12/3/13

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Γαβριήλ στις εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ και των υποψήφιων για ένταξη χωρών

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Δουβλίνο οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Η Συνάντηση διοργανώθηκε από την τρέχουσα Ιρλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και σε αυτή συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκης Γαβριήλ. Στο πλαίσιο της Συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), καθώς και το θέμα των γεωργών νεαρής ηλικίας.

Σε παρέμβαση του ο κ. Γαβριήλ, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη απλοποίησης του συστήματος ελέγχου και διαχείρισης των άμεσων ενισχύσεων και του «πρασινίσματος» ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και να διασφαλίζεται ότι οι αγρότες και οι εθνικές Αρχές θα επωμισθούν ελάχιστο κόστος. Ο κ. Γαβριήλ εισηγήθηκε την εξαίρεση από τις δεσμεύσεις των γεωργών που λαμβάνουν μικρές ενισχύσεις.

Ο Κύπριος Βουλευτής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης της αρχής της ισοδυναμίας στον τομέα του «πρασινίσματος». Τόνισε δε ότι το περιβαλλοντικό όφελος που πηγάζει από τις υποχρεώσεις εφαρμογής γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών μέτρων είναι μεγαλύτερο από τις γεωργικές πρακτικές «πρασινίσματος». Ο κ. Γαβριήλ εισηγήθηκε τη θεώρηση ως «πράσινων», εξ ορισμού, όσων γεωργικών εκμεταλλεύσεων συμμετέχουν τουλάχιστον κατά 50% της έκτασης τους στα συζητούμενα μέτρα. Περαιτέρω, σημείωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για εναλλακτική στήριξη προς τους μικρούς παραγωγούς μέσω της καταβολής εφάπαξ ποσού.

Αναφερόμενος στον Κανονισμό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την επικράτηση της αρχής της αναλογικότητας στην περίπτωση των μικρών κρατών μελών. Ως προς την πρόταση της Επιτροπής για ενιαία Κοινή Οργάνωση της Αγοράς, σημείωσε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ των πλείστων προτεινόμενων νέων μέτρων όπως η περαιτέρω στήριξη των οργανώσεων παραγωγών καθώς και μέτρων προς αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών.

Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ, ο Κύπριος Βουλευτής ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την επίτευξη της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης μέχρι το 2015 ή μέχρι το 2020 το αργότερο. Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη σταδιακή μείωση των απορρίψεων.

Όσον αφορά στην πρόταση κανονισμού σχετικά με την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και αλιείας, η Κύπρος, είπε ο κ. Γαβριήλ, θεωρεί ότι η αναθεωρημένη πρόταση θα βελτιώσει σημαντικά την ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα αλιείας, υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό κείμενο θα είναι σαφές ως προς τις προδιαγραφές σήμανσης και ότι δεν θα υπάρξει καμία σύγκρουση ή επικάλυψη με υφιστάμενους κανονισμούς.

Ενημέρωσε τους σύνεδρους για τις προτάσεις που υπέβαλε η Κύπρος σχετικά με την υποχρεωτική συμπερίληψη της επιστημονικής ονομασίας στη σήμανση των αλιευτικών προϊόντων καθώς και τη σήμανση και την απαλλαγή των απαιτήσεων σήμανσης για τις μικρές ποσότητες των αλιευτικών προϊόντων που πωλούνται απευθείας από τα αλιευτικά σκάφη στους καταναλωτές.

Σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ θα διευκολυνθεί στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την περίοδο 2014-2020, με την αντιμετώπιση των θεμάτων της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας, την παροχή οικονομικής στήριξης προς τους αλιείς για προσαρμογή τους στη μεταρρύθμιση και τη στήριξη στην υδατοκαλλιέργεια και γενικότερα στις παράκτιες κοινότητες.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των διαθέσιμων οικονομικών πόρων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα εδαφικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους.

Στο θέμα των γεωργών νεαρής ηλικίας, ο κ. Γαβριήλ έκανε μνεία στην πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτό τον τομέα επί Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ενημέρωσε δε τους σύνεδρους ότι οι γεωργοί νεαρής ηλικίας στην Κύπρο επωφελούνται από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι σχετικοί κανονισμοί επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη στόχευση. Καταλήγοντας, προέτρεψε το Συμβούλιο να μεταφέρει θετικό μήνυμα προς τη νεότερη γενιά των γεωργών, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εφαρμόσει το καθεστώς γεωργών νεαρής ηλικίας σε τουλάχιστον έναν από τους δύο πυλώνες της ΚΓΠ.