Άρχισαν σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 12ης Χειμερινής
Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την
Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).
Ο Βουλευτής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Τεχνολογίας, Επιστήμης και Περιβάλλοντος, παρουσίασε, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, το γενικό πλαίσιο της έκθεσής του η οποία θα συζητηθεί κατά την 22η Ετήσια Σύνοδο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία ουσιαστικής αναβάθμισης της οικονομικής-περιβαλλοντικής διάστασης του ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας «Ελσίνκι +40» προς μια κοινωνία ασφάλειας, μέχρι το έτος 2015, που σηματοδοτεί την 40ή επέτειο από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελνσίνκι.
Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι από μόνα τους τα μέτρα λιτότητας δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η ανεργία σε παγκόσμια κλίμακα είναι ανεπίτρεπτα ψηλή και η κοινωνική συνοχή παραμένει εύθραυστη σε πολλές κοινωνίες, ιδιαίτερα σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την ανάγκη όπως, παράλληλα με την οικονομική εξυγίανση, υιοθετηθούν μέτρα που θα ενισχύουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και άνοιγμα των αγορών, ιδιαίτερα στις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στυλιανίδης στην «πράσινη ανάπτυξη», ως συνεκτική απάντηση σε τρεις καίριες προκλήσεις, ήτοι την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική στασιμότητα, προστατεύοντας το περιβάλλον, αμβλύνοντας το πρόβλημα της φτώχειας και ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχολησιμότητα.
Παραθέτοντας στοιχεία για τη ραγδαία άνοδο της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν δυνατότητες μέτριας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μεσοπρόθεσμα αυτή δεν αρκεί για ταχεία κάμψη της ανεργίας. Ο κ. Στυλιανίδης προειδοποίησε πως αν οι προκλήσεις αυτές δεν τύχουν κατάλληλων και άμεσων απαντήσεων θα οδηγήσουν σε έξαρση του πολιτικού λαϊκισμού και στην πολιτική του φόβου, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, πλήττοντας καίρια την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και, εν τέλει, τη δημοκρατία.
Μια τέτοια εξέλιξη, επισήμανε, θα δυσχεράνει περαιτέρω τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του φαινομένου της παγκόσμιας μετανάστευσης, ως σημαντικής πηγής για οικονομική πρόοδο. Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόβλημα του γηράσκοντος πληθυσμού στην Ευρώπη και στο οικονομικό κίνητρο που συνιστά η εξέλιξη αυτή για προσέλκυση εργατών μεταναστών, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολυσχιδών και αποτελεσματικών διεθνών πολιτικών για ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και προς αποφυγή κοινωνικής αναταραχής. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής μέτρων τα οποία θα διασφαλίζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών, την ομαλή και αποδοτική κοινωνική ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των παράνομων μεταναστών, φαινόμενο στο οποίο, όπως επισήμανε, είναι περισσότερο εκτεθειμένες οι νοτιότερες χώρες της Ευρώπης. Η συμβολή του ΟΑΣΕ ως βήμα ανταλλαγής ιδεών και εισηγήσεων και ως κινητήρια δύναμη για μόχλευση της αναγκαίας συνεργασίας και συντονισμού, στο διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, μπορεί και πρέπει να είναι πολύ ουσιαστική, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Στις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η αλληλεγγύη αποτελεί κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή των σύνθετων πολιτικών λιτότητας, αναδιάρθρωσης και κοινωνικής συνοχής που επιβάλλονται για άμβλυνση της ύφεσης και επιτάχυνση της ανάκαμψης. Μεγαλύτερη αλληλεγγύη πρέπει να επιδειχθεί προς τις πιο ευάλωτες χώρες, ως προϋπόθεση για οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, κατέληξε.