2/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης ''Κιβωτός'' στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, στη Λευκωσία 02/02/2013

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας για να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της επιμορφωτικής Οργάνωσης ''Κιβωτός'' για τη διοργάνωση του σημερινού παγκυπρίου συνεδρίου για την προστασία των ζώων. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Γεωργίας στη διασφάλιση της προστασίας και καλής διαβίωσης των ζώων στην Κύπρο.

Η καλή διαβίωση των ζώων αποτελεί κοινωνικό ζήτημα που αγγίζει το ευρύ κοινό. Η μεταχείριση των ζώων άπτεται της δεοντολογίας και αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζει ότι κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής της, η Ένωση και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων ως ευαίσθητων όντων.

Η καλή μεταχείριση των ζώων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν οι κάτοχοι ζώων και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα ζώα αποκτήσουν επίγνωση των υποχρεώσεων τους όσον αφορά την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των ζώων. Κι όταν μιλούμε για τα ζώα και την ευημερία τους δεν αναφερόμαστε μόνο στα ζώα συντροφιάς που ο καθένας διατηρεί στο σπίτι του. Εννοούμε και τα παραγωγικά ζώα στις φάρμες, τα ζώα που διατηρούνται στους ζωολογικούς κήπους και σε πάρκα, τα ζώα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και γενικότερα κάθε ζώο το οποίο βρίσκεται υπό ανθρώπινη επίβλεψη.

Είναι επιτακτική ανάγκη, πέραν των κλάδων της βιομηχανίας που ασχολούνται με ζώα, να ενημερωθούν τα παιδιά και το κοινό ευρύτερα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και να προωθηθεί η υπευθυνότητα όσον αφορά την κατοχή ζώων. Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για να προβληματιστούμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και εκμεταλλευόμαστε τα ζώα. Να προβληματιστούμε για τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται σε φάρμες, σε ζωολογικούς κήπους αλλά και στα σπίτια μας. Να εμπνευστούμε ώστε να διαδώσουμε στο οικογενειακό και κοινωνικό μας περιβάλλον το μήνυμα ότι τα ζώα έχουν και αυτά βασικά δικαιώματα. Δεν δικαιούνται μόνο τροφή και νερό, αλλά και ευκαιρίες για κίνηση, παιχνίδι και ιατρική περίθαλψη.

Επιπλέον, η καλή μεταχείριση των ζώων έχει καίρια σημασία όχι μόνο για λόγους που άπτονται της σφαίρας της ηθικής, αλλά και για τη διασφάλιση της υγείας τους και της ποιότητας των τροφίμων που προέρχονται από αυτά. Είναι αποδεδειγμένο, άλλωστε, ότι η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέχει οικονομική στήριξη στους γεωργοκτηνοτρόφους για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, καθώς και οικονομική ενίσχυση τους κτηνοτρόφους που συντηρούν ζώα ντόπιων φυλών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Επιπλέον, παραχωρείται κρατική χορηγία στις οργανώσεις προστασίας ζώων τις οποίες και ευχαριστώ θερμά για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να τους προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε δύο διεθνή Συνέδρια σχετικά με θέματα καλής μεταχείρισης των ζώων. Το πρώτο συνέδριο είχε ως θέμα την "Εισαγωγή και διατήρηση των εξωτικών ζώων στην Ευρώπη - Υπάρχοντα προβλήματα και κίνδυνοι", ενώ το δεύτερο συνέδριο είχε ως θέμα την προστασία των ζώων στα σφαγεία.

Πιστεύω ότι γίνονται σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων. Χρειάζεται, όμως, ακόμη μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία από όλους για να πετύχουμε την αναβάθμιση που επιδιώκουμε. Μαζί όλοι, πολιτεία, οργανωμένα σύνολα και απλοί πολίτες πρέπει να συμβάλουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην προστασία της υγείας και στην ευημερία των ζώων.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να συγχαρώ την ''Κιβωτό'' για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου, αλλά και για τη μέχρι σήμερα καλή συνεργασία στα θέματα προστασίας των ζώων. Το Υπουργείο μας βλέπει πολύ θετικά τη συνεργασία με την ''Κιβωτό'' και με όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να γίνουμε πιο ανθρώπινοι. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου.