4/4/13

Μειώσεις μισθών, πάγωμα συντάξεων και αύξηση φόρων προβλέπει μεταξύ άλλων το Μνημόνιο

 

(Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 4/4/2013 09:49


Μειώσεις μισθών, πάγωμα συντάξεων και αύξηση φόρων προβλέπει μεταξύ άλλων το Μνημόνιο


------------------------
Σειρά μέτρων που αγγίζουν μισθούς, φορολογίες, ωφελήματα, συντάξεις, υγεία, ακίνητη περιουσία, όριο αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δη το Συνεργατισμό, περιλαμβάνεται στο τελικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, με στόχο τη συνέχιση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολογίας στο 12,5%, των εσόδων από τόκους στο 30%, αύξηση των τελών για τις δημόσιες υπηρεσίες, αύξηση της εισφοράς των τραπεζικών καταθέσεων από 0,11% σε 0,15% με το 25/60 των εσόδων να προορίζονται για έναν ειδικό λογαριασμό για ένα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 Από την άλλη, προνοεί κλιμακωτή μείωση των απολαβών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνταξιούχων και εργαζομένων (μηδέν έως €2,000: 0,8%, €2,001 έως 3,000: 1%, €3,001 έως €4,000: 1,5% και πάνω από €4001: 2,0%), προνοεί μείωση των δαπανών για διάφορα στεγαστικά σχέδια κατά τουλάχιστον €36 εκ., κατάργηση της ειδικής επιδότησης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, εξορθολογισμό του πασχαλινού επιδόματος στους συνταξιούχους και από το  2014 μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, όπως η μείωση του αριθμού των αποσπασμένων στο Υπουργείο Παιδείας κ.ά. Μια άλλη σημαντική πρόνοια είναι οι κατασχέσεις εγγυήσεων μετά από 1,5 χρόνια, 2,5 χρόνια για κύρια κατοικία.
Το πρόγραμμα προνοεί μείωση των κοινωνικών παροχών κατά €113 εκ. εντός του 2013 μέσω της κατάργησης αριθμού «περιττών προγραμμάτων» που επίσης επικαλύπτονται, όπως το επίδομα μάνας, άλλα οικογενειακά επιδόματα και εκπαιδευτικά επιδόματα καθώς και της κατάργησης συμπληρωματικών επιδομάτων που δίνονται μέσω του δημόσιου βοηθήματος, της κατάργησης της ειδικής χορηγίας και του εξορθολογισμού του επιδόματος του Πάσχα για τους συνταξιούχους.
Προβλέπεται ακόμη το πάγωμα των συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο κατά 2013 – 2016 και η κατάργηση της αύξησης σύνταξης για εξαρτώμενη / ο σύζυγο που συνεχίζει να εργάζεται. Αναφέρεται παράλληλα ότι θα εφαρμοστεί μια περαιτέρω μείωση στις απολαβές της τάξης του 3% στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους αυτού.
ΔΝΤ: Η συμφωνία τρόικας - Κύπρου παρέχει βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη
-------------------------
Στο ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα ανέλθει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη δανειοδότηση της Κύπρου, εντός των προσεχών τριών ετών, στο πλαίσιο του μνημονίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της τρόικας «που είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει την Κύπρο να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που πηγάζουν από το χρέος, ενώ θα εφαρμόζει τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση της υγείας της οικονομίας και την επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές».
Αυτό αναφέρει γραπτή ανακοίνωση της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εκδόθηκε ταυτόχρονα με την κοινή ανακοίνωση του «Ταμείου» και της ΕΕ για τη συμφωνία».
Η έγκριση του ποσού αυτού – που αντιπροσωπεύει το 563% του μεριδίου της Κύπρου βάσει του EFF – θα γίνει από το εκτελεστικό του συμβούλιο στις αρχές Μαϊου. Η ανακοίνωση της κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν θέσει «ένα φιλόδοξο πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν. Οι γενικοί στόχοι είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας και η υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το πρόγραμμα οικοδομεί πάνω στα αποφασιστικά βήματα πολιτικής που ελήφθησαν πρόσφατα.   «Κατ` αρχάς, τα προβλήματα με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων, με μια προσέγγιση που αποφεύγει να επιβάλλει πρόσθετη επιβάρυνση στους φορολογούμενους και συμβάλλει στο να τεθεί το δημόσιο χρέος σε μία βιώσιμη πορεία. Το σημαντικότερο, οι ασφαλισμένοι καταθέτες (που αντιπροσωπεύουν πάνω από 95 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των καταθετών στις δύο επηρεαζόμενες τράπεζες) έχουν προστατευθεί πλήρως.
Δεύτερον, σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα εξυγίανσης για το διάστημα 2013-15 έχουν εισαχθεί στον προϋπολογισμό αυτού του έτους, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένη ανάγκη για πρόσθετα φορολογικά μέτρα σε σύντομο διάστημα.
Τρίτον, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια σημαντική μεταρρύθμιση, μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της δημόσιας μισθοδοσίας, καθώς και σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Σε σχέση με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, αναφέρει ότι στηρίζεται σε δύο πυλώνες. «Ο πρώτος πυλώνας έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ελαχιστοποιήσει τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τις τράπεζες στο κράτος. Πρόσφατες ενέργειες έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την οικονομία, καθώς και στην αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση μίας από τις τράπεζες. Οι προσπάθειες προς τα εμπρός θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σταδιακή αποκατάσταση των φυσιολογικών ροών χρηματοδότησης και στη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων των τραπεζών. Για την αποφυγή της συσσώρευσης κινδύνων στο μέλλον, το πρόγραμμα επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος εποπτείας και ρύθμισης και την ενίσχυση της διαφάνειας».
Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, περιλαμβάνει «μία φιλόδοξο και καλά υπολογισμένη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εξισορροπεί βραχυπρόθεσμα κυκλικές ανησυχίες και μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας, ενώ προστατεύει ευάλωτες ομάδες. Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη — που υπολογίζεται σε περίπου 5 τοις εκατό του ΑΕΠ — ένα επιπλέον 2% του ΑΕΠ σε μέτρα θα εφαρμοστούν κατά την περίοδο του προγράμματος, μεταξύ άλλων η αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος από 10 στο 12 ½ τοις εκατό και ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος από τόκους από το 15 στο 30 τοις εκατό.  Ένα επιπλέον 4½ % του ΑΕΠ σε μέτρα θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμα για την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 4 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2018, το οποίο απαιτείται για να τεθεί το χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «θα υπάρξει προστασία για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα επανεξεταστεί για τον εξορθολογισμό του κόστους διοίκησης, την ελαχιστοποίηση της επικάλυψης υφιστάμενων προγραμμάτων και τη βελτίωση της στόχευσής τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιοι πόροι φτάνουν σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη».
Για τη συμπλήρωση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης, «το πρόγραμμα θα αναλάβει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Θα ενισχυθεί η ικανότητα του κράτους να συλλέξει έσοδα με την εφαρμογή μιας ατζέντας συνολικής μεταρρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση των διαδικασιών, τη βελτίωση του εσωτερικού συντονισμού και την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας».
Αναφορές επίσης γίνονται και στις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετα μέτρα του συστήματος προνοίας.
«Η διαχείριση των μεταρρυθμίσεων των δημόσιων οικονομικών θα περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός πλαισίου μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού και την έγκριση ενός νόμου δημοσιονομικής ευθύνης. Επιπλέον, για την αύξηση  της αποδοτικότητας της οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους, βιώσιμες επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας θα ιδιωτικοποιηθούν.
Τέλος, βάσει αξιολόγησης των αναγκών, το πρόγραμμα θα συμπληρώσει την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει το πρόγραμμα δύσκολο, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες από τον πληθυσμό της Κύπρου.
«Πιστεύουμε ότι παρέχει μια ανθεκτική και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βαθύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Η φορολογική και δημοσιονομική πολιτική του προγράμματος επιδιώκει να κατανείμει το βάρος της προσαρμογής ακριβοδίκαια μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του πληθυσμού και να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Το ΔΝΤ, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κομισιόν και ΔΝΤ "στέκονται στο πλευρό της Κύπρου"
----------------------
Η Κομισιόν και το ΔΝΤ στέκονται στο πλευρό της Κύπρου και του κυπριακού λαού για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους, ο Ολι Ρεν και η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Οι κυπριακές αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα», αναφέρει η γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι «οι στόχοι του είναι  η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα προκειμένου να θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη την οικονομική δραστηριότητα και τις δυνατότητες ανάπτυξης που θα διατηρήσουν την μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμού».
«Το πρόγραμμα βασίζεται σε σημαντικά βήματα  που έχουν ήδη γίνει από την Κύπρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δυο μεγαλύτερες τράπεζες και περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός σταθερού βιώσιμου και διαφανούς χρηματοπιστωτικού τομέα», τονίζεται.
Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα καλό ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής και εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες κυκλικές ανησυχίες και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα με παράλληλη προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα επανεξεταστεί με στόχο τη διασφάλιση βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αναφέρει η δήλωση.
Το πρόγραμμα προωθεί εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης. Καταλήγοντας, αφού επισημαίνεται ότι σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου, υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ στέκονται στο πλευρό της Κύπρου και του κυπριακού λαού συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της  ανάπτυξης της χώρας και του λαού της.
Πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας
------------------------
Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, στην παρουσία σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά την διαβεβαίωση των δύο Υπουργών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "επιτελούς μπορεί να προσφωνεί και μια κυρία στο Υπουργικό Συμβούλιο", σημειώνοντας ότι "δεν είναι μόνο το μνημόνιο που έχουμε σημαντικά βελτιώσει, είναι και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου". "Ακούμε και προσαρμοζόμαστε", πρόσθεσε.   
Απευθυνόμενος στον νέο ΥΠΟΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού του ευχήθηκε ό,τι καλύτερο, είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης αναλαμβάνει "ύστερα από την ευαίσθητη και πολιτικά ορθότατη απόφαση" του προκατόχου του, "μιας καταξιωμένης προσωπικότητας της κυπριακής πολιτικής ζωής και όχι μόνο", ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα επιτελέσει το καθήκον του στο ακέραιο και κατά τον καλύτερο τρόπο και θα αποδειχθεί αντάξιος του προκατόχου του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη στενή συνεργασία που είχε με τον κ. Γεωργιάδη στο παρελθόν και ότι γνωρίζει "τις γνώσεις, τις δυνατότητες και τις ικανότητες" του.
"Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που ο τόπος περνά", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "δεν έχω αμφιβολία ότι μαζί και με τους υπόλοιπους Υπουργούς θα ακολουθήσουμε μια πορεία με βάση το πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει".
"Μπορεί να ανεστάλη, προς στιγμή, η κατά γράμμα υλοποίησης του - ευτυχώς για πολύ περιορισμένο χρόνο - αλλά χωρίς αμφιβολία οι δύσκολες μέρες που έχουμε μπροστά μας απαιτούν πρώτον συλλογικότητα και δεύτερον συνέπεια και στη δημοσιονομική πειθαρχία και σε όλα τα μέτρα εκείνα που θα συμβάλουν το συντομότερο δυνατό στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας", πρόσθεσε.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στη νέα Υπουργό Εργασίας, είπε ότι "αν είναι κάτι που θεωρώ ότι αποτελεί την δική μας πολιτική πεποίθηση και νέα πορεία" είναι να μην φεισθεί του χρόνου της "προκειμένου να εξαντλεί το διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους διάφορους φορείς που αποτελούν τους παράγοντες δημιουργίας, έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να είναι και αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων".
Ανέφερε ότι η κ. Αιμιλιανίδου αναλαμβάνει ένα Υπουργείο το οποίο "χρειάζεται μεγάλη ευαισθησία γιατί", όπως είπε, "είναι ένα Υπουργείο που έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, την πολιτική που αφορά τις ευάλωτες ομάδες, την υλοποίηση των προνοιών του μνημονίου σε πολλούς όσους τομείς των εργασιακών σχέσεων".
Μιλώντας εκ μέρους και της Υπουργού Εργασίας, ο νέος ΥΠΟΙΚ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στα πρόσωπά τους, διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσουν όλες τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουν να πετύχουν στο έργο τους κάτω από την ηγεσία και καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες και οι προσδοκίες των συμπολιτών μας ακόμη μεγαλύτερες, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Θα εργαστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο, είπε αναλαμβάνοντας η νέα Υπ. Εργασίας
-----------------------
Τα δύσκολα δυστυχώς ακόμα είναι μπροστά μας και πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα αντιμετωπίσουμε και στο Υπουργείο Εργασίας η ευθύνη θα είναι μεγάλη, είπε ο απερχόμενος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης παραδίδοντας την σκυτάλη στη νέα Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Μιλώντας σε σεμνή τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου στην νέα Υπουργό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι "είναι φυσικά πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει για το Υπουργείο Εργασίας ένα από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, την κ. Αιμιλιανίδου".
"Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος μας και είναι τιμητικός ο διορισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπο μου ως Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων", σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
Μιλώντας προς το προσωπικό είπε πως "θα σταθώ μόνο σε ένα πράγμα - αυτό που είπε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας. Και ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχουμε όλη την ευκαιρία να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο και με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και να μπορέσουμε όσον είναι δυνατόν να απαμβλύνουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσοι συμπολίτες μας".
Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο προσωπικό του Υπουργείου, είπε πως "θέλω να απολογηθώ σε όλους εσάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας επειδή η πραγματικότητα είναι πως δεν πρόλαβα καν να σας γνωρίσω ή να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ όπως έπρεπε έστω και σε αυτόν τον ένα μήνα που ήμουν στο Υπουργείο.
"Οι εξελίξεις δυστυχώς ξεδιπλώνονταν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζετε. Δεν υπήρξε η δυνατότητα της προσαρμογής έστω, και εδώ είμαστε σήμερα πιθανώς να καταγράφω το ρεκόρ της πιο βραχύβιας παρουσίας Υπουργού στο Υπουργείο Εργασίας. Παρόλα αυτά, μπορώ να πω ότι έστω στο διάστημα αυτό της σύντομης συνεργασίας που είχαμε έχω διαπιστώσει και επιβεβαιώσει πως εδώ στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν ικανότατα, πολύ έμπειρα στελέχη τα οποία θα είναι σε θέση να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να συνεργαστούν με την νέα Υπουργό σε αυτή την δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας", πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης ευχήθηκε στην νέα Υπουργό "καλή δουλειά, καλή συνέχεια και η συνεργασία μας ασφαλώς θα είναι συνεχής και συστηματική".
Υπ. Εμπορίου: Θωρακίσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ό,τι αφορά το ΦΑ
------------------------
Η διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα εμπίπτει στην πλήρη αρμοδιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης, τόνισε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Τρόικας θα είναι συμβουλευτικός.
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενημέρωσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ για τις πρόνοιες του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας.
Όπως είπε, «ανταλλάξαμε απόψεις για κάποιες συγκεκριμένες πρόνοιες και ενημέρωσα την ηγεσία του ΔΗΣΥ για τον τρόπο με τον οποίο θωρακίσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το φυσικό αέριο, αλλά και τη διαχείριση της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου».
 «Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γενικά για τα θέματα ενέργειας. Συζητήσαμε για τους σχεδιασμούς μας για τη γρηγορότερη έλευση του φυσικού αερίου, τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και για εξαγωγή του», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι «συζητήσαμε για την επικείμενη επίσκεψη μου στο Λίβανο και στο Ισραήλ, καθώς επίσης και θέματα ενδιάμεσης λύσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικά όλα τα θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής του κράτους».
Ερωτηθείς πώς έχουν θωρακιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε σχέση με το φυσικό αέριο, είπε ότι αυτό επιτεύχθηκε με τη συμπερίληψη σαφούς ρήτρας στο μνημόνιο ότι «τόσο η διαχείριση των εσόδων, αλλά και η διαχείριση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα εμπίπτει στην πλήρη αρμοδιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι «σ’ αυτή τη ρήτρα τονίζεται ότι ο ρόλος των εταίρων μας θα είναι συμβουλευτικός».
Ο Υπουργός είπε, επίσης, ότι αναχωρεί απόψε για το Λίβανο, όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Λιβάνιο ομόλογο του και με άλλους αξιωματούχους της χώρας και επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή το πρωί.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν στις συναντήσεις που θα έχει στο Λίβανο θα συζητήσει και το θέμα της συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι «είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα συζητήσω με τον ομόλογο μου στο Λίβανο».
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της προώθησης της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι «αναμένω να δω το σχέδιο της ΡΑΕΚ το οποίο είχαν υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο εβδομάδες».
Νέο διάταγμα περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές
-------------------
Το τέταρτο κατά σειρά διάταγμα εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές παρατείνονται για ακόμα τρεις ημέρες Σύμφωνα με το διάταγμα, το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών διατηρείται στα €300 ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.
Συνεχίζει να απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών και να απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Με το νέο  διάταγμα εξακολουθεί, επίσης, να απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο δάνειο παραχωρήθηκε πριν την έναρξη ισχύος του περί της Επιβολής Προσωρινών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Πρώτου Διατάγματος, του 2013.
Δήλωση Εκπροσώπου για αποδέσμευση από το Μηχανισμό Στήριξης
--------------------------
Μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορεί να καταγραφεί «σαφής και συγκεκριμένη πρόνοια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποδεσμευτεί από το Μηχανισμό Στήριξης έστω και αν ξοφληθεί το δάνειο που θα δοθεί από το Μηχανισμό», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση «σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις ότι στο Μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευτεί από το Μηχανισμό Στήριξης, έστω και αν ξοφληθεί το δάνειο που θα δοθεί από το Μηχανισμό».
Επί τούτου, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «η απάντηση είναι απλή: Μια τέτοια πρόνοια, σαφής και συγκεκριμένη, μπορεί να καταγραφεί μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει εξάλλου, ότι "και σε περιπτώσεις υπογραφής δανειακών συμβάσεων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέβη κάτι ανάλογο".
Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να μεταθέσει ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση, απαντά η Προεδρία
--------------------------
Το ΑΚΕΛ δια της κλασσικής μεθόδου της επανάληψης αναφέρεται συνεχώς στη συμφωνία «Αναστασιάδη – Eurogroup», προσπαθώντας να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
«Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί ότι το μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε με την τρόικα είχε ένα κύριο στόχο: τη ‘διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων’», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η Προεδρία αναφέρει ακόμη ότι στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη «διάλυση» τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο. Προσθέτει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε τη διαδικασία αξιολόγησης τους από την PIMCO, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της και αποδέχτηκε τη βίαιη συρρίκνωση του πιστωτικού τομέα.
«Η κυβέρνηση Χριστόφια, στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, αφαίρεσε από την εκτελεστική εξουσία κάθε έλεγχο στη διαδικασία διάλυσης των τραπεζών και την ανέθεσε εξ’ ολοκλήρου στην τρόικα. Ακόμη και η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για τη διάλυση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ήταν συμφωνημένη με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας», αναφέρει το Προεδρικό.
Σημειώνει επίσης ότι «στο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε ακόμη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων και πολύ περισσότερο το κούρεμα των καταθέσεων» και προσθέτει πως παρόλα αυτά, το ΑΚΕΛ «έχει το θράσος να επιρρίπτει και γι’ αυτό την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». «Συγκεκριμένα, στο μνημόνιο Χριστόφια, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών (appropriate level of private sector burden sharing)», εξηγεί.
Στην ανακοίνωση της, η Προεδρία αναφέρει ακόμη ότι «πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να σχεδιάσει μια στρατηγική για τη αναδιάρθρωση και τη διάλυση μη βιώσιμων συνεργατικών ιδρυμάτων, δηλαδή, τα πλείστα συνεργατικά ιδρύματα να έχουν τη τύχη της Λαϊκής».
Σύμφωνα με το Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του στα δύο Eurogroup και στις συνομιλίες με την τρόικα έδωσαν σκληρές μάχες για να αναιρέσουν πολλές από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε κατάρρευση. «Με όσα συμφώνησε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ προδιέγραψε το τέλος και των δύο μεγάλων τραπεζών, καθώς και αριθμού Συνεργατικών.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε σκληρή μάχη για να απαγκιστρώσει τις τράπεζες από τις ρήτρες του μνημονίου του κ. Χριστόφια, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απάλλαξε εντελώς το Συνεργατισμό από του να ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής», προστίθεται.
Αναφέρει, τέλος, το Προεδρικό ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να συντηρήσει κλίμα ενότητας θεωρήθηκε ως αδυναμία σε βαθμό που το ΑΚΕΛ, ενώ έχει οδηγήσει τη χώρα σε όλη αυτή την περιπέτεια, ζητά και τα ρέστα.
Στον Πρόεδρο της Βουλής η έκθεση του Α&Μ
---------------------
Αντίγραφο της έκθεσης του διεθνούς οίκου Alvarez and Marsal για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Λαïκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να ζητήσουν κρατική στήριξη, απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ζητήσει αντίγραφο της εν λόγω έκθεσης με επιστολές του προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 27 Μαρτίου και 2 Απριλίου.
Σύσκεψη ΧΑΚ, Επ. Κεφαλαιαγοράς και ΚΕΠΕΥ για τα περιοριστικά μέτρα της ΚΤ
----------------------
Σύσκεψη πραγματοποίησαν χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) για να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του ΧΑΚ μετά τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα μετά την επιστολή που απέστειλε χθες στο ΧΑΚ, εν μέσω της χρηματιστηριακής συνάντησης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) με την οποία απαγόρευε τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών από Θεματοφύλακες του εξωτερικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, η ΚΤ ενημέρωσε τόσο το ΧΑΚ όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι επιτρέπει στους Θεματοφύλακες του εξωτερικού να διενεργούν πράξεις στο ΧΑΚ, "αλλά πάλι με κάποιους περιορισμούς" κατά την εκκαθάριση των συναλλαγών στο τέλος της χρηματιστηριακής συνάντησης.
Σε δηλώσεις, ύστερα από τη σύσκεψη, που έγινε στο κτίριο του ΧΑΚ, η κ. Καλογήρου, αφού είπε ότι αποφασίστηκε χθες να λειτουργήσει το ΧΑΚ "με την προοπτική ότι θα μπορούσαν ομαλά να διενεργηθούν οι συναλλαγές και ότι εταιρείες είχαν ενημερώσει το ΧΑΚ πως είχαν επηρεαστεί από το κούρεμα των καταθέσεων", σημείωσε ότι γύρω στο μεσημέρι ήρθε επιστολή της ΚΤ, η οποία ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαν να διεξάγονται συναλλαγές από Θεματοφύλακες του εξωτερικού και άρα από χρηματιστές από την Αθήνα που πραγματοποιούσαν συναλλαγές στο κυπριακό χρηματιστήριο. Αυτό είχε αποτέλεσμα, συνέχισε, "να προκύψει μέσα στη μέση της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης κάποιο θέμα".
Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, ήταν αναγκαίο να προσπαθήσουμε να λύσουμε σήμερα το θέμα που προέκυψε "γιατί θα είναι πολύ περιοριστικό για το χρηματιστήριο να γίνονται συναλλαγές μόνο από χρηματιστές στην Κύπρο". Ανέφερε ότι η ΚΤ μελέτησε σήμερα το πρωί το θέμα και ενημέρωσε τόσο το ΧΑΚ όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά ότι επιτρέπει στους Θεματοφύλακες του εξωτερικού να διενεργούν πράξεις στο ΧΑΚ, "αλλά πάλι με κάποιους περιορισμούς".
Όπως εξήγησε, κατά την εκκαθάριση των συναλλαγών, που γίνεται μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνάντησης, θα πρέπει να εξετάζεται η καθαρή θέση εάν γίνεται εκροή ή εισροή χρημάτων και θα κρίνει κατά πόσον θα μπορούν να κλείσουν οι κύκλοι. "Δεν γίνονται τόσο μεγάλες συναλλαγές που θα είναι απαγορευτικές", πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι θα έπρεπε να υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ των δύο εποπτικών Αρχών, ΚΤ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κ. Καλογήρου είπε ότι "θα έπρεπε να υπήρχε προσυνεννόηση πριν οποιαδήποτε απόφαση για να δούμε τις επιπτώσεις μιας απόφασης στο ΧΑΚ και στα μέλη μας", προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Επιτροπή, αρμόδια για τα περιοριστικά μέτρα, "έχει έγνοια να μην φεύγουν χρήματα από τις τράπεζες και προσπαθεί να περιορίσει την εκροή καταθέσεων".
Είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση που είχε με την ΚΤ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την ανάγκη "να υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των εποπτικών Αρχών, ιδίως για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας". Τέλος, η κ. Καλογήρου είπε ότι θα ζητήσει από την ΚΤ την έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και της συνεργασίας που υπάρχει με την ΚΤ.
Γενικός Διευθυντής ΧΑΚ
----------------
Ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς είπε ότι "στόχος όλων πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας" και "πρέπει να εργάζονται όσοι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη", προσθέτοντας ότι "μέσα στα πλαίσια αυτά καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για επανεκκίνηση του χρηματιστηρίου".
Ανέφερε ότι από το πρωί υπάρχει διάλογος με την ΚΤ, προσθέτοντας, όμως, ότι "κανενός οι ώμοι του δεν είναι τόσο μεγάλοι που να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από μόνος του".
Ανέφερε επίσης ότι πρόθεση του ΧΑΚ είναι να έχει επαφές με τους αρμοδίους για να περιοριστούν τα περιοριστικά μέτρα και σημείωσε ότι το ΧΑΚ "έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό από αυτή την κρίση". Στόχος, συνέχισε, "είναι η επανεκκίνηση του ΧΑΚ στα πλαίσια των περιορισμών που επιβάλει η ΚΤ".
Σε παρατήρηση ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η ΚΤ θα παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι "αυτή τη στιγμή η προσπάθεια είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και των θεσμών" και "οι περιορισμοί φαίνεται ότι είναι αναγκαίοι".
Σε σχέση με τους Θεματοφύλακες, ο κ. Μεταξάς είπε ότι αυτοί είναι αναγκαίοι για επανεκκίνηση του χρηματιστηρίου, σημειώνοντας ότι "αν χαθούν οι Θεματοφύλακες θα χαθούν πάρα πολλές προοπτικές που υπάρχουν".
Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Διοικητή της ΚΤ να αποστείλει τη χθεσινή επιστολή, ο κ. Μεταξάς είπε ότι αντιλαμβάνεται το λόγο που έγινε η παρέμβαση του Διοικητή της ΚΤ, "αλλά θα προτιμούσα να υπήρχε μια συνεννόηση και να βρίσκαμε τη λύση πριν την παρέμβαση".
Διορίστηκε Τεχνική Επιτροπή για στήριξη των κυπριακών προϊόντων
------------------------
Τεχνική Επιτροπή, υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία θα εξετάσει τις λεπτομέρειες για στήριξη των κυπριακών προϊόντων και τον Κύπριο παραγωγό διορίστηκε χθες.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ύστερα από συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου και τον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Αίγλη Παντελάκη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα κυπριακά προϊόντα και τον Κύπριο παραγωγό. «Μέσα στα πλαίσια αυτά είχαμε σήμερα μία συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας και Υγείας για να εξευρεθεί ένας τρόπος για να προωθήσουμε αυτή μας την πολιτική. Έχει διοριστεί μια Τεχνική Επιτροπή υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία θα εξετάσει τις λεπτομέρειες για να γίνει αυτή η πολιτική μας πράξη και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος και ο κυπριακός λαός εκείνο που πρέπει να κυριαρχήσει είναι ο πατριωτισμός, είναι η αλληλεγγύη, «για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα και αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο».
«Έχουμε την πολιτική βούληση να στηρίξουμε τον Κύπριο αγρότη, τον Κύπριο κτηνοτρόφο, τον Κύπριο παραγωγό πάντοτε ασφαλώς μέσα σε πλαίσια νόμιμα, μέσα σε πλαίσια διαδικασιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, χωρίς να παρεκκλίνουμε ούτε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε από το νομικό πλαίσιο. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης, αυτή είναι και η απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής σήμερα: να στηρίξουμε όσον μπορούμε περισσότερο, σε νόμιμα και σωστά πλαίσια, τον Κύπριο παραγωγό», σημείωσε.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η κατάληξη για δημιουργία τεχνικής επιτροπής ήταν μια απόφαση που πάρθηκε πολύ γρήγορα, γεγονός που καταδεικνύει τη βούληση και των τριών Υπουργών να υιοθετήσουν τα όσα έχουν προταθεί. «Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι στη διάθεση της Τεχνικής Επιτροπής και θα στηρίξουμε τις όποιες εισηγήσεις θα κάνει», κατέληξε.
Συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών με αντιπροσωπεία του CIPA
---------------------
Θέματα που σχετίζονται με την προσέλκυση και επιτάχυνση επενδύσεων στην Κύπρο συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος και αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Τάσος Μητσόπουλος είπε ότι «υπάρχουν πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας», προσθέτοντας πως συμφωνήθηκαν «συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα γίνουν σε συντονισμό με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τα άλλα εμπλεκόμενα και συναρμόδια Υπουργεία».
Έστειλε παράλληλα ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι «η Κύπρος παραμένει ένας πολύ ενδιαφέρων και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την  προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και τρόποι επιτάχυνσης τους, καθώς και τρόποι χειρισμού των ξένων επενδυτών στην Κύπρο.
Εισηγήσεις Υπ. Δικαιοσύνης για ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της ατιμωρησίας
-----------------------
Τροποποιήσεις σε δυο νόμους, τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο του 2013 και στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο του 2013,  εισηγήθηκε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο. Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να καταπολεμήσει την ατιμωρησία, ζητά την τροποποίηση των δύο νομοσχεδίων.
Συγκεκριμένα, στον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο του 2013, έγινε εισήγηση για προσθήκη νέου άρθρου που προνοεί ότι, σε περιπτώσεις όπου τα ευρήματα της επιτροπής είναι ομόφωνα και καταλογίζονται ευθύνες οποιουδήποτε πολιτειακού ή πολιτικού αξιωματούχου για πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αυτές παραπέμπονται στο Γενικό Εισαγγελέα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.
Η δεύτερη εισήγηση αφορά στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο του 2013, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να διορίζει ανακριτές για τη διεξαγωγή ανακρίσεων σε σχέση με τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος.
Για σκοπούς διασφάλισης της απρόσκοπτης διερεύνησης ποινικών αδικημάτων κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, έγινε εισήγηση όπως προβλεφθεί νομοθετικά η πλήρης και παράλληλη με του Υπουργικού Συμβουλίου εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει αυτεπάγγελτα ποινικούς ανακριτές σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Στην πρώτη περίπτωση, ζητείται, ανέφερε ο κ. Νικολάου, «η τροποποίηση του νόμου ώστε, στις περιπτώσεις που υπάρχει ομόφωνο εύρημα της επιτροπής αναφορικά με τη διαπίστωση ποινικών ευθυνών, να αποστέλλει απευθείας την έκθεσή της στον Γενικό Εισαγγελέα για την προώθηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σύμφωνα με τη νομοθεσία, και να μην περιμένει το Υπουργικό Συμβούλιο εάν θα αποφασίσει να αποστείλει την έκθεση αυτή στον Γενικό Εισαγγελέα».
«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια τροποποίηση είναι δυνατό να περιορίσει, και περιορίζει ουσιαστικά, τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω διερεύνηση της διάπραξης ποινικών αδικημάτων», επεσήμανε. Πρόσθεσε πως "με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η διαφάνεια, αφού τα πορίσματα της έκθεσης δεν περιορίζονται μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά αποστέλλονται και στο Γενικό Εισαγγελέα".
Κληθείς να διευκρινίσει το θέμα της ομοφωνίας στη σχετική εισήγηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως "επειδή δίνουμε μια αρμοδιότητα εξαιρετικής σημασίας στην ερευνητική επιτροπή, να μπορεί δηλαδή να παρακάμπτει το Υπουργικό Συμβούλιο και να απευθύνεται απευθείας στον Γενικό Εισαγγελέα, κρίναμε σκόπιμο ότι αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να ασκείται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ομοφωνία για να τη διακρίνουμε από κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιτροπής. Κρίναμε ότι παρακάμπτεται η διαδικασία που ορίζεται στο νόμο ώστε η έκθεση να υποβάλλεται μόνο στο όργανο το οποίο διόρισε την ερευνητική επιτροπή στις περιπτώσεις που υπάρχει ομοφωνία».
Με την τροποποίηση στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο δίνεται αρμοδιότητα στον Γενικό Εισαγγελέα, παράλληλα με την αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, να διορίζει ποινικούς ανακριτές.
Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές μόνο σε δύο περιπτώσεις: εκεί όπου διαπιστώνεται διάπραξη αδικήματος που εμπλέκεται αστυνομικό όργανο και στις περιπτώσεις που υπάρχει αδίκημα που αναφέρεται σε οικονομικό έγκλημα.
Είπε πως "εμείς θέλουμε ο Γενικός Εισαγγελέας να έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και από μόνος του ποινικούς ανακριτές για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει και την προώθηση της διαδικασίας που αρχίζει με την ερευνητική επιτροπή που έχει διοριστεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Πική".
"Σε αυτές τις περιπτώσεις, ή στις περιπτώσεις που η ερευνητική επιτροπή κρίνει με ενδιάμεσο πόρισμά της ότι συντρέχει πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, να μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας από μόνος του, εάν κρίνει ότι δεν θα πρέπει οι υποθέσεις αυτές να ανατεθούν για διερεύνηση στην Αστυνομία, να διορίσει ποινικούς ανακριτές χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Θα διευκολύνει από τη μια τη διαδικασία προώθησης των ποινικών ανακρίσεων αλλά και από την άλλη ενισχύονται οι αρμοδιότητες ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου και περιορίζονται οι πιθανότητες επίδειξης οποιασδήποτε ανοχής, με παράλειψη διερεύνησης περιπτώσεων όπου προκύπτουν πιθανότητες ποινικών αδικημάτων", κατέληξε στις δηλώσεις του.

ΡΑΕΚ: Δραματική μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω οικ. κρίσης
---------------------
Δραματική συρρίκνωση της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει το 25% συνεπεία της οικονομικής κρίσης και του κλεισίματος επιχειρήσεων, παρατηρείται στην κυπριακή αγορά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου, Γιώργος Σιαμμάς.
«Σήμερα αυτό που παρατηρείται στην αγορά ηλεκτρισμού είναι μια ουσιαστική κατάρρευση στη ζήτηση. Η ζήτηση φέτος είναι 20 – 25% πιο χαμηλή απ’ ότι ήταν πριν από δύο χρόνια και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη για όλα τα προγράμματα του κράτους και οι ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο κ. Σιαμμάς ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό της Αρχής.
Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από το ρυθμό κλεισίματος επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης. «Είναι μια δραματική ζήτηση, δεν ξέρουμε πώς προβλέπονται τα επόμενα χρόνια,  είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για τους σκοπούς της επικαιροποίησης των ανανεώσιμων πηγών», πρόσθεσε.
Ο προϋπολογισμός της ΡΑΕΚ για το 2013 είναι πλεονασματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους 1,91 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,69 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012.
Τα έσοδα της Αρχής προϋπολογίζονται στα 2,15 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 0,70 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2012, που προέρχονται από την επιβολή ετήσιου τέλος για παραχώρηση διαφόρων αδειών, όπως η άδεια λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού και άδεια προμήθειας ηλεκτρισμού, αλλά και τόκους εισπρακτέους από καταθέσεις.
Σε σχέση με τις καταθέσεις, λειτουργός της Αρχής ανέφερε στη Βουλή ότι με βάση ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν από την Λαϊκή Τράπεζα, οι καταθέσεις της ΡΑΕΚ προστατεύονται στη βάση της απόφασης για προστασία των καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε πάντως ότι η ΡΑΕΚ έχει καταθέσεις τόσο στην Λαϊκή, που βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης αλλά και στην Τράπεζα Κύπρου.
Αναφορικά με το θέμα του Net metering, ο κ. Σιαμμάς υπενθύμισε ότι υπάρχει απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος σε 125 οικίες άπορων οικογενειών που θα επιδοτηθούν από το κράτος. Είπε ακόμη ότι η ΡΑΕΚ εισηγήθηκε όπως το πρόγραμμα επεκταθεί σε άλλες 500 κατοικίες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο στην Κύπρο τόσο για την μη τήρηση των στόχων για παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.
Αναπτύξεις μέχρι 100 εκ. ευρώ από την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων
----------------------
Σχεδιασμούς για αναπτυξιακά έργα στο χώρο της κρατικής έκθεσης που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού της ΑΚΕΚ για το 2013.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Αρχής, Λοΐζος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται ανάπτυξη στον υφιστάμενο χώρο (96.000 τετ. μέτρων) με την ανέγερση νέου εκθεσιακού χώρου και ενός συνεδριακού κέντρου με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή (ΒΟΤ).
Στους σχεδιασμούς υπάρχει πρόνοια για την ανέγερση καζίνο, εστιατορίου, μικρού ξενοδοχείου, θεματικού πάρκου, παιδότοπων . Είπε ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια για το εκθεσιακό χώρο και το συνεδριακό κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα έργα εκτιμάται ότι θα έχουν συνολικό κόστος 100 εκατ. Στην Επιτροπή λέχθηκε ακόμη ότι ενδιαφέρον υπάρχει από επενδυτές σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από μεγάλο διεθνή εκθεσιακό οργανισμό.
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού, ο οποίος θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδίου βιωσιμότητας, αλλά και αφού δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός ζωντανού και παραγωγικού χώρου, στον οποίο να διοργανώνονται περιφερειακές εκθέσεις ολόχρονα κάτι που δεν συμβαίνει στους χώρους της Αρχής.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωνα που απεστάλη στην Επιτροπή Οικονομικών, ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους 3.91 εκ. ευρώ και έσοδα ύψους 3.96 εκ. ευρώ, τα κυριότερα των οποίων αναμένεται να προέλθουν από δικαιώματα για διοργάνωση ειδικών εκθέσεων (2,08 εκ.) από εκδηλώσεις από τρίτους (0,61 εκ.) και από τη διοργάνωση της 382η Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης (0,82 εκ. ευρώ).
Οι δαπάνες διαχείρισης παρουσιάζονται μειωμένες  κατά 0,71 εκ. ευρώ που οφείλεται στη μη διοργάνωση κατά το 2013 της έκθεσης αυτοκινήτου, που διοργανώνεται ανά διετία.
Ολοκληρώνεται  σήμερα η καταβολή μισθών και συντάξεων
---------------------
Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου διαβεβαίωσε ότι το αργότερο ως σήμερα θα ολοκληρωθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων στους δικαιούχους.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΠΟΙΚ από τον νέο Υπουργό Χάρη Γεωργιάδη , η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι σε πρόσφατη πληροφόρηση από την Κεντρική Τράπεζα, γνωστοποιήθηκε στην Κυβέρνηση ότι πριν από λίγο άρχισαν να γίνονται τα εμβάσματα των μισθών και των συντάξεων , διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο ως σήμερα.
Σύντομα αποφασίζει η ΡΑΕΚ για νέα μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού
----------------------
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) θα λάβει απόφαση πολύ σύντομα όσον αφορά την έκτακτη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμά.
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της ΡΑΕΚ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Σιαμμά είπε ότι η τιμή του ρεύματος έχει ήδη μειωθεί κατά 5,75% και θα υπάρξει ακόμη μια επιπρόσθετη μείωση γύρω στο 3%, που θα αποφασιστεί πολύ σύντομα.
Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και τα θέματα «προώθησης της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες να περιορίσουν το ηλεκτρικό κόστος», όπως επίσης και «ζητήματα που αφορούν την ανάγκη να προβεί η ΑΗΚ σε περαιτέρω εξορθολογισμό της οργανικής της δομής η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση του κόστους ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών».
Το κόστος των φωτοβολταικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια έχει πέσει τόσο χαμηλά που ο διαγωνισμός στον οποίο έχει προβεί το κράτος έδωσε τιμές μεταξύ 7,5 και 9 σεντ ανά κιλοβατώρα για κάπως πιο μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα που είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος καυσίμου για να παράξεις μια κιλοβατώρα.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «το σύστημα που συζητήσαμε, το οποίο θα στηριχθεί στο γεγονός ότι έχουν πέσει τόσο χαμηλά οι τιμές των φωτοβολταικών, είναι η δυνατότητα αυτοπαραγωγής από επιχειρήσεις και Net metering ή αυτοπαραγωγής με κάποιον διαφορετικό τρόπο από κατοικίες που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για όσους το εγκαταστήσουν».
Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού το Μάρτιο
----------------------
Στο 1,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάρτιο από 1,8% που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποίησε η Εurostat.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού, οφείλεται στη σημαντική μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, ενώ στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία (εκτός ενέργειας) οι τιμές αυξήθηκαν.
Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία σχετικά με τους επιμέρους τομείς, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών τροφίμων, οινοπνευματωδών και προϊόντων καπνού ήταν 2,7% το Μάρτιο (αμετάβλητη σε σχέση με το Φεβρουάριο). Η μέση αύξηση της τιμής στην ενέργεια ήταν 1,7% (3,9% το Φεβρουάριο), ενώ στις υπηρεσίες η αύξηση ήταν 1,0% (0,8% τον Φεβρουάριο) και στα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας 1,9% (1,5% το Φεβρουάριο).
Τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και τα κράτη μέλη θα δημοσιοποιηθούν στις 16 Απριλίου.
Την εκπλήρωση της υπόσχεσής της για τη Λαϊκή ΗΒ επισημαίνει η βρετανική Κυβέρνηση
---------------------
Η απόφαση να προστατευθούν πλήρως οι καταθέσεις των πελατών της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αποτέλεσμα μια «ικανής και αποτελεσματικής επιχείρησης της βρετανικής Κυβέρνησης», αναφέρει επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών προς το βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους, επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο.
Ο Γκρεγκ Κλαρκ, Υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνει στην επιστολή του ότι η βρετανική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις κυπριακές προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, καθώς ένας ασφαλής και προστατευμένος χρηματοπιστωτικός τομέας είναι προς το συμφέρον όλων.
«Ωστόσο, υποσχεθήκαμε μια λύση που δεν θα επέτρεπε σε καταθέτες όπως οι ψηφοφόροι της περιφέρειάς σας να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αυτή την υπόσχεση την τηρήσαμε», προσθέτει ο κ. Κλαρκ, αναφερόμενος στους πολλούς εκλογείς κυπριακής καταγωγής στο βόρειο Λονδίνο, το οποίο εκπροσωπεί ο κ. Μπάροους.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η προστασία των καταθετών της Λαϊκής Ηνωμένου Βασιλείου επιτεύχθηκε χωρίς ζημιά για τους Βρετανούς φορολογούμενους. Ανάλογη επισήμανση έκανε και ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ  Όσμπορν σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Άντριου Τάιρι.
Η νεοσύστατη Αρχή Προληπτικών Κανονισμών, που ανέλαβε από αυτή την εβδομάδα την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι το σύνολο των καταθέσεων της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο περνά στην τοπική Τράπεζα Κύπρου.
Η τελευταία λειτουργεί ως θυγατρική τράπεζα της κυπριακής μητρικής, πλήρως υπαγόμενη στους κανονισμούς, στους ελέγχους και στην προστασία των βρετανικών αρχών.
Αναλαμβάνει δράση για την Κύπρο η ελληνοαμερικανική Κοινότητα
------------------------
Κινήσεις σε ανθρωπιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και συμμετοχή ηγετικών παραγόντων της κυπριακής παροικίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Με τους συμμετέχοντες συνομίλησε για μιάμιση περίπου ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τους περιέγραψε την κατάσταση, τους ανέπτυξε την πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Κύπρος.
Οπως εξήγησε μετά τη λήξη της συνάντησης στους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, θα δημιουργηθεί ταμείο στην Αρχιεπισκοπή για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, που διανέμεται στο νησί μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους ομογενειακούς φορείς να επιλέξουν τον οργανισμό που θα βοηθήσουν.
Στην οικονομική πτυχή, οι ομογενείς εισηγήθηκαν την ιδέα την έκδοσης Ομολόγων Κύπρου, κατά το πρότυπο των ομολόγων του Ισραήλ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα κινηθούν σε δύο επίπεδο, το πρώτο να ενημερωθούν μέλη του Κογκρέσου και διαμορφωτές της κοινής γνώμης για τα πραγματικά γεγονότα στην Κύπρο κι από την άλλη να ασκηθούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον – εν όψει και της συνάντησης των ομογενών και του Αρχιεπισκόπου με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 18 Απριλίου στο Λευκό Οίκο – να μην πιέζουν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, κάτω από αυτές τις δύσκολες για την Κύπρο περιστάσεις.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Κύπρο, διαβεβαιώνει ο Τσιζόφ
----------------------
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Κύπρο και θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του υφιστάμενου δανείου, ενώ δεν αποκλείει και περαιτέρω βοήθεια.
Οι παραπάνω επισημάνσεις του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, γίνονται στη διαδικτυακή πύλη euractiv.com, η οποία δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη με τίτλο «Ρωσία: Η διάσωση της Κύπρου δείχνει την έλλειψη αξιών της ΕΕ».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με την Κύπρο και ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής του δανείου, που χορηγήθηκε στη χώρα το 2011. Ο κ. Τσιζόφ αρνήθηκε να αποκλείσει περαιτέρω βοήθεια στην Κύπρο και επέμεινε πως «ότι και να κάνουμε δεν θα γίνει επί τη βάσει ανταγωνισμού με την ΕΕ». Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο κ. Τσιζόφ δήλωσε ότι η απόφαση που αφορά τους μεγάλους καταθέτες, γνωστή ως κούρεμα, ισοδυναμεί με «γδάρσιμο». Επίσης, χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος των δυτικών ΜΜΕ την παρουσίαση του μεγάλου αριθμού των Ρώσων που μένουν στο νησί ως ολιγαρχών.
«Οι ολιγάρχες μπορεί πράγματι να έχουν χρήματα στην Κύπρο, αλλά οι Ρώσοι κάτοικοι είναι είτε εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε συνταξιούχοι», είπε. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι η διάσωση της Κύπρου θα πρέπει να αξιολογηθεί «ως αντιβαίνουσα τα ευγενή λόγια της ΕΕ περί αξιών». «Η επιβολή κουρέματος στους καταθέτες αντιβαίνει στην ιερότητα της ιδιωτικής περιουσίας και οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων παραβιάζουν την ελευθερία μεταφοράς κεφαλαίων. Όλα αυτά κάνουν την προοπτική μιας ένωσης που θα βασίζεται στις αξίες να μοιάζει μάλλον δυσοίωνη, με όλο το σεβασμό φυσικά στο πολύπλοκο της κατάστασης», πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.
Η Κύπρος έχει τα εχέγγυα να υπερβεί τις δυσκολίες, δήλωσε ο Νεοζηλανδός Αρμοστής
--------------------------
Παρά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη η Κύπρος, ο λαός της έχει τα εχέγγυα για να υπερβεί τις δυσκολίες, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο Τρέβορ Ντόναλντ Μάθεσον.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μάθεσον, η έδρα του οποίου είναι η Ρώμη, μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ομήρου «εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κυπριακός λαός θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, έχοντας βιώσει δυσμενέστερες εποχές, κατά την περίοδο που ακολούθησε την τουρκική εισβολή το 1974».
Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης τον κ. Μάθεσον για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση των σχετικών υποχρεώσεων της Τουρκίας και ο σεβασμός των αρχών και των αξιών της ΕΕ  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας, «επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με την οικονομία, εξέφρασε και ο ίδιος «τη βεβαιότητα ότι, παρά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη η Κύπρος, ο λαός της έχει τα εχέγγυα για να υπερβεί τις δυσκολίες».
Όσον αφορά στη θεσμοθετημένη σχέση ΕΕ - Νέας Ζηλανδίας, ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για τη σταθερή υποστήριξη, που παρέχει η Κύπρος στη χώρα του. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και οι δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, καθώς και θέματα αμοιβαίου διεθνούς ενδιαφέροντος.
Τον κ. Μάθεσον συνόδευε ο Επίτιμος Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο Τόνυ Χριστοδούλου.
Στην Κύπρο ο Καναδός ΥΠΕΞ για επαφές
----------------------
Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί στις 4 και 5 Απριλίου ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά John Baird, ο οποίος θα έχει επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κύπριο ομόλογό του.
Ο Καναδός ΥΠΕΞ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, μετά την οποία θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Το απόγευμα θα μεταβεί στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός όπου θα καταθέσει στεφάνι σε μνημείο της καναδικής ειρηνευτικής δύναμης.
Θα ακολουθήσουν ομιλία του Καναδού ΥΠΕΞ στα μέλη του Κυπρο-Καναδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και συναντήσεις με τη ΡΑΕΚ, τη ΔΕΦΑ και την ΚΡΕΤΥΚ, στο ΚΕΒΕ.
Αργότερα θα γίνει δεχτός στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αργά το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τα ΜΜΕ σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Ο κ. Baird θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Παρασκευή.
Δίωρη στάση εργασίας και πορεία προς Βουλή από ΕΤΥΚ
-----------------------
Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιεί σήμερα η ΕΤΥΚ.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η στάση θα πραγματοποιηθεί από τις 12:30 μ.μ. μέχρι τις 2:30 μ.μ. Στη συνέχεια στις 15.00 θα γίνει συγκέντρωση στην ΕΤΥΚ και πορεία προς τη Βουλή.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΕΤΥΚ παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της συμφωνίας με την Τρόικα για την επικείμενη υπογραφή του μνημονίου.
"Παρ’ όλες τις μέχρι τώρα υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, τα θέματα τα οποία αφορούν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα", σημειώνει η ΕΤΥΚ.
Προσθέτει ότι οι προσπάθειες ως τώρα, οι  κινητοποιήσεις  και το μήνυμα αποφασιστικότητας του συνόλου του τραπεζικού κόσμου, "φαίνεται δεν έχει απομακρύνει πλήρως τον κίνδυνο από τα Ταμεία Προνοίας των συναδέλφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου αλλά και από τα Ταμεία άλλων εργαζομένων που μεγάλο μέρος τους ήταν κατατεθειμένο στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής".
Εκφράζεται ακόμη λύπη και  έντονη ανησυχία γιατί " δεν έχει γίνει καμιά συμφωνία, ούτε έχει τροχοδρομηθεί οποιαδήποτε ενέργεια, όπως απόφαση για σχέδια εθελούσιας εξόδου, που θα απότρεπαν την ανάγκη για απολύσεις προσωπικού".
Ζητούν μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας οι αγροτικές οργανώσεις
-----------------------------
Την απόφασή τους να εντείνουν τις πιέσεις για προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί, ανακοίνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Ευρωαγροτικός και Νέα Αγροτική Κίνηση.
Σε ανακοίνωσή τους οι αγροτικές οργανώσεις θεωρούν ότι θα πρέπει να προωθηθούν ως «άμεσα μέτρα επιβίωσης» ο διακανονισμός των οφειλών προς το κράτος και με συμψηφισμό των οφειλών κράτους προς τους αγρότες, η αναδιάρθρωση των αγροτικών δανείων, η μείωση επιτοκίων, η εξαίρεση των καταθέσεων της Επιτροπής Σιτηρών από τα μέτρα αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Ζητούν ακόμα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού των συναλλαγών με τις τράπεζες για γεωργοκτηνοτροφικούς σκοπούς (π.χ. σπάσιμο γραμματίων, επέκταση παρατραβήγματος, κτλ), εκστρατεία προώθησης τοπικών αγροτικών προϊόντων σε τοπική και διεθνή αγορά και διερεύνηση εξεύρεσης πιστώσεων για πληρωμή ορισμένων οφειλών του κράτους προς τους αγρότες.
Για την προώθηση των ποιο πάνω «επειγόντων μέτρων» οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ζητήθηκε συνάντηση με τη Κεντρική Τράπεζα και τον Έφορο Συνεργατικών Εταιριών, καθώς και με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη, για συντονισμό των ενεργειών προώθησης των τοπικών προϊόντων.
Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν όπως στο επόμενο διάταγμα μειωθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευχέρεια διακοπής καταθέσεων προθεσμίας (γραμμάτια), επέκταση των παρατραβηγμάτων και άλλα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των τρεχουσών εργασιών.
Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών με τις τράπεζες έχουν περαιτέρω δυσχεράνει την ήδη μηδαμινή ρευστότητα στον αγροτικό τομέα, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγική δραστηριότητα, και προειδοποιούν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας ζωικού κεφαλαίου, από υποσιτισμό.
Συγκεκριμένες στρατηγικές για στήριξη του λαού ζητά η ΣΕΚ
-------------------------
Τη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής για στήριξη του λαού τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος ζητά η ΣΕΚ, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι πολίτες έδειξαν πρωτοφανή ωριμότητα και υπευθυνότητα και από δω και πέρα "η πολιτεία θα πρέπει να εκπονήσει και να εφαρμόσει πολιτικές για στήριξη του τόπου, της οικονομίας και του λαού".
Στην ανακοίνωση η ΣΕΚ αναφέρει ότι πάνω από όλα και πρώτα από όλα θα πρέπει να περιορισθεί η ανεργία των Κυπρίων και κάλεσε τον εργοδοτικό κόσμο να εργοδοτήσει Κύπριους.
Αναφέρει ότι οι κοινοτικοί για να εργοδοτούνται θα πρέπει να κατέχουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Καλεί επίσης όλους να αγοράζουν κυπριακά και ελληνικά προϊόντα ώστε να στηριχθεί η παραγωγή και οι ντόπιες επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες.
Η ΣΕΚ καλεί εξάλλου την Κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως πολιτικές για μείωση των επιτοκίων και του ηλεκτρισμού, καθώς επίσης και πολιτικές για πάταξη της φοροδιαφυγής, είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων που συμποσούνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας.  
"Επείγει η ανάγκη για μια εθνική σταυροφορία που θα βγάζει τη χώρα από τα αδιέξοδα και σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς", καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΚ.
Άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για σωτηρία των ΚΑ ζητά η ΠΑΣΥΠΙ
-------------------------
Την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή των Κυπριακών Αερογραμμών, ζητά η ΠΑΣΥΠΙ.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Συντεχνίας, μετά από χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της κατά την οποία ανασκοπήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις Κυπριακές Αερογραμμές, διαπιστώθηκε εκ νέου ότι «η Διοίκηση και η Διεύθυνση της Εταιρείας δεν μπορούν πλέον να εφαρμόσουν το πρόγραμμα εξυγίανσης των Κυπριακών Αερογραμμών».
«Για το λόγο αυτό, η Γενική Συνέλευση δηλώνει ότι εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στην Κυβέρνηση για να παρέμβει άμεσα, ώστε να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή της εταιρείας».
Στα πλαίσια αυτά, η Συνέλευση της ΠΑΣΥΠΙ  ζητά τον άμεσο διορισμό ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων για να εφαρμοστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Air France και να διαχειριστεί την εταιρεία προτού είναι αργά.
Σεμινάριο ΕΚ και Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις γυναίκες
-------------------------
Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στις χώρες μέλη της ΕΕ οδηγούν σε διεύρυνση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στις γυναίκες, καθώς και αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα τη θηλυκοποίηση της φτώχειας.
Η διαπίστωση αυτή επισημάνθηκε σε σεμινάριο που διοργάνωσαν χθες το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο και το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών με θέμα «Γυναίκες και οικονομική κρίση».
Θα πρέπει επειγόντως να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση της γυναικείας φτώχειας, σημείωσε σε ομιλία της η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τονίζοντας ότι η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας είναι χειρότερη από εκείνη των ανδρών.
«Η μεγαλύτερη εξάρτηση από θέσεις μερικής απασχόλησης, έλλειψη φροντίδας για τα παιδιά και χαμηλότεροι μισθοί είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες και είναι από τα προβλήματα που πραγματικά επιδείνωσαν την θέση τους στην κρίση» είπε η κ. Ατταλίδου.
Αναφέρθηκε σε επισημάνσεις του Μίκαελ Γκούσταφσον, προέδρου της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών του ΕΚ, ότι η γυναίκα στην Ευρώπη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, από το αόρατο χέρι που εμποδίζει την ανέλιξή της, μέχρι τη βία και τις μισθολογικές διακρίσεις. Παρέπεμψε δε σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου, η οποία κατέδειξε πως οι μισθολογικές διακρίσεις, η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και η βία είναι πλέον πραγματικότητα για πολλές γυναίκες.
Σε έκθεση της Ευρωβουλευτού του ΕΛΚ  Elisabeth Morin-Chartier, στην οποία αναφέρθηκε η κ. Ατταλίδου, επισημαίνεται ότι οι γυναίκες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης πολύ περισσότερο από ότι οι άνδρες, σε ποσοστό 31,6% έναντι 8,1% ενώ ακόμα και για ισοδύναμες θέσεις, οι μισθοί τους είναι γενικά 17% χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους.
Επιπλέον, οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές τις πλήττουν βαρύτερα, κυρίως επειδή εκείνες είναι που παραδοσιακά αναλαμβάνουν ρόλους στήριξης μέσα στην οικογένεια. Εκτιμάται, σύμφωνα με την κ. Ατταλίδου, ότι οι γυναίκες κατά μέσον όρο κερδίζουν 8000 ευρώ λιγότερο κάθε χρόνο και ότι συγκριτικά ελάχιστες φθάνουν στην κορυφή της πυραμίδας των επιχειρήσεων στις οποίες εργοδοτούνται και η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Η Άννα Πηλαβάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ανέφερε πως οι πολιτικές απαντήσεις στην κρίση, περιλαμβανομένων των δεσμευτικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν αναγνώρισαν, δεν ανέλυσαν και δεν εξάλειψαν τις επιπτώσεις της κρίσης στα δύο φύλα και είναι γεγονός ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη στρατηγική μετά τη Λισαβόνα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Πηλαβάκη το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ, αφού ανήλθε στο 62,8% το 2008, μετά από σταθερή πρόοδο για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, σημείωσε ελαφρά μείωση μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, περνώντας στο 62,3% για το 2011. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παρέμεινε λίγο μεγαλύτερο το 2012 (10,7% των γυναικών έναντι 10,6% των ανδρών). Η ανεργία δε, των νέων γυναικών αυξήθηκε από 18,8% το 2009 σε 20,8% το 2011. Η συμμετοχή των μητέρων στην αγορά εργασίας είναι 12% χαμηλότερη από τη συμμετοχή των άτεκνων γυναικών, ενώ το ποσοστό απασχόλησης των πατέρων είναι κατά 8,7% υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό των άτεκνων ανδρών. Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών έφτασε σχεδόν στο 17 % από 15%.
Σ΄ ότι αφορά τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αγοράς Εργασίας του Τμήματος Εργασίας του ΥΕΚΑ, ημερομηνίας 4/3/13, το Φεβρουάριο του 2013 ο αριθμός των άνεργων αντρών ήταν 23,664 άτομα και αντιπροσωπεύει το 51% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ ο αριθμός των ανέργων γυναικών είναι 22,445 άτομα. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ο αριθμός των ανέργων γυναικών αυξήθηκε κατά 26% ή 4,587 άτομα και των αντρών κατά 18% ή 3,648 άτομα.
Διορίστηκε η "Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός" για την επόμενη τριετία
---------------------------
Τα μέλη της νέας Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» ανακοίνωσε ο ΚΟΑ με την ευκαιρία της έναρξης της νέας τριετούς θητείας για την περίοδο 1η Απριλίου 2013 έως 31 Ιουνίου 2016.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΟΑ η νέα Επιτροπή απαρτίζεται ως εξής: Εβελίνα Γεωργιάδου, Πρόεδρος (εργοφυσιολόγος/ακαδημαϊκός), Ελενα Σταύρου, Αντιπρόεδρος (δημοσιογράφος), και μέλη οι Φοινικούλλα Μιχαήλ (γενικός γιατρός), Ειρήνη Παγδατή (καθηγήτρια φυσικής αγωγής). Στάλω Θρασυβούλου (καθηγήτρια φυσικής αγωγής), Άννα- Φανή Ποϊριάζη (καθηγήτρια φυσικής αγωγής), Σπυρούλλα Μεσαρίτου (καθηγήτρια φυσικής αγωγής), Άννα Καλλένου (καθηγήτρια φυσικής αγωγής).
Ζημιές στο ΧΑΚ στη δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση μετά το κλείσιμο
--------------------------
Ζημιές κατέγραψε και την Τετάρτη το ΧΑΚ,  στη δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση μετά την αναστολή της λειτουργίας του στις 18 Μαρτίου, λόγω των εξελίξεων στην οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 97,43 μονάδες, υποχωρώντας σε ποσοστό 2,04%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 υποχώρησε στις 38,07 μονάδες, παρουσιάζοντας ζημιές σε ποσοστό 3,18%.
Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 27.343,43 ευρώ λόγω μη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ
Αβ. Νεοφύτου: Αφού βρούμε χρήματα να φύγει η Τρόικα
-------------------
“Να πάει στον αγύριστο η Τρόικα”, αφού πρώτα βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ «Τροικανός».
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το αίτημα για βοήθεια από την Τρόικα υποβλήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι το κράτος είχε ήδη αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011 και οι πιεστικές ανάγκες, τόσο για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, δεν έδιναν περιθώρια για άλλες επιλογές».
«Δεν ήταν επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως δεν είναι επιλογή οποιουδήποτε να συζητάς και να αποφασίζεις με τέτοιους σκληρούς όρους. Θέλουμε, όμως, να διευκρινίσουμε ότι αυτοί οι σκληροί όροι ήταν σχεδόν όλοι προκαθορισμένοι από το μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2012», πρόσθεσε.
Είπε ότι «η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, η πιθανή διάλυση ή εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ήταν όροι του μνημονίου του Νοεμβρίου και του Ιουλίου του 2012. Έμεναν κενά οι λεπτομέρειες. Τα δημοσιονομικά μέτρα αποφασίστηκαν από το μνημόνιο που έγινε αποδεκτό από την προηγούμενη διακυβέρνηση και ψηφίστηκαν σχεδόν όλα τα μέτρα για το δημοσιονομικό κομμάτι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».
«Τα λέγω αυτά», εξήγησε, «όχι για να επικρίνω, ούτε να δικαιολογήσω τους οποιουσδήποτε. Τα λέω για να έχουμε καθαρή εικόνα των πραγματικοτήτων. Κανείς δεν είναι ευτυχής για το ότι μέσα από τη δανειακή σύμβαση ο λαός μας, όλες οι τάξεις του λαού μας, άλλες επιφορτίστηκαν μεγάλο βάρος, βάρος που σε κάποιες περιπτώσεις γονάτισαν και επιχειρήσεις και εργαζόμενους αλλά και αυτοεργοδοτούμενους. Βάρη που θα χρειαστεί σκληρή δουλειά από όλους μας για να τα αποσείσουμε».
Ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα προς τους πολίτες πως «κατανοούμε απόλυτα και τα αισθήματα τους και το κόστος που επωμίζονται. Ένα κόστος σκληρό και δυσβάστακτο. Από την άλλη, η άλλη επιλογή ήταν η άμεση χρεοκοπία της χώρας μας».
Σχολιάζοντας τις φωνές υπέρ του απεγκλωβισμού από την Τρόικα, είπε ότι «μα κανείς δεν ήθελε εγκλωβισμό στην Τρόικα. Δεν νομίζω ότι το ΑΚΕΛ και η προηγούμενη διακυβέρνηση ήθελαν την Τρόικα, όμως αιτήθηκαν βοήθεια από την Τρόικα. Διαπραγματεύτηκαν με την Τρόικα». «Επαναλαμβάνω δεν είναι η ώρα της κριτικής. Ούτε και εμάς είναι επιλογή η Τρόικα. Είναι μια απόφαση μέσα από ένα βασανιστικό δίλημμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είμαστε και εμείς υπέρμαχοι της θέσης για απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιοδήποτε στάδιο βρει τα αναγκαία ποσά τόσο για την αναχρηματοδότηση του κράτους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και την αποπληρωμή του ELA». Γι’ αυτό, συνέχισε, η Κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη δανειακή σύμβαση όρο για τον απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ακούω καθημερινά φωνές να φύγει η Τρόικα. Δεν είναι κανένας υπέρ της Τρόικας. Θέλω όμως να ακούσω απ’ αυτούς που λένε να φύγει η Τρόικα και τη λύση του προβλήματος. Όταν ακούσω συγκεκριμένη λύση, να τη συζητήσουμε. Εμείς λέμε ναι, να φύγουμε από την Τρόικα μόλις έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες. Αν αύριο το πρωί βρούμε 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ, κατ’ ακρίβειαν 31 δισεκατομμύρια – 10 για το δημοσιονομικό κομμάτι, 10 για τις τράπεζες για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε και τις απώλειες των καταθετών, των μετόχων και των κατόχων αξιογράφων και 11,5 δισεκατομμύρια που είναι η άντληση από τον ELA της ΕΚΤ – να πάνε στον αγύριστο. Αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε τα λεφτά».
«Εάν κάποιοι θέλουν και έχουν εισήγηση ότι είναι καλύτερα να πάμε στη λίρα, να ακούσουμε τα επιχειρήματα τους. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι η ώρα να φύγουμε από το ευρώ και να φύγουμε και από την ΕΕ, να το συζητήσουμε με νηφαλιότητα. Όταν λέμε φεύγει η Τρόικα μένει ένα κενό. Να ακούσουμε τις προτάσεις. Και σας λέω και το δηλώνω: Δεν ήμουν ποτέ Τροικανός», πρόσθεσε.
Θέμα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, θέτει το ΑΚΕΛ
----------------------
Θέμα για απεγκλωβισμό της Κύπρου από το μνημόνιο θέτει εκ νέου το ΑΚΕΛ, το οποίο διατύπωσε επικρίσεις κατά του Προέδρου στους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, χαρακτηρίζοντάς τον «ασυνεπή» και «αναξιόπιστο».
Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του γιατί "αντί η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τη συμφωνία της με το Eurogroup, πανηγυρίζει ότι τάχα πέτυχε βελτιώσεις στο Μνημόνιο".
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η Κυβέρνηση «σκόπιμα αποκρύβει ότι το Μνημόνιο περιλαμβάνει όλες τις συμφωνίες που έγιναν και όχι μόνο το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες». Επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν έχει στα χέρια του το χθεσινό συμφωνηθέν κείμενο για ανάλυση και αξιολόγηση και ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος στο κόμμα για να διατυπώσει τις δικές του σκέψεις για τα υπό συζήτηση θέματα.
«Είναι ειλικρινά άξιον απορίας, πώς εκείνη η Κυβέρνηση προεκλογικά κατηγορούσε την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια ότι τάχατες δεν ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα, σήμερα μας έχει απολύτως στο σκοτάδι», ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις πρόνοιες για κούρεμα καταθέσεων, αύξηση του εταιρικού φόρου και ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αποδέχτηκε πρόνοιες «που θα είναι η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας» και ότι «πανηγυρίζει πως το Μνημόνιο που συνομολόγησε με την Τρόικα θα είναι η σωτηρία μας».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα είχε δεσμευτεί κατά ξεκάθαρο τρόπο η Κυβέρνηση προεκλογικά, λέγοντας ότι αν και εφόσον εφαρμόζονταν, «θα οδηγούσαν τον τόπο στην καταστροφή και ακριβώς εδώ έχουμε φτάσει».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι επίσης οξύμωρο το γεγονός ότι κ. Αναστασιάδης «δήλωνε την Κυριακή πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ανακαλύψουμε, ασχέτως του προσχήματος που χρησιμοποιήθηκε, πως τελικά θα γίνουν».
«Αποδεικνύεται δηλαδή, για άλλη μια φορά, ως ασυνεπής και αναξιόπιστος», ανέφερε. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Τρόικα θα είναι καταστροφική αφού φορτώνει δυσβάσταχτα βάρη στους ώμους των εργαζομένων, αυξάνει την ανεργία και την ανέχεια, καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και στραγγαλίζει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αρχίσει ένας συλλογικός προβληματισμός «για μια άλλη πορεία έξω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τρόικας ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την προοπτική της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο αλλά και την προοπτική λύσης του Κυπριακού».
Διασφάλιση των ταμείων προνοίας και συντάξεων ζητά η ΕΤΥΚ
------------------------
Να διασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας και συντάξεων των τραπεζικών υπαλλήλων, ζήτησε εκ νέου η ΕΤΥΚ, η ηγεσία της οποίας συναντήθηκε στα γραφεία του ΑΚΕΛ με το ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στηρίζει το αίτημα των υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα των εργαζομένων είναι ιερά.
Στη συνάντηση κυριάρχησε το ζήτημα των ταμείων προνοίας και συντάξεων των υπαλλήλων της Λαϊκής και γενικότερα των τραπεζικών υπαλλήλων, με τον κ. Κυπριανού να επαναλαμβάνει ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και είχε κατατεθεί και στην πρόταση για τροποποίηση της σχετικής απόφασης της πλειοψηφίας της Βουλής.
«Στηρίζουμε κατά απόλυτο τρόπο το αίτημά τους γιατί θεωρούμε ότι τα λεφτά τα οποία αποταμιεύουν οι εργαζόμενοι για να έχουν μια υποφερτή ζωή μετά τη συνταξιοδότησή τους είναι ιερά και κανένας δεν μπορεί να τα αποκόψει με οποιοδήποτε τρόπο», σημείωσε.
Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση "να μελετήσει, να συνεννοηθεί με τα πολιτικά κόμματα για εξεύρεση τρόπων που θα εξασφαλίζουν τα ταμεία προνοίας και τα ταμεία συντάξεων».
Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής μίλησε για κατανόηση και συμπαράσταση του ΑΚΕΛ στα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν.
«Είναι δεδομένη η θέση του ΑΚΕΛ, έχει εκφραστεί και καταγραφεί και μας βρίσκει σύμφωνους και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από την Κυβέρνηση και σε αυτή την προσπάθεια να συμπορευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ώστε να διασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας και θέσεις εργασίας», είπε.
Ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι μετά το πρόσφατο διάταγμα για διασφάλιση των ασφαλιστικών εταιρειών από το κούρεμα, «είναι ακόμη πιο εγκληματική η πρόκληση εις βάρος των ταμείων προνοίας, τα ταμεία να πετσοκόβονται και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων οργανισμών να διασφαλίζονται».
Μίλησε για διασφάλιση άλλων συμφερόντων, τα οποία κανείς προηγουμένως δεν είχε υπερασπιστεί, την ίδια ώρα που τέθηκε επί τάπητος επιτακτικά από την αρχή το θέμα των ταμείων προνοίας.
Για επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική ενέργεια Κυβέρνησης κάνει λόγο το ΑΚΕΛ
------------------------
Η προσπάθεια από μέρους της Κυβέρνησης για παρουσίαση επιμέρους νομοθετικών τροποποιήσεων ως μέγιστη προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς και διασφάλισης της χρηστής Διοίκησης, αποτελεί επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική ενέργεια, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.
Το ΑΚΕΛ, αναφέρει, από την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση σοβαρά, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα.
«Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, ανάλογη υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδεικνύει και η ίδια η Κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Δαμιανού και προσθέτει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως με σημερινές δηλώσεις, «δυστυχώς προσπάθησε να παρουσιάσει δυο δευτερεύουσας σημασίας νομοσχέδια, που όντως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ως εξόχως σημαντικά σε σχέση με τη διερεύνηση των κακώς εχόντων στην οικονομία και των συνακόλουθων ευθυνών».
Συνεχίζοντας, ο κ. Δαμιανού αναφέρει ότι «εκτιμούμε, κατά συνέπεια, ότι η προσπάθεια από μέρους της Κυβέρνησης για παρουσίαση επιμέρους νομοθετικών τροποποιήσεων ως μέγιστη προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς και διασφάλισης της χρηστής Διοίκησης αποτελεί επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική ενέργεια».
Δεν είναι ώρα για Κασσάνδρες αλλά για σύνεση και έργα, δήλωσε ο Μ. Καρογιάν
-------------------------
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν δήλωσε την Τετάρτη πως «δεν είναι η ώρα ούτε της κασσανδρολογίας ούτε ή ώρα των σπερμολογιών από διάφορες κατευθύνσεις, αλλά είναι η ώρα της δουλειάς, της σύνεσης, της συναπόφασης, είναι η ώρα στο να κάνουμε ουσιαστικά και μετρημένα βήματα για να μπορέσει ο τόπος μας και το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθούν και ταυτόχρονα να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους πολίτες προς τους θεσμούς του κράτους και ευρύτερα».
Μετά από συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, υπό τον Πρόεδρό της Λοϊζο Χατζηκωστή, ο κ. Καρογιάν είπε πως «θα δούμε τώρα και την τελική μορφή της δανειακής σύμβασης και από κει και πέρα ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να πάρει και τις ευθύνες του».
«Ο κόσμος δεν μας φταίει, τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα οργανωμένα σύνολα γιατί από κοινού πρέπει να δώσουμε την μάχη να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να ελαχιστοποιήσουμε τους όποιους κινδύνους», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Όλα τα άλλα, πρόσθεσε, «δεν νομίζω να βοηθούν, ούτε οι εικοτολογίες, ούτε οι σπερμολογίες, ούτε οι Κασσάνδρες σε διάφορα επίπεδα, αλλά είναι η ώρα της δουλειάς και αυτό ας το πάρουμε χαμπάρι».  Συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτή την δύσκολη και λεπτή φάση που διερχόμαστε, μέσα από τους κινδύνους, που είναι υπαρκτοί δυστυχώς και είναι εγγενείς, χρειάζεται σύνεση, σωστή ανάλυση των πραγμάτων και αποφασιστικές κινήσεις».
Για τη συνάντηση με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι κατά τη διάρκειά της «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για τα πράγματα που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης και για τα δικαιώματα των υπαλλήλων του τραπεζικού τομέα».
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «ανταλλάχθηκαν απόψεις και ιδέες και έχουμε συμφωνήσει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μέχρις ότου διασφαλιστούν όλα όσα έχουν σχέση με τα δικαιώματα των υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που αφορούν τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων των τραπεζών, Λαϊκής και Κύπρου όπως επίσης και τα υπόλοιπα Ταμεία Προνοίας που άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν κατατεθειμένα στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή».
Πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις για την περαιτέρω πορεία και συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία προς την κατεύθυνση υποβοήθησης των ευρύτερων προσπαθειών έτσι που τα πράγματα να πάρουν την πορεία τους».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως δεν διατηρεί την παραμικρή αμφιβολία ότι «με πίστη στα δίκαια, αλλά και εμμονή σε βασικές αρχές θα καταφέρουμε σιγά – σιγά να σταθεροποιήσουμε την όλη κατάσταση και να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές παρενέργειες μέσα από αυτά τα κρίσιμα δεδομένα που έχουμε στον τόπο μας».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι θέσεις που διατύπωσε έγιναν αποδεκτές «και κύρια αναφορικά με το καθ’ όλα δίκαιο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων τόσο για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας των εργαζομένων αλλά και για τα Ταμεία Προνοίας, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν πρέπει να υποστούν κουρέματα, είτε άμεσα είτε έμμεσα».
«Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μάς διαβεβαίωσε ότι είναι σθεναρός συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας», είπε ο κ. Χατζηκωστής, ο οποίος αναφέρθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που ο κ. Καρογιάν είχε στην παρουσία του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όπου έλαβαν την διαβεβαίωση ότι «τα Ταμεία Προνοίας θα διασφαλιστούν και να μην ανησυχούμε».
Στο μνημόνιο να περιληφθεί πρόνοια αποδέσμευσης από τον μηχανισμό στήριξης, λέει ο Ομήρου
-----------------------------
Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας, είπε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον Μηχανισμό στήριξης, τους όρους του μνημονίου και τον έλεγχο της Τρόικας έστω και αν εξοφληθεί το όποιο δάνειο δοθεί από τον Μηχανισμό.
Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο κ. Ομήρου ανέφερε πως "προειδοποιούμε ότι αυτή η παράλειψη, που οφείλεται προφανώς σε υποχώρηση της Κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Τρόικας, οδηγεί σε υποχρεωτική υποταγή σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας χωρίς να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία".
Είναι αδιανόητο και καταστροφικό, συνέχισε, να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων - κάθε τρεις μήνες, όπως φαίνεται από τις διατυπώσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο - που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία.
"Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι` εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι` επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου", πρόσθεσε.
Είναι χρέος μας ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων μας, ανέφερε ο κ. Ομήρου, να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών.
"Θέλω να καταστήσω σαφές ότι τώρα δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή με βάση το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για έξοδο από το μνημόνιο και τον μηχανισμό έστω και αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς το οικονομικό πρόβλημα", σημείωσε.
Πρέπει να υπογραμμίσω, συνέχισε, ότι στα κείμενα που μας είχαν δοθεί από την Κυβέρνηση - στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την τρόικα - περιλαμβανόταν ειδική πρόνοια για την δυνατότητα απεμπλοκής από τον μηχανισμό και από την τρόικα εφόσον μπορέσουμε εξ ιδίων πόρων να εξοφλήσουμε το όποιο δάνειο δοθεί από τον μηχανισμό.
"Είναι προφανές ότι αυτό έγινε με απαίτηση της τρόικας προκειμένου να μας έχουν εγκλωβισμένους, αιχμάλωτους και ομήρους", σημείωσε.
Το Κ.Σ ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου, προσβλέπει σε πλήρη και ενδελεχή έρευνα, καταλογισμό ευθυνών και προσαγωγή παντός υπαιτίου ενώπιον των αρμοδίων ποινικών δικαστηρίων.
"Ο λαός απαιτεί απονομή δικαιοσύνης. Καμιά ανοχή στα εγκλήματα που οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική κατάρρευση. Η ευθυκρισία, η αντικειμενικότητα, το ήθος και το υψηλό κύρος του Προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν στην τελική κάθαρση και τιμωρία", κατέληξε.
Ομήρου: Ρύθμιση διαφύλαξης των Ταμείων Προνοίας τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι σήμερα
------------------------
Να ρυθμίσει μέχρι σήμερα το θέμα της διαφύλαξης της ακεραιότητας των Ταμείων Προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, καλεί την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σε γραπτή δήλωσή του, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΔΕΚ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση μέσω της Βουλής.
«Τα ταμεία Προνοίας και Συντάξεων αποτελούν ιερή και απαραβίαστη περιουσία των εργαζομένων σε κάθε σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος και σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ομήρου.
Η διατήρηση σε εκκρεμότητα, προσθέτει, «μιας διαδικασίας καταλήστευσης και λεηλασίας των Ταμείων Προνοίας των τραπεζοϋπαλλήλων στα πλαίσια της εξυγίανσης των τραπεζών, συνιστά ανεπίτρεπτη συμπεριφορά εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ομήρου καλεί «την Κυβέρνηση το αργότερο μέχρι αύριο να ρυθμίσει το θέμα της διαφύλαξης της ακεραιότητας των Ταμείων Προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων.
Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΔΕΚ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του θέματος μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων». Τέλος, διαβεβαιώνει «τους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι θα σταθούμε δίπλα τους μέχρι τέλους για τη διασφάλιση του αναπαλλοτρίωτου των Ταμείων Προνοίας τους».
Η Κυβέρνηση δεν πέτυχε ουσιαστικές τροποποιήσεις στο μνημόνιο, δηλώνει ο Ν. Νικολαϊδης
------------------------
Πάγια θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι η μεθόδευση απεγκλωβισμού από την Τρόικα και το μνημόνιο, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαϊδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το νέο μνημόνιο, πέραν της πτυχής που αφορά τις τράπεζες, βρίσκεται στην ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ανέφερε ακόμα ότι θα μελετηθεί με μεγάλη προσοχή το κείμενο που συμφωνήθηκε και παραθέτοντας γενικές παρατηρήσεις για τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση, είπε ότι η Τρόικα ανέτρεψε πλήρως γενικά σημεία του πρώτου μνημονίου συναντίληψης.
Είπε ότι έθεσε οροφή στο δανεισμό 10 δις, αποφάσισε την άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και αποφάσισε τη μεταφορά του τραπεζικού κόστους στους καταθέτες.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι με δεδομένη αυτή την τεράστια ανατροπή, αναμέναμε ότι η Κυβέρνηση θα διεκδικούσε και θα επετύγχανε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο κείμενο του πρώτου μνημονίου.
Αυτό δεν έγινε, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «το νέο μνημόνιο όπως το είδαμε κατ΄αρχήν κινείται στην ίδια φιλοσοφία με το πρώτο μνημόνιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πέραν του τραπεζικού τομέα ζητήματα». Οι όποιες αλλαγές υπάρχουν δεν διαφοροποιούν αυτή τη φιλοσοφία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των μνημονιακών νομοσχεδίων.
Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, θα τοποθετηθεί επί των μνημονιακών νομοσχεδίων με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο με αυτό. Ο κ. Νικολαϊδης είπε ακόμα πως αυτό που αποδείχθηκε από τις ενέργειες της Τρόικας είναι ότι τίποτε αναφορικά με το μνημόνιο και τις πρόνοιες του δεν είναι οριστικό και τελεσίδικο και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ακουστούν ξανά στη Βουλή επιχειρήματα ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθούν πρόνοιες γιατί δεν αποδέχεται αλλαγές η Τρόικα.
Καταλήγοντας ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι πρωταρχική θέση και στόχος για την ΕΔΕΚ παραμένει η μεθόδευση απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και την Τρόικα το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει η πατρίδα μας να απεγκλωβιστεί και από την οικονομική κρίση.
Ο Γ. Περδίκης καταγγέλλει το Διοικητή της ΚΤ
---------------------
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση της επιστολής, με την οποία ζητά να μελετηθεί το σχέδιο απόφασης για έναρξη διαδικασίας παύσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, περιήλθαν σε γνώση του «πρακτικές για πρόσφατα γεγονότα και συμπεριφορές από το Διοικητή τα οποία είναι εξωφρενικά, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».
Πρόσθεσε ότι αυτά τα σημαντικά στοιχεία πρέπει να κατατεθούν στην ερευνητική επιτροπή για να συμπεριληφθούν στο πόρισμα.
Αναφέροντας ότι «δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία συγκάλυψης ευθυνών και παραπομπής τέτοιων θεμάτων στις ελληνικές καλένδες», είπε πως η Επιτροπή Οικονομικών οφείλει να εξετάσει αυτές τις κατ΄ επίκληση νομικές πτυχές, να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς από το Διοικητή και αυτούς που τον κατευθύνουν και να εξετάσει σε βάθος την απαίτηση του αισθήματος δικαιοσύνης του κυπριακού λαού και να ξεκινήσει από το νόμο και το Σύνταγμα διαδικασία παύσης του κ. Δημητριάδη από αυτό το νευραλγικό πόστο.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κυπριακός λαός και η κυπριακή οικονομία είναι ένα διοικητή της ΕΚΤ, που όχι απλά θα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα αλλά θα κυνηγά τις κυπριακές τράπεζες και θα τις εξοντώσει όπως είναι η σαφής πρόθεση της ΕΚΤ», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι κατατέθηκαν νέα στοιχεία στην Επιτροπή τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο τη θέση του κ. Δημητριάδη και αποκαλύπτουν το σκοτεινό ρόλο της ΕΚΤ στην παγίδευση της Κύπρου σε αυτή τη θανάσιμη μέγγενη. Αυτά τα στοιχεία, συνέχισε, πρέπει με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και της Βουλής να τεθούν ενώπιον κυπριακού λαού ο οποίος πρέπει να γνωρίζει.
«Εγώ δεν πρόκειται να προβώ σε άλλες αποκαλύψεις, δεν είναι δική μου ευθύνη, οι θεσμοί πρέπει να προστατευθούν, μπορεί να έχουμε φτωχύνει αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε ότι δεν έχουμε γίνει σκλάβοι», ανέφερε και επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών οφείλουν να πουν την αλήθεια και να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες έρευνας και για αυτά που συμβαίνουν τώρα και για όσα συνέβηκαν τους τελευταίους μήνες επί των ημερών κ. Δημητριάδη».
Το θέμα δεν είναι προσωπικό και θα αποδειχθεί στη συνέχεια όταν θα αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα, είπε, αναφέροντας ότι δεν έχει να κάνει με στόχευση κατά αυτού του ανεξάρτητου αξιωματούχου ο οποίος μετατρέπεται σε «εκπρόσωπο κατοχικής δύναμης», όπως είπε.
Προετοιμασία για διέξοδο από το μνημόνιο ζήτησαν από τον Πρόεδρο οι Οικολόγοι
---------------------
Στην ανάγκη να προετοιμαστεί η διέξοδος από τον «ασφυκτικό και επικίνδυνο δρόμο» της Τρόικας, αναφέρθηκε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, που συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Μεταξύ άλλων πρότεινε τη διερεύνηση εξόδου από την Ευρωζώνη και τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Οικολόγων για τις βασικές πρόνοιες της νέας συμφωνίας επί του μνημονίου συναντίληψης με την Τρόικα.
Επίσης ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους Οικολόγους για το ιστορικό των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup, τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως αναφέρεται, οι Οικολόγοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 24ης Απριλίου σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναζητηθεί λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας εκτός μνημονίου και Τρόικας.
«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ακόμα και με συμφωνία, θα υπάρχει και θα προετοιμαστεί διέξοδος από το ασφυκτικό και επικίνδυνο δρόμο της Τρόικας, επισήμανε η αντιπροσωπεία των Οικολόγων» συμπληρώνεται.
Επίσης, προστίθεται ότι τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου σειρά εισηγήσεων όπως η ανάγκη διερεύνησης της πρότασης για έξοδο από την Ευρωζώνη, η διενέργεια δημοψηφίσματος, η άμεση ενεργοποίηση του νόμου για την ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Συνοχής και Ανάπτυξης με την ταχύτατη έκδοση ομολόγων.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)