22/3/13

Απόφαση Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου για επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την κατεχόμενη Κύπρο 22/03/2013

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας

H Kυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου 2013 να απορρίψει την έφεση του Τούρκου υπηκόου Aydin Dikmen κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Μονάχου που λήφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010, για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών που είχαν κλαπεί από την κατεχόμενη Κύπρο. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπατρισμό του μεγαλύτερου μέρους αυτών των πολιτιστικών αντικειμένων. Στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνεται τεμάχιο των παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών της Κανακαριάς που απεικονίζει τον Άγιο Θωμά, καθώς και άλλοι σπάνιοι θρησκευτικοί θησαυροί οι οποίοι προέρχονται από τουλάχιστον 50 εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και έχουν μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό αντικειμένων υπόθεση αρχαιοκαπηλίας πολιτιστικών αντικειμένων από την κατεχόμενη Κύπρο που αποκαλύφθηκε και εκκρεμούσε ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης από το 1997. Ως γνωστόν, το 1997 η Αστυνομία της Βαυαρίας ανακάλυψε ανάμεσα στους τοίχους και κάτω από τα πατώματα δυο διαμερισμάτων του Τούρκου υπηκόου Aydin Dikmen στο Μόναχο πολυάριθμους πολιτιστικούς θησαυρούς από την κατεχόμενη Κύπρο. Η ανακάλυψη αυτή κατέδειξε την τεράστια έκταση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αντικειμένων από την κατεχόμενη Κύπρο κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στη βάση διεθνών Συμβάσεων τις οποίες έχει επικυρώσει, μεταξύ των οποίων και η Σύμβαση της UNESCO του 1970 για τα Μέσα Απαγόρευσης και Παρεμπόδισης της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας. Η έκταση του παράνομου λαθρεμπορίου έγινε πλήρως αντιληπτή το 2003 μετά τη μερική άρση των απαγορεύσεων στην ελευθερία διακίνησης προς τα κατεχόμενα όταν διαπιστώθηκε ότι αγνοείτο η τύχη περίπου 60.000 πολιτιστικών αντικειμένων.

Σημειώνεται τέλος ότι το Δικαστήριο του Μονάχου δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για συγκεκριμένο αριθμό πολιτιστικών αντικειμένων τα οποία είχαν επίσης εντοπιστεί στα δυο διαμερίσματα του Dikmen για τα οποία ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία. Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες εκκλησιαστικές Αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται για τον επαναπατρισμό και αυτών των πολιτιστικών αντικειμένων.

Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση υπόκειται εξ’ ολοκλήρου σε αναθεωρητική έφεση.

Η πιο πάνω απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση των πολύχρονων και συντονισμένων προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αρμόδιες εκκλησιαστικές Αρχές. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαιώνει την πλήρη προσήλωση της στον αγώνα για επαναπατρισμό των χιλιάδων πολιτιστικών αντικειμένων που έχουν κλαπεί παράνομα από την κατεχόμενη Κύπρο και για την προστασία της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια αυτή είναι συναφώς επιβεβλημένη.