2/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου μετά από επίσκεψη του στο Αρχηγείο Αστυνομίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά στην ασφάλεια του πολίτη.

Μετά το πέρας της επίσκεψης σε δήλωση του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα όσα ανέλυσε κατά την επίσκεψή του στην ηγεσία της Αστυνομίας. Είπε συγκεκριμένα:

«Σήμερα ενώπιον της Αστυνομίας αναλύθηκε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Με το πρόγραμμα, προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια του πολίτη. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας με υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης καθώς και την αξιοποίηση του προσωπικού της Αστυνομίας σε αστυνομικά καθήκοντα, πράγμα που δεν προϋποθέτει οποιαδήποτε επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει και εξοικονόμηση πόρων και δαπάνης από την Υπηρεσία.

Επικεντρωνόμαστε στον σεβασμό του αστυνομικού, στην προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας του. Παράλληλα, επιδιώκουμε τη συμφιλίωση και συνεργασία του αστυνομικού με τον πολίτη. Η ασφάλεια του πολίτη είναι δικαίωμα του και υποχρέωση του κράτους, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η διασφάλιση της μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία όλων μας. Αυτό αποδείχθηκε τόσο κατά τις τελευταίες εκδηλώσεις κοινωνικής αντίδρασης όσο και κατά την επαναλειτουργία των τραπεζών. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ ξανά τους πολίτες για την υπευθυνότητα που επέδειξαν και προσβλέπουμε σε μεγαλύτερες συνεργασίες».

Σε ερώτηση κατά πόσο κάποιες Υπηρεσίες/Γραφεία θα κλείσουν, ο κ. Υπουργός είπε:

«Έχω τονίσει στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι θα επιδιώξουμε την αναδιοργάνωση της και είναι φανερό ότι υπάρχουν κάποια γραφεία τα οποία λειτουργούν με επικαλυπτόμενα καθήκοντα. Όπως για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά αρχεία, πολλά γραφεία που ασχολούνται με την ανάλυση στοιχείων, γραφεία που έχουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες σε σχέση με κάποιας μορφής εγκλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να συμπτυχθούν και να εξοικονομηθεί προσωπικό το οποίο να μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλα αστυνομικά καθήκοντα. Την ίδια ώρα, τόνισα ότι πρόθεση μας είναι οι αστυνομικοί να αξιοποιηθούν με βάση τα προσόντα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους. Δεν μπορεί ένας λοχίας να ασκεί καθήκοντα μη αστυνομικά. Δεν μπορεί να είναι οδηγός ή γραφέας, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία της Αστυνομίας διαπιστώνει ότι έχει έλλειψη από προσωπικό που ασκεί αστυνομικά καθήκοντα.

Συνεπώς, προσπάθεια μας είναι, μέσα από την αναδιοργάνωση να περιοριστεί το προσωπικό που είναι στα γραφεία, τα γραφειακά καθήκοντα και άλλα καθήκοντα όπως η επίδοση ενταλμάτων να ασκούνται από ειδικούς αστυφύλακες και οι αστυνομικοί να ασχοληθούν με τα αστυνομικά καθήκοντα και τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη. Αυτή θα είναι η προσπάθεια μας, αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε γενικότερα στην κοινωνία και να καλέσουμε ακόμη μια φορά τους πολίτες να εμπιστευθούν την Αστυνομία για να μπορέσουμε μαζί όλοι να στοχεύσουμε και να πετύχουμε τον βασικότερο μας στόχο: την αύξηση της ασφάλειας στον τόπο μας».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είπε: «Η Ερευνητική Επιτροπή, αμέσως μετά την ορκωμοσία της, ανέλαβε τα καθήκοντα της. Θα συνεδριάζει στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου έχουν παραχωρηθεί ανάλογοι χώροι γραφείων τόσο για τα μέλη της όσο και για το υποστηρικτικό προσωπικό. Γραφείς, γραμματείς, εμπειρογνώμονες. Οι συνεδρίες θα γίνονται κατά κύριο λόγο ανοικτά, όπως προνοεί η νομοθεσία, εκτός αν τα μέλη της Επιτροπής αποφασίσουν διαφορετικά. Θα υπάρχουν ίσως θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους ή που επηρεάζουν ουσιαστικά την οικονομία του κράτους και τα μέλη θα κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις οι συνεδρίες θα είναι κλειστές».

Ερωτηθείς πότε θα είναι η πρώτη συνεδρία, είπε: «Σε πρώτο στάδιο τα μέλη έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν σε μια προκαταρκτική εξέταση του όλου θέματος γιατί είναι ένα ευρύ φάσμα το οποίο άγεται από το 2006 μέχρι πρόσφατα. Έχουν να μελετήσουν και να εξετάσουν κατηγοριοποιώντας τα διάφορα θέματα που αφορούν από τη μια το τραπεζικό σύστημα και από την άλλη τα δημόσια οικονομικά, και εκείνοι αμέσως μετά την προκαταρκτική αυτή μελέτη θα κρίνουν για να αρχίσουν τις ακροαματικές τους διαδικασίες. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την εξέταση του ζητήματος για να μπορέσουν να έχουν πιο εύκολα και πιο άμεσα αποτελέσματα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Επειδή έγινε πάρα πολλή συζήτηση όσον αφορά το θέμα γιατί διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή και όχι ποινικοί ανακριτές, θα το επαναλάβω: εάν διορίζονταν ποινικοί ανακριτές, πρώτον, δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές και αστικές ευθύνες, θα περιορίζονταν μόνο σε ποινικές. Δεύτερον, δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν όλο το φάσμα του θέματος, γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν εντοπισμένα αδικήματα ή ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να ερευνήσουν. Δεν μπορείς να εντοπίσεις κάποια και να παραγνωρίσεις κάποια άλλα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που οδήγησε τον τόπο σε αυτή τη δεινή κατάσταση που είμαστε σήμερα.

Αυτοί που μιλούν για ποινικούς ανακριτές, θα έπρεπε πρώτα και πάνω απ’ όλα να αναλογιστούν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν και θα αποδοθούν σε όλους. Όσους αν χρειαστεί, όπου και αν βρίσκονται, είτε υπηρετούν είτε υπηρέτησαν, σε οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα, με όποια καθήκοντα και αν άσκησαν. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν χωρίς να υπάρχει εξαίρεση κάποιων. Είτε αυτές είναι αστικές είτε πολιτικές, πολύ δε περισσότερο ποινικές. Γι’ αυτό θέλω να διαβεβαιώσω ότι με βάση το πόρισμα που θα εκδοθεί –ή και τα ενδιάμεσα πορίσματα- όταν διαπιστώνονται ποινικές ευθύνες θα προωθείται άμεσα το ανακριτικό έργο και όταν συμπληρωθούν και οι ποινικές ανακρίσεις τότε να είστε βέβαιοι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα το εξετάσει και θα δούμε κάποιους να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς αν θα κληθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Νικολάου είπε: «Ακούσατε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε να αρχίσει η έρευνα από το ζήτημα το οποίο ξεκίνησε και έγινε προσπάθεια να πλήξουν τον ίδιο. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε όχι απλά να ερευνηθούν οι εξ αγχιστείας συγγενείς του αλλά ακόμη και το ίδιο δικηγορικό γραφείο στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν συνέταιρος. Σε αυτή την περίπτωση, εάν η Ερευνητική Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να κληθεί ο κ. Αναστασιάδης δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να μην το κάνει».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τόσο το μήνυμα που έχει στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η επιλογή των προσώπων που έγινε, διασφαλίζει όχι μόνο την αντικειμενικότητα, όχι μόνο το ότι θα είναι αδέκαστη η προσπάθεια που γίνεται, διασφαλίζεται και η πληρότητα της έρευνας, και προσπάθεια μας είναι να ερευνηθεί πλήρως το ζήτημα και να μην περιοριστεί μόνο σε κάποιες πτυχές».