19/3/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου)

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, Σπουδαστές και σπουδάστριες,
Στις 20 Μαρτίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Μέρα Γαλλοφωνίας. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας κατά την ίδρυσή του στις 20 Μαρτίου 1970 με 21 κράτη-μέλη. Μετά από συνεχή διεύρυνσή του σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας αποτελείται, 43 χρόνια μετά, από 77 μέλη, χώρες και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Τα κοινά στοιχεία που ενώνουν όλες αυτές τις χώρες, που είναι πολύ διαφορετικές ως προς την ιστορία, τον πολιτισμό και το βιοτικό τους επίπεδο, είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει. Αξίες που εγγυούνται μια γερή και υγιή βάση στις σχέσεις μεταξύ των λαών και στην ανάπτυξή τους: η πολυπολιτισμικότητα, η πολυγλωσσία, η ειρήνη, η ελευθερία, η ισότητα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλεγγύη, η πολιτότητα και η αειφόρος ανάπτυξη. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στη νεολαία, παρέχοντας πολλές δράσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων, αλλά και την αξιοποίηση του δυναμισμού τους. Γι’ αυτό και οι φετινές εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Τα Γαλλικά είναι ευκαιρία για τους νέους, οι νέοι είναι ευκαιρία για τα Γαλλικά».
Στην Κύπρο, η γαλλική γλώσσα κατέχει εδώ και δεκαετίες μια ξεχωριστή θέση, τόσο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όσο και στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Από φέτος λειτουργεί το Γαλλοκυπριακό Σχολείο, μια επιπλέον γέφυρα προς το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξάλλου, δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των Κυπρίων που έχουν διεκπεραιώσει, ή διεκπεραιώνουν, τις σπουδές τους σε γαλλικά ή γαλλόφωνα Πανεπιστήμια και με την επιστροφή τους στην Κύπρο, εκτός από τις γνώσεις τους μεταφέρουν επίσης τον πολιτιστικό πλούτο και τη διεύρυνση πνεύματος που αποκτούν.
Κατά τη διάρκεια όλου του Μαρτίου, μέσα στα πλαίσια του Μήνα Γαλλοφωνίας, διεξάγονται σε όλο το νησί εκδηλώσεις όπως κινηματογραφικές παραστάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, μουσική, πολιτιστικές βραδιές, ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, ενδοσχολικές γιορτές και φυσικά ο ετήσιος Σχολικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας, ο οποίος είχε και φέτος αξιοσημείωτη συμμετοχή, αριθμητικά και ποιοτικά, από μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Η Κύπρος, εκτός από το εθνικό της πρόβλημα, περνά φέτος μια κρίσιμη περίοδο, όπως και άλλα κράτη μέλη της Γαλλοφωνίας. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής και συντελεί στην εδραίωση της οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, αποτελεί ένα στήριγμα στον αγώνα μας για επιβίωση και ανάπτυξη.