Μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής
Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της πάταξης
των διακρίσεων σε βάρος των ανήλικων αθίγγανων, η βουλευτής κα Στέλλα
Κυριακίδου τόνισε ότι οι πολλαπλές διακρίσεις τις οποίες υφίστανται σε
όλη τη διάρκεια της ζωής τους παρεμποδίζουν την πλήρη και ισότιμη
συμμετοχή των παιδιών αυτών στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό
γίγνεσθαι.
Η κα Κυριακίδου σημείωσε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει από την αναγνώριση του ρατσισμού, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την προσέγγιση της πλειοψηφίας έναντι αυτών των ανθρώπων. Η οικονομική κρίση, συνέχισε, έχει εξαθλιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των παιδιών, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, της σωματεμπορίας και της παιδικής δουλείας. Στον σχολικό χώρο επίσης, ανέφερε η κα Κυριακίδου, αυτά τα παιδιά υπόκεινται σε εκφοβισμό και περαιτέρω περιθωριοποίηση, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη ευάλωτη και μειονεκτική τους θέση στην κοινωνία.
Θα πρέπει, τόνισε η κα Κυριακίδου, οι ευρωπαϊκές πολιτικές να επιδιώκουν αφενός την ευαισθητοποίηση των πολιτών και στοχευμένες προσεγγίσεις οι οποίες να αντικατοπτρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες των αθίγγανων παιδιών σε κάθε περίπτωση και, αφετέρου, την ενδυνάμωση των παιδιών αυτών, την εμψύχωση και την αύξηση της αυτοπεποίθησής τους, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι, δραστήριοι και μη εξαρτώμενοι πολίτες.
Η κα Κυριακίδου, καταλήγοντας, είπε ότι το γεγονός πως μερίδα των συμπολιτών μας δεν απολαμβάνει κατά τον ίδιο τρόπο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πλήττει καίρια την ποιότητα του κοινωνικού μας ιστού. Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών έχουν συμβατική υποχρέωση να εφαρμόζουν τις συμβατικές και άλλες υποχρεώσεις τους, ειδικά όταν αυτές αφορούν στα δικαιώματα του παιδιού. Οι πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς επίσης πολλές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και αριθμός γνωματεύσεων του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ, είναι σαφείς όσον αφορά στην υποχρέωση των κρατών μελών να συμμορφώνονται πλήρως με τις διεθνείς συμβάσεις, εξήγησε η κα Κυριακίδου. Οι πρακτικές εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση της Εισηγήτριας θέμα, είπε τέλος η Κύπρια βουλευτής, αποτελούν όλες θετικές δράσεις, οι οποίες όμως, για να επιτύχουν την απάλειψη των διακρίσεων εις βάρος αυτών των παιδιών, πρέπει να συνοδευτούν από ξεκάθαρους και υλοποιήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα, εθνικά σχέδια δράσης και τον ανάλογο προϋπολογισμό.