24/1/13

Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή υπογραφής συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων 24/01/2013

Καλωσορίζω στην Κύπρο τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας ENI/Kogas με τους οποίους μόλις έχουμε υπογράψει τρία Συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού για τη χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 2, 3 και 9 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ είμαστε μάρτυρες μιας εξαιρετικά σημαντικής στιγμής για την χώρα μας. Σήμερα κάνουμε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα πραγματοποίησης της ελπίδας που έχει γεννηθεί στο λαό μας για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης στον τόπο μας και στη γύρω περιοχή.

Το σημερινό γεγονός αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων που έλαβε η Κυβέρνηση Χριστόφια για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την υλοποίηση της στρατηγικής που έχει χαράξει για ορθή, συνετή και αειφόρο αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και με τρόπο που να διαφυλάσσονται από τώρα και σε βάθος χρόνου πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Αφετηρία αποτέλεσε η έγκριση στις 23 Νοεμβρίου 2011 από το Υπουργικό Συμβουλίο της διεξαγωγής του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, όταν, δηλαδή, είχαμε ενδείξεις για τα θετικά αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση που είχε πραγματοποιήσει η Noble στο τεμάχιο 12 και διαμορφώνονταν, συνεπώς, πολύ καλές προϋποθέσεις για την επιτυχή διεξαγωγή του. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με την ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στις 11 Φεβρουαρίου 2012, που έληξαν στις 11 Μαΐου 2012 και με αποτελέσματα που, όπως είχα πει και τότε, είχαν υπερβεί κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων από τις νομοθεσίες μας διαδικασιών, στις 12 Νοεμβρίου 2012 αρχίσαμε εντατικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI/KOGAS, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από επτά γύρους πολυήμερων συναντήσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας για τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχαμε και το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που επέδειξαν όλη αυτή την περίοδο, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα που διασφαλίζει κατά δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα και των δύο μερών.

Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που όλη αυτή την περίοδο ήταν δίπλα μου ως σύμβουλοι για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στον φίλο Υπουργό Γεωργίας κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Βοηθό Γενικό Λογιστή κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνα Κασίνη, τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κ. Ανδρέα Δημητρίου και την συνεργάτιδα του κα. Έλενα Μιχαήλ, το Λογιστικό μας Σύμβουλο κ. Ανδρέα Φιλίππου από το Γραφείο Μπέϊκερ & Τίλλυ, τον Α’ Αντιπρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Σταύρο Σταύρου και από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων τον κ. Μάικ Χατζηττοφή.

Αξίζει νομίζω επισήμανσης το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, ο οποίος βέβαια δεν έχει λήξει ακόμη, είχαμε πάντα κατά νουν να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους μας. Γι αυτό και σε όλα τα στάδια που διανύσαμε μέχρι σήμερα οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε ήταν απόλυτα διαφανείς, αμερόληπτες και δίκαιες για όλους τους ενδιαφερόμενους. Για τη διασφάλιση των άψογων και αδιάβλητων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν εργάστηκαν πολλοί: Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η Νομική Υπηρεσία και ο νορβηγικός οίκος που συνεργάστηκαν μαζί τους για την προετοιμασία των εγγράφων, ο γαλλικός οίκος Beicip που για χρόνια μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου όπως και άλλων Υπουργείων, η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία με βάση το νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, οι συνάδελφοι μου τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα υδρογονανθράκων και φυσικά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για τη συμβολή τους σε αυτή την τεράστια προσπάθεια.

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί νέα δεδομένα και προοπτικές για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει εργαστεί με συνέπεια και σύνεση, βάζοντας γερά θεμέλια. Θεμέλια που οικοδομήθηκαν, μεταξύ άλλων:

· Με την επιτυχή εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε με τις γειτονικές μας χώρες.
· Με τον γεφυρωτικό ρόλο που διαδραματίζουμε για τη συνεργασία της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία του Νοτιο-ανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
· Με την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό και την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου που ανέλαβε πλέον να κάνει πραγματικότητα αυτό το έργο.

Λέγοντας αυτά θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που αρκετές φορές έχω επισημάνει: Είμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων: Της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια. Σε αυτή την νέα προοπτική και ελπίδα για την οποία τρεις Κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και το λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια.