24/1/13

Παρέμβαση της βουλευτού κας Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ για το προσχέδιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων 24/01/2013


Η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε χθες εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο για το θέμα του προσχεδίου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, κυττάρων και βιολογικών ιστών.

Η κα Κυριακίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα ζητήματα που απορρέουν από τέτοιες πρακτικές, σε πολλές περιπτώσεις, καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, αλλά και την αξιοπρέπεια κάθε επηρεαζόμενου προσώπου. Τόνισε επίσης ότι αν και έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό μέσα από προγενέστερα σχετικά ψηφίσματα και Συμβάσεις ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τυγχάνει εκμετάλλευσης για οικονομικούς σκοπούς, εντούτοις παραμένουν πολλά εκκρεμούντα και αδιευκρίνιστα σημαντικά κεφάλαια σχετικά με το θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η τάχιστη και εμπεριστατωμένη ολοκλήρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης επί του θέματος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη.
Υπογράμμισε επίσης ότι πρακτικές όπως ο «μεταμοσχευτικός τουρισμός» και η εμπορία οργάνων που αφαιρέθηκαν από κρατούμενους ή νεκρούς φυλακισμένους, από άτομα κάτω των 18 ετών, ή από παιδιά και άλλα άτομα που δεν έχουν πλήρη νομική επίγνωση και / ή δυνατότητα ελέγχου των πράξεών τους πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της υπό διαμόρφωση Σύμβασης. Στις σχετικές ποινές που θα επιβάλλονται, υπογράμμισε, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ευάλωτη πολλές φορές θέση στην οποία ευρίσκονται οι δωρητές και οι αποδέκτες οργάνων, όπως αναφέρει η Εισηγήτρια της έκθεσης, αν και γεγονός παραμένει πως στις πλείστες των περιπτώσεων τέτοιες πρακτικές πλήττουν ανεπανόρθωτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευημερία.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η Σύμβαση θα πρέπει απαραίτητα να προστατεύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των παιδιών και να εμποδίζει με απόλυτη επάρκεια και αποτελεσματικότητα κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους. Τέλος, ευχήθηκε όπως σύντομα ολοκληρωθεί και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για το θέμα της εμπορίας ανθρωπίνων κυττάρων και βιολογικών ιστών, ώστε αυτή να καταστεί πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική.