2/2/13

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 02/02/2013

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 02/02/2013

1. Δεν έχει μέχρι στιγμής επιδοθεί η έκθεση της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος της Κεντρικής Tράπεζας Αλίκη Στυλιανού. Η έκθεση αναμενόταν να επιδοθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, ωστόσο, όπως εξήγησε η κα. Στυλιανού, φαίνεται ότι η έκθεση συνεχίζει να τυγχάνει επεξεργασίας γι΄ αυτό και δεν έχει ακόμη επιδοθεί. Η κ. Στυλιανού είπε ότι η έκθεση αναμένεται να επιδοθεί σε κάποια στιγμή εντός της ημέρας, προσθέτοντας ότι  μόλις γίνει αυτό θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

2. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) θεωρεί ότι η υπερψήφιση ενός πακέτου βοήθειας για την Κύπρο εξαρτάται από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, γράφει ο γερμανικός Τύπος. Σύμφωνα με τη γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα “Handelsblatt Online”, ο εκπρόσωπος ευρωπαϊκής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Μίχαελ Ροτ, κάλεσε τη γερμανική Κυβέρνηση να δώσει στους βουλευτές μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την Κύπρο, λέγοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συνέδεαν πάντα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
3. Λύπη γιατί η εργοδοτική πλευρά (ΚΕΒΕ - ΟΕΒ) δεν έχει στηρίξει την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας να παρέχεται στον εκάστοτε Υπουργό, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα όπως επεκτείνεται η ισχύς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου, εξέφρασε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Η κ. Χαραλάμπους πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, στο θέμα της συνεχιζόμενης για όγδοη ημέρα απεργίας των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.
4. Ως "ψευδή" και "κακόβουλα" χαρακτηρίζει το δικηγορικό γραφείο "Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι" τα όσα αναφέρει το περιοδικό "HOTDOC" για δανειακή σύμβαση μεταξύ των εταιρειών του Γραφείου Compaservus (Nominees) Ltd και Mareplex Services Ltd και της SOVINBANK, σύμβαση η οποία, όπως δηλώνει το δικηγορικό γραφείο, "ουδέποτε υπήρξε", όπως "ψευδώς" δημοσιεύει το συγκεκριμένο περιοδικό. Από την άλλη ο Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και έκδοση πορίσματος πριν από τις εκλογές. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι καμία σχέση δεν έχει ο ίδιος με τα εν λόγω δημοσιεύματα. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα προκαλούν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες και καλώντας το Νίκο Αναστασιάδη να δώσει άμεσα καθαρές, σαφείς και πειστικές απαντήσεις.
5. Οι διεργασίες διεθνώς για την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου επιβάλλουν και την εκ μέρους της Λευκωσίας εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών, για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό την καλύτερη υπό τις περιστάσεις συμφωνία, δήλωσε το Επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. «Μόνο εμείς σταθήκαμε δίπλα στην εργατική τάξη, ενώ κάποιοι δεν έχουν το θάρρος να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και στους οικοδόμους», δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Στην ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.
6. Η Κύπρος μπορεί να έχει ένα από τα μεγάλα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Απολογισμός της Ενεργειακής Πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια», τονίζοντας ότι η δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας.
7. Στο 14,7% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Δεκέμβριο από 14,2% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 11,7% (αμετάβλητη), ενώ στο σύνολο της ΕΕ παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 10,7 %.
8. Στην Κυπρία ερμηνεύτρια Δέσποινα Ολυμπίου ανατέθηκε, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, στο Μάλμo της Σουηδίας, στις 14, 16 και 18 Μαΐου 2013.
9. Με πέντε αγώνες ανοίγει σήμερα η αυλαία της 20ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Στις 17:00 η ΑΕΠ φιλοξενεί την Αλκή στο Παφιακό ενώ την ίδια ώρα η Δόξα υποδέχεται στο «Στάδιο Αμμόχωστος» τον Απόλλωνα. Μια ώρα αργότερα, στις 18:00, ο ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΠ κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας του ΑΠΟΕΛ και η ΕΝΠ φιλοξενεί την Ομόνοια στο «Τάσος Μάρκου» στο Παραλίμνι. Τέλος στις 19:00 στο Τσίρειο η ΑΕΛ φιλοξενεί την Αγία Νάπα. Η 20η αγωνιστική συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο με τους αγώνες ΑΕΚ – Εθνικός Άχνας (17:00) και Ανόρθωση – Ολυμπιακός (18:00).
10. Σημαντικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου, στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας, έκανε χτες βράδυ ο Κεραυνός, επικρατώντας στο «Κώστας Παπαέλληνας» στο Στροβόλου με 67-65 της ΕΘΑ. Με τη νίκη του αυτή ο Κεραυνός διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα απομακρύνοντας αισθητά μία από τις δύο απειλές που έχουν για την απώλεια της πρώτης θέσης. Στο άλλο χτεσινό παιχνίδι ο ΑΠΟΕΛ νίκησε ΕΝΑΔ με 70-52, στο κοινό γήπεδό τους το «Λευκόθεο» και διατήρησε τις ελπίδες του για είσοδο στην πρώτη τετράδα. Σήμερα διεξάγονται οι αγώνες ΑΕΛ – Ομόνοια (16:00) και ΑΕΚ – Απόλλωνας (19:00).
(ΚΥΠΕ/ΘΚ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)