2/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην ημερίδα «Προσβάσιμες πόλεις – Σχεδιάζω χωρίς να αποκλείω», στο Προεδρικό Μέγαρο 02/02/2013

Θα ήθελα να χαιρετήσω τη σημερινή ημερίδα για τις προσβάσιμες πόλεις που οργανώνει η Τεχνική Επιτροπή Διευκολύνσεων Εμποδιζομένων Ατόμων και ιδιαίτερα να καλωσορίσω τους ομιλητές από την Ελλάδα
κ. Ιωάννη Πολυχρονίου και κα Κατερίνα Παπαμιχαήλ. Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι δράσεις συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων στα θέματα αυτά αλλά και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας.


Περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία. Με τη γήρανση της κοινωνίας μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα αυξάνεται. Η παροχή πρόσβασης σε όλους στις αστικές μεταφορές, στους δημόσιους χώρους, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην τεχνολογία έχει καταστεί πραγματική πρόκληση για τις κοινωνίες μας.

Η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των προσπαθειών μας για εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της απρόσκοπτης διακίνησης αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση από τις αφιλόξενες δομές αστικού, κτηριακού και κοινόχρηστου περιβάλλοντος. Η προσβασιμότητα επιτρέπει σε κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα, με ασφάλεια και αυτονομία σε όλους τους χώρους που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική ζωή.

Προβλήματα πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τα άτομα τα οποία πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μειωμένης κινητικότητας σε κάποια στιγμή της ζωής τους, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και τα μικρά παιδιά. Για το λόγον αυτό η πολιτεία πρέπει να μεριμνά ώστε ο σχεδιασμός της κτηριακής υποδομής αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών να είναι τέτοιος ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, στη μέγιστη δυνατή έκταση.

Γι’ αυτούς τους λόγους το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας την ευθύνη για την εφαρμογή του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και των σχετικών Κανονισμών, προχώρησε, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, στην ετοιμασία προσχεδίου τροποποίησης του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και του Κανονισμού 61Η των περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Κανονισμών. Σκοπός της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι κάθε οδός και οικοδομή θα σχεδιάζεται και θα κατασκευάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η χρήση τους να μη συνεπάγεται απαράδεκτους κινδύνους ατυχημάτων.

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, κάθε μελέτη που θα υποβάλλεται στην αρμόδια Αρχή για έκδοση άδειας οικοδομής θα πρέπει να εφαρμόζει τις πρόνοιες του τεχνικού εγγράφου που θα υποστηρίζει την εν λόγω νομοθεσία και το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, του Εγκριμένου Έγγραφου για την Προσβασιμότητα και την Ασφάλεια στη Χρήση.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους παροχής κινήτρων στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικοδομών ώστε να προωθηθεί η εφαρμογή των προνοιών του εγγράφου και σε αυτές τις κατασκευές.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προτείνει τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή των προνοιών του εγγράφου και θα υποβάλλει εισηγήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών για τροποποιήσεις με σκοπό τη βελτίωση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας. Επίσης, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα παρέχει υποστήριξη στις αρμόδιες Αρχές για έκδοση αδειών οικοδομής κατά την εξέταση αιτήσεων για μετατροπές, προσθήκες ή επισκευές σε υφιστάμενες οδούς ή/και οικοδομές.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η ετοιμασία των σχετικών εγγράφων έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοθετικό έλεγχο το προσχέδιο της νέας Νομοθεσίας. Τόσο η Νομοθεσία όσο και το Εγκριμένο Έγγραφο για την Προσβασιμότητα και την Ασφάλεια στη Χρήση αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Αυτά που πολύ συνοπτικά αναφέρω καταδεικνύουν και εξηγούν το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά το θέμα της προσβασιμότητας και της ασφάλειας στη χρήση, που είναι και το θέμα του σημερινού σεμιναρίου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της ημερίδας αυτής και ιδιαίτερα τη σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η σημερινή εκδήλωση. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.