3/2/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον διορισμό Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου 03/02/2013

Η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στον διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι καθόλα συνταγματικός και νόμιμος. Η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες, όπως κάνει ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα άφησε αιχμές περί αντισυνταγματικότητας.
Ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.
Ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως:
1. Η Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον περισσότερες ευθύνες και περισσότερες αρμοδιότητες τις οποίες απέκτησε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Οι ευθύνες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλαπλασιαστεί και σε σχέση με τη συμμετοχή του στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία συμμετέχει δύο φορές το μήνα.
2. Οι ευθύνες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο επειδή από τον Ιούνιο η εποπτεία του συνεργατικού-πιστωτικού τομέα θα περάσει στην Κεντρική Τράπεζα.

3. Οι ευθύνες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου η οποία προβλέπεται στο Μνημόνιο της Τρόικας και είναι εξαιρετικά σημαντική για το παρόν και το μέλλον των κυπριακών τραπεζών και της οικονομίας μας.
4. Αυξημένος είναι και ο όγκος των καθημερινών ζητημάτων των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση που βρέθηκαν ποτέ από το 1974, κατάσταση που διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα.
5. Πολύ σημαντικές ευθύνες έχει επωμιστεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και για τα θέματα της διαχείρισης του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών, τα οποία πρέπει να μπορεί απερίσπαστα να διαχειριστεί.
6. Ο διορισμός Υποδιοικητή ενισχύει τον δημοκρατικό έλεγχο και την εταιρική διακυβέρνηση. Αν υπήρχε Υποδιοικητής προηγουμένως, ίσως ο έλεγχος να μην ήταν τόσο πλημμελής και να μην αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
7. Υποδιοικητής θα διοριστεί ο κ. Σπύρος Σταυρινάκης, ο οποίος εργάζεται για πάρα πολλά χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα και έχει πλούσιες εμπειρίες, χρήσιμες για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας».