγκλεισμού τους, υπόκεινται στις συνέπειες αποδόμησης της προσωπικότητας τους ένεκα της αδράνειας. Γι΄ αυτό και η υπό όρους αποφυλάκιση και επιτήρηση τους αποτελεί σημαντικό στάδιο για την ομαλή επανένταξη τους.

Το Συμβούλιο, πέραν από την ευθύνη αξιολόγησης και λήψης απόφασης για την υπό όρους αποφυλάκιση ενός κρατουμένου έχει παράλληλα και την υποχρέωση της επιλογής κατάλληλου Επιτηρητή, για ανάθεση της επιτήρησης του κάθε κρατούμενου που αποφυλακίζεται επ΄ αδεία. Κατ΄ επέκταση, το Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα να καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τον ρόλο, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των Επιτηρητών, καθώς και την ευθύνη για τον έλεγχο τους.

Η στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου και των Επιτηρητών επιβάλλεται να είναι και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ειλικρινής, ώστε ο θεσμός του Συμβουλίου να είναι ισχυρός και να λειτουργεί απρόσκοπτα για την επιτυχία του σκοπού για τον οποίο συστάθηκε, δηλαδή για τη στήριξη και ενδυνάμωση του κρατούμενου για να αποκτήσει ξανά έλεγχο στη ζωή του και στη διαχείριση των θεμάτων που τον αφορούν.

Ο Νόμος προβλέπει σοβαρές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στα μέλη του Συμβουλίου. Οι ευθύνες που επωμίζεστε για την επιτέλεση του έργου σας είναι εξίσου σοβαρές και δύσκολες.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά με βάση τις προσωπικές σας γνώσεις και εμπειρίες, θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτέλεση του έργου σας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για κοινωνική ενσωμάτωση των αποφυλακιζομένων με τη δημιουργία σωστών προϋποθέσεων επανένταξης τους στην κοινωνία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε: «Το έργο, το οποίο αναλάβαμε κύριε Πρόεδρε με εντολή σας δεν μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μπορώ, όμως, με σιγουριά να πω ότι είναι πάρα πολύ λεπτό, διότι η έγκριση ή απόρριψη οποιασδήποτε αίτησης για αποφυλάκιση με όρους ενέχει πολλές κοινωνικές προεκτάσεις όχι μόνο στο πρόσωπο του αιτητή φυλακισμένου και της οικογένειας του, αλλά ιδιαίτερα έχει σε μεγαλύτερο βαθμό προεκτάσεις στη μικρή κοινωνία στην οποία ζούμε.

Γι’ αυτό τον λόγο και γι’ αυτές τις κοινωνικές προεκτάσεις που ανέφερα, εγώ και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και στη βάση των ικανοτήτων μας, αλλά κυρίως στη βάση της πιστής εφαρμογής των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, για να διεκπεραιώσουμε αυτό το έργο κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».