4/4/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 04/04/2013 09:54

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 04/04/2013 09:54
1.Σειρά μέτρων που αγγίζουν μισθούς, φορολογίες, ωφελήματα, συντάξεις, υγεία, ακίνητη περιουσία, όριο αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δη το Συνεργατισμό, περιλαμβάνεται στο τελικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, με στόχο τη συνέχιση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολογίας στο 12,5%, των εσόδων από τόκους , στο 30% αύξηση των τελών για τις δημόσιες υπηρεσίες, αύξηση της εισφοράς των τραπεζικών καταθέσεων από 0,11% σε 0,15% με το 25/60 των εσόδων να προορίζονται για έναν ειδικό λογαριασμό για ένα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προνοείται εξάλλου κλιμακωτή μείωση των απολαβών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνταξιούχων και εργαζομένων (μηδέν έως €2,000: 0,8%, €2,001 έως 3,000: 1%, €3,001 έως €4,000: 1,5% και πάνω από €4001: 2,0%).

2. Το τέταρτο κατά σειρά διάταγμα εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές παρατείνονται για ακόμα τρεις ημέρες. Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών διατηρείται στα €300 ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.
3.Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 1230 ως τις 1430 και πορεία στη συνέχεια προς τη Βουλή πραγματοποιεί η ΕΤΥΚ με κύριο αίτημα τη διασφάλιση των ταμείων προνοίας και συντάξεων.
4.Στο ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα ανέλθει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη δανειοδότηση της Κύπρου, εντός των προσεχών τριών ετών, στο πλαίσιο του μνημονίου, ανακοίνωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ. Εξάλλου σε κοινή δήλωση της κ. Λαγκάρντ με τον Επίτροπο Ρεν αναφέρεταιθ ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ στέκονται στο πλευρό της Κύπρου και του κυπριακού λαού για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανάπτυξης της χώρας.
5.Διήμερη επίσκεψη εργασίας αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ του Καναδά John Baird. Το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει συναντήσεις επίσης με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη , αντιπροσωπείες της ΡΑΕΚ, ΔΕΦΑ και  ΚΡΕΤΥΚ ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Κυπρο-Καναδικού επιχειρηματικού συνδέσμου.
6.Κινήσεις σε ανθρωπιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και συμμετοχή ηγετικών παραγόντων της κυπριακής παροικίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
7.Ανέλαβαν χθες τα χαρτοφυλάκιά τους οι νέοι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ο κ. Γεωργιάδης στις δηλώσεις του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουμε την προοπτική, τους ανθρώπους και τις δυνάμεις για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πάμε μπροστά. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι τα δύσκολα δυστυχώς ακόμα είναι μπροστά μας και πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα αντιμετωπίσουμε.
8.Συναυλία αλληλεγγύης για την Κύπρο διοργανώνει η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αθήνας στις οκτώ το βράδυ στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι .Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας, του Σπιτιού της Κύπρου, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, έχει σκοπό την διάθεση των εσόδων για την ίδρυση Ταμείου Στήριξης & Αρωγής για τους Κύπριους Φοιτητές της Αθήνας.
9.Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τετάρτη την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις απειλές που εξαπολύει κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλητικές απειλές της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
10.Διεξάγονται απόψε οι πρώτοι ημιτελικοί για το Europa League με τους αγώνες:Τσέλσι - Ρουμπίν, Τότεναμ - Βασιλεία, Φενέρ - Λάτσιο και Μπενφίκα - Νιούκαστλ.Εξάλλου στους χθεσινοβραδινούς αγώνες της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ  η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε στο Μπερναμπέου  τη Γαλατασαράι με  3-0 ενώ Μάλαγα και  Μπορούσια Ντόρτμουντ έμειναν στο 0-0 στην έδρα της πρώτης.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)