26/2/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 26/02/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 26/02/2013
1. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά σήμερα κύκλο επαφών με το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων, αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, ενώ σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι θα διευθετηθεί συνάντηση και με την ΕΔΕΚ. Ο νέος Πρόεδρος είχε τη Δευτέρα σειρά επαφών στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.

2. Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών και ο Μιχάλης Σαρρής ο νέος Υπουργός Οικονομικών, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.  Εξάλλου, ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας. Στις ανακοινώσεις προέβη ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στα γραφεία του ΔΗΣΥ αργά το απόγευμα και είχε συναντήσεις με τον Μιχάλη Σαρρή και τον Χριστόφορο Πισσαρίδη.
3. Η ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους. Παρών στην εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
4. Γαλλία και Γερμανία κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου να συνεχίσει «γρήγορα» τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση ενός σχεδίου οικονομικής διάσωσης της Κύπρου, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Εξάλλου, ο Γιόρκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” ότι πρέπει να συμφωνηθεί με τη νέα Κυβέρνηση της Κύπρου ένα πρόγραμμα προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας το συντομότερο δυνατόν.
5. «Υποχωρεί τώρα ο Σόιμπλε στο θέμα της Κύπρου» είναι ο τίτλος άρθρου στη γερμανική εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung” η οποία αναφέρεται στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην κοινή δήλωση των Υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα, μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «υποκύπτει στις πιέσεις» για να δοθεί οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο.
6. Συνεχίζουν να καταφθάνουν τα συγχαρητήρια μηνύματα προς το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ξένους αξιωματούχους. Συγχαρητήρια εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.«Καλή επιτυχία, δύναμη και επιτυχείς επιλογές» του ευχήθηκε  η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον κ. Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας ενώ συγχαρητήριο τηλεγράφημα του απέστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον επικοινώνησε για να συγχαρεί τον κ. Αναστασιάδη και να του πει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί του, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, διαβεβαίωσε το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν την Κύπρο σε έξοδο από την κρίση. Συγχαρητήρια και από την αμερικανική Κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ. Τηλεφωνικώς εξέφρασε εξάλλου τα συγχαρητήριά του και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
7. Τη βούληση της Κεντρικής Τράπεζας να συνεργασθεί στενά με τη νέα Κυβέρνηση, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία, εξέφρασαν με συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής Σπύρος Σταυρινάκης.
8. Η στάση του εκλελεγμένου Προέδρου της Κύπρου και της Κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Τρόικα για το πακέτο διάσωσης λιγότερο δύσκολες από ό,τι με τον απερχόμενο Πρόεδρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οίκος αξιολόγησης Fitch, προσθέτοντας ότι παρά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές, ο νέος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις με τον προκάτοχός του.
9. Η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Με ποσοστό 29,5%, η κεντροαριστερά υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι υπερίσχυσε έναντι του 29,2% της κεντροδεξιάς παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κινήματος "Πέντε Αστέρων" του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο.
10. Με δύο αγώνες αρχίζει σήμερα η 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α’ Κατηγορίας. Μετά τη διακοπή για δύο Σαββατοκύριακα λόγω Προεδρικών εκλογών, οι ομάδες επιστρέφουν και πάλι στη δράση, με το Πρωτάθλημα να μπαίνει στην τελική του ευθεία.   Η Αλκή υποδέχεται την Ομόνοια και η ΑΕΠ τον Απόλλωνα, με τις δύο αναμετρήσεις να αρχίζουν στις 18:00.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ/ΜΜ)
CNA FOOTER