20/2/13

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της TOTAL στη Μέση Ανατολή 20/02/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Αντιπρόεδρο της TOTAL στη Μέση Ανατολή για θέματα έρευνας και εξορύξεων κ. Pierre Olinger.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι αυτή αφορούσε κυρίως την ενημέρωση εκ μέρους της εταιρείας για τα επόμενα της βήματα. Όπως εξήγησε, την ερχόμενη εβδομάδα η TOTAL θα καταθέσει τα δικαιώματα υπογραφής που ανέρχονται στα €24 εκατομμύρια, καθώς και ένα καταρχήν πλάνο για το πώς θα προχωρήσει, αρχικά, με τις σεισμογραφικές έρευνες και, στη συνέχεια, με τις εξορύξεις που αναμένονται εντός του 2014. Παράλληλα, επισήμανε, η εταιρεία προβαίνει σήμερα σε ενέργειες για εξεύρεση γραφείων στην Κύπρο, καθώς και για να ξεκινήσουν το συντομότερο όλες οι διεργασίες για υλοποίηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της, όπως προκύπτουν μέσα από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ολοκληρώνοντας την αρχική του δήλωση, ο Υπουργός Εμπορίου υπενθύμισε ότι η TOTAL είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, με μεγάλη εμπειρία στις εξορύξεις σε βαθιά νερά, αλλά και ένας από τους σημαντικούς παίκτες στα θέματα εμπορίας φυσικού αερίου.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι εξορύξεις θα αρχίσουν όντως το 2014, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι βάσει του προγράμματος θα πρέπει να γίνουν μέσα στην πρώτη τριετία και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες σεισμογραφικές έρευνες. «Και πρέπει να σας πω ότι βεβαίως στις προθέσεις τους είναι να προχωρήσουν και σε εξορύξεις για ανεύρεση πετρελαίου», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση κατά πόσον θα «κτυπήσουν» πρώτα για πετρέλαιο, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών. Άρα, εξήγησε, σε αυτές είναι που θα επικεντρωθεί η δουλειά της TOTAL αυτό τον χρόνο, με στόχο τον εντοπισμό των κοιτασμάτων που απαιτείται για επιτυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις.
Κληθείς να αναφέρει τυχόν πληροφόρηση για τον εξοπλισμό που η TOTAL θα χρησιμοποιήσει στις σεισμογραφικές έρευνες, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η εταιρεία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια όσον αφορά στις ερευνητικές γεωτρήσεις σε βαθιά νερά, επενδύει τεράστια ποσά κάθε χρόνο γι’ αυτό τον σκοπό. «Από εκεί και πέρα, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα από τους δικούς τους σχεδιασμούς, αφού όπως περιλαμβάνεται και στο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού, είναι υπόχρεοι να ενημερώνουν σχετικά την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε.
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα της Noble Energy International Ltd να μπορεί να παρουσιάζει τα δεδομένα που έχει σε άλλες εταιρείες, με την προϋπόθεση ότι, πρώτον, στο δωμάτιο που θα έχουν τη βάση δεδομένων θα βρίσκεται και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δεύτερον, η Κυβέρνηση θα εγκρίνει τις εταιρείες στις οποίες θα παρουσιάζονται τα στοιχεία. Όπως εξήγησε: «Ήδη η Noble έχει ζητήσει να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία στις TOTAL, ENI και την αυστραλιανή εταιρεία Woodside, η οποία έχει αγοράσει το 30% του ποσοστού των δικαιωμάτων στο ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν. Όλα αυτά τα λέω γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν μεγάλες συνέργειες όσον αφορά στη συνεργασία μας με όλες αυτές τις χώρες και αυτό δείχνει ότι κινούνται γρήγορα και οι εταιρείες για την εξόρυξη, αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων».
Ερωτηθείς, τέλος, πότε εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η προπώληση του φυσικού αερίου, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, προχωρά στις διαδικασίες για να βγει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη οικονομικού συμβούλου παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος θα διαμορφώσει ολόκληρο το επενδυτικό πλάνο δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε: «Μέσα σε αυτή την εξίσωση, βεβαίως, συμπεριλαμβάνονται και η συζήτηση με τις εταιρείες που έχουν τα συμβόλαια και με εταιρείες αγοραστές, καθώς και τα συμβόλαια προπώλησης. Και αυτά αναμένεται να προχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι από τις αρχές του 2015 ξεκινά η δημιουργία του τερματικού».