12/5/13

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου 12/05/2013

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 10 Μαΐου, στο γραφείο μου, με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, συζητήσαμε τα πλείστα θέματα που απασχολούν την παιδεία του τόπου μας. Παράλληλα μου επιδόθηκε και ένα δισέλιδο κείμενο με δικές τους θέσεις και προτάσεις.

Φρονώ ότι ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για να είσαι αποτελεσματικός και να υιοθετείς πολιτικές που οδηγούν προς το καλύτερο, είναι να έχεις αντίληψη της πραγματικής κατάστασης των προβλημάτων καθώς και την ευαισθησία να αναγνωρίσεις το μέγεθος της ευθύνης σου για την πρόκλησή τους. Τα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε στα Υπουργεία μας είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσχέρειας καθώς και των πολιτικών που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ομολογώ ότι περίμενα πως η συνάντηση μας με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, καθώς και η κοινή μας θέση ότι τα διάφορα προβλήματα αλλά πρωτίστως τα ζητήματα της παιδείας δεν έχουνε χρώμα, θα είχαν συνέχεια. Παρά ταύτα, ο κ. Χριστοφίδης επέλεξε να μιλήσει για ανεπάρκεια στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Να υπενθυμίσω στον κ. Χριστοφίδη ότι μέσα στις 60 μέρες παρουσίας μας στο Υπουργείο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα συνεπεία της ανεπάρκειας, αναβλητικότητας, αναποφασιστικότητας και κακής διαχείρισης των κονδυλίων του Υπουργείου και παρά ταύτα πετύχαμε:

Α. Να απαλείψουμε την πρόνοια του μνημονίου για την επιπρόσθετη διδακτική περίοδο που θα οδηγούσε 500 εκπαιδευτικούς στην ανεργία όπως μας την παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Β. Σε συνεννόηση με τα δημόσια πανεπιστήμια, την αύξηση των νεοεισερχόμενων φοιτητών και των μετεγγραφών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ.

Γ. Τη μείωση των διδάκτρων, σε συνεννόηση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δ. Συμπεριλάβαμε στα μέτρα ανάπτυξης σειρά προτάσεων τις οποίες ανέπτυξα με πλήρη ασφήνεια στην κατ’ ιδίαν μας συνάντηση την Παρασκευή, όπως την αύξηση των θέσεων στα ΜΙΕΕΚ, την υιοθέτηση πολιτικών για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στη χώρα μας, την ενίσχυση της μαθητικής πρόνοιας, την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παιδεία μας.

Πρόσθετα ανέφερα στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ότι θα προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην ουσιαστική αξιολόγηση των πολιτικών που υιοθετήθηκαν, ειδικότερα κατά την προηγούμενη πενταετία στον τομέα της εκπαίδευσης. Προσδοκώ και αναμένω στη συνεργασία όλων στα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού, μακριά από σκοπιμότητες και λαϊκισμούς.