Κοινό όραμα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι η
ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων σε όλους
τους τομείς, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος
Αναστασιάδης, ο οποίος παρέστη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου –
Ισραήλ, που συνδιοργάνωσε το ΚΕΒΕ με το Εμπορικό και Επιχειρηματικό
Επιμελητήριο του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ.
Μιλώντας το απόγευμα στο Φόρουμ , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το γεγονός ότι η επίσκεψη μου στο Ισραήλ αποτελεί την πρώτη μου επίσκεψη σε χώρα στην οποία συνοδεύομαι από τον Υπουργό Ενέργειας και από μια δυναμική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου στην περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, έτσι ώστε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ευημερίας για τις χώρες μας.
Κατά τη διάρκεια των εντατικών επαφών που είχα με αξιωματούχους της Κυβέρνησης του Ισραήλ έγινε σαφές ότι αυτό είναι ένα όραμα που μοιράζονται και οι δύο χώρες. Το όραμα αυτό είναι να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της ασφάλειας.
Συμμεριζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Προς τον σκοπό αυτό επαναλάβαμε ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση του Πλαισίου Συμφωνίας για την κοινή ανάπτυξη οποιωνδήποτε κοινών κοιτασμάτων και των πολυμερών Μνημονίων Συναντίληψης στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ένθερμα την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου ευρω-ασιατικού αγωγού μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας.
Η Κύπρος είναι δεσμευμένη στη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού. Η σταθερότητα που προσφέρει η Κύπρος όπως και η γεωγραφική της θέση απέναντι από τη διώρυγα του Σουέζ είναι σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενεργειακής υποδομής στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις αγορές της Άπω Ανατολής μέσω του Σουέζ, σε συγκριτικά χαμηλό κόστος, όπως και στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά τις επιπλοκές που είχε η επιβαλλόμενη απόφαση του Eurogroup, η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το απαραίτητο πακέτο οικονομικής βοήθειας, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι πλήρως αφοσιωμένη στην αναδόμηση και αναζωογόνηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
«Ήδη, ένας αριθμός περιορισμών στις συναλλαγές έχουν αρθεί και ελπίζουμε σύντομα οι συνθήκες να μας επιτρέψουν την ακύρωση όλων των περιορισμών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι με τον διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου θα ολοκληρωθεί σύντομα η αναδόμηση της τράπεζας.
«Η Κυβέρνηση μου επικεντρώνεται στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υφιστάμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός περισσότερο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων όπως, μεταξύ άλλων, την επιπρόσθετη φορολογική μείωση από τα φορολογητέα εταιρικά εισοδήματα της τάξης του 25% για κάθε επιπρόσθετο εργαζόμενο που θα προσληφθεί το επόμενο έτος, την έκδοση αδειών για μεγάλα έργα σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες, πολεοδομικά κίνητρα, τη χορήγηση αδειών για κοινά τουριστικά αναπτυξιακά έργα και τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, καθώς και την αδειοδότηση για τη λειτουργία καζίνο.
Αναφερόμενος στις άδειες παραμονής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι θα παραχωρούνται άδειες, μεταξύ άλλων, σε αιτητές που θα επενδύουν το συνολικό ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ σε περισσότερες από μια κατοικίες, ενώ σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τον χαμηλό εταιρικό φόρο και το πλήρες εναρμονισμένο νομικό και φορολογικό σύστημα με την ΕΕ.
Ευκαιρίες ακόμη υπάρχουν, είπε, σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας, της υγείας, της τεχνολογίας και του εμπορίου.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σύντομα θα ολοκληρωθούν και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε κάθε επιχειρηματική ή επενδυτική δραστηριότητα που προέρχεται από το Ισραήλ.