24/1/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 24/01/2013

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013 θα γίνεται από την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου μέχρι και την Τετάρτη, 6 Μαρτίου.

Δείγμα αίτησης/μηχανογραφικού δελτίου για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013 διατίθεται από:

• Την Υπηρεσία Εξετάσεων,
Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης,
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,
Κίμωνος – Θουκυδίδη, 1434, Στρόβολος, Λευκωσία,
τηλ.: 22800626, 22800763, 22800684.
• Την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ)
τηλ. 22800931
• Τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας
• Τα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και
• Την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων
www.moec.gov.cy/ypexams

Οι τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Μ.Ε.) θα υποβάλουν την αίτησή τους στο Κέντρο Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) του Σχολείου τους, μεταξύ των ωρών 8 π.μ. – 3 μ.μ., σύμφωνα με διευθετήσεις που θα καθοριστούν από τη Διεύθυνση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Σχολείου. Όλοι οι τελειόφοιτοι πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση, ακόμη κι αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Οι απόφοιτοι Λυκείων, τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Σχολείων και τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μεταξύ των ωρών 2 μ.μ. – 6 μ.μ. ως ακολούθως:

• Λευκωσία: Γυμνάσιο Πλατύ Αγλαντζιάς Τηλ.: 22331777
Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου Τηλ.: 22426720
• Λεμεσός: Γυμνάσιο Αγίας Φυλάξεως Τηλ.: 25305670
• Λάρνακα: Τεχνική Σχολή Λάρνακας Τηλ.: 24822660
• Αμμόχωστος: Λύκειο Παραλιμνίου Τηλ.: 23811622
• Πάφος: Λύκειο Εθν. Μακαρίου Γ’ Τηλ.: 26933660

Σε κάθε ένα από τα πιο πάνω Σχολεία, θα παρευρίσκονται καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής για παροχή εκπαιδευτικής συμβουλευτικής στους υποψηφίους, καθώς και ένας επιμελητής/τρια για είσπραξη των απαιτούμενων τελών εξετάσεων.

Δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται

Κατά την προσέλευσή τους στο ΚΣΑ, οι υποψήφιοι που είναι Κύπριοι υπήκοοι πρέπει να παρουσιάζουν:
• Κυπριακή ταυτότητα
• Απόδειξη πληρωμής των τελών (εκτός και αν παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013 μόνο για απόλυση).
• Βεβαίωση ατομικών στοιχείων από τη γραμματεία του σχολείου τους (αφορά τους τελειόφοιτους).
• Αποδεικτικό Απόλυσης ή φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους πιστοποιημένο από τον Διευθυντή του Σχολείου που έχουν αποφοιτήσει (αφορά τους απόφοιτους).
• Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου και βεβαίωση του Στρατολογικού Γραφείου με ΑΣΜ/ΚΛΑΣΗ (αφορά τους υποψήφιους για τις Στρατιωτικές Σχολές).

Οι υποψήφιοι που δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι αλλά είναι πολίτες χώρας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα πιο πάνω πρέπει να παρουσιάσουν και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να παρουσιάσουν την ταυτότητα αλλοδαπού ή το διαβατήριό τους.

Οι υποψήφιοι εξωτερικού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου προς την Υπηρεσία Εξετάσεων από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 6 Μαρτίου (ημερομηνία με σφραγίδα ταχυδρομείου) αποστέλλοντας και όλα τα δικαιολογητικά (βλ. Οδηγός Παγκύπριων Εξετάσεων 2013 Τόμος Α΄ σελ. 3). Επιπρόσθετα, η αίτησή τους θα πρέπει να αποσταλεί και με φαξ (0035722427562) στην Υπηρεσία Εξετάσεων μέχρι την 7η Μαρτίου.

Έντυπες αιτήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά από την Κύπρο δεν λαμβάνονται υπόψη.

Διαδικασία συμπλήρωσης αίτησης:

• Ο κάθε υποψήφιος, αφού παρουσιάσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον υπεύθυνο του ΚΣΑ, κάθεται δίπλα σε αρμόδιο άτομο για την καταχώρηση των στοιχείων του. Το αρμόδιο για σκοπούς καταχώρησης άτομο, σε συνεργασία με τον υποψήφιο, καταχωρεί ηλεκτρονικά όλα τα προσωπικά στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση καθώς επίσης και τις επιλογές του υποψηφίου (μαθήματα απόλυσης, μαθήματα πρόσβασης, Επιστημονικά Πεδία και συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα). Η διαδικασία αυτή διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Σημειώνεται ότι το λογισμικό είναι ρυθμισμένο ώστε να ελέγχει όλες τις προϋποθέσεις πρόσβασης, όπως περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2013.

• Όταν ο υποψήφιος είναι βέβαιος για τις επιλογές του, τότε τυπώνονται δύο αντίγραφα της αίτησής του. Ακολούθως, αυτά υπογράφονται από τον Υπεύθυνο του ΚΣΑ και τον υποψήφιο. Ο υποψήφιος παραλαμβάνει το ένα αντίγραφο και ο υπεύθυνος του ΚΣΑ παραλαμβάνει και αρχειοθετεί το άλλο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ο υπεύθυνος του ΚΣΑ αποστέλλει όλα τα σχετικά στην Υπηρεσία Εξετάσεων.

• Ο υποψήφιος μπορεί, αν το επιθυμεί, να οριστικοποιήσει την αίτησή του σε μεταγενέστερο χρόνο. Στην περίπτωση αυτή προσέρχεται στο ΚΣΑ και οριστικοποιεί την αίτησή του, προβαίνοντας στις αλλαγές που επιθυμεί. Όλες οι διαδικασίες υποβολής, τροποποίησης, οριστικοποίησης ή απόσυρσης αιτήσεων πρέπει αυστηρά να ολοκληρώνονται εντός της καθορισμένης προθεσμίας με καταληκτική ημερομηνία την 6η Μαρτίου.

• Μετά την παρέλευση της καθορισμένης προθεσμίας, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα επιτρέψει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις την εκπρόθεσμη υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων, κατόπιν υποβολής πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος μέχρι τις 8 Μαρτίου από τον υποψήφιο, στην προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων και έγκρισής του. Η υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων θα γίνεται στα γραφεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Παρασκευή 8 Μαρτίου μεταξύ των ωρών 9 π.μ. – 1 μ.μ. από τον ίδιο τον υποψήφιο ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ καμία υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων.

• Οι υποψήφιοι που παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, μόνο για σκοπούς απόλυσης, δηλώνουν στην αίτηση τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Τονίζεται ότι οποιαδήποτε λάθη στη συμπλήρωση της αίτησης βαρύνουν τον υποψήφιο, ο οποίος με την υπογραφή του επικυρώνει την ορθότητα των επιλογών του.

Τέλη Εξετάσεων
Οι υποψήφιοι καταβάλλουν τέλη για να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, τα οποία καθορίζονται για το 2013 σε €25.00 για κάθε εξεταζόμενο μάθημα πρόσβασης. Για την Πρακτική Δοκιμασία, την προφορική Εξέταση των Δραματικών Σχολών και την Εξέταση των Σχολών Καλών Τεχνών το τέλος εξέτασης ανέρχεται στα €50.00

Σημειώνεται ότι τα τέλη δεν επιστρέφονται στους υποψηφίους σε περίπτωση απόσυρσης και μη επαναϋποβολής της αίτησής τους.

Οι υποψήφιοι, τελειόφοιτοι των Δημόσιων Σχολείων, θα καταβάλουν τα τέλη των εξετάσεων στη Γραμματεία του Σχολείου τους και θα προσκομίσουν την απόδειξη κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Από τα τέλη εξαιρούνται οι υποψήφιοι που παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Τα παιδιά των εγκλωβισμένων απαλλάσσονται από τα εξεταστικά τέλη, αφού προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες υποβάλλουν, μαζί με την αίτηση συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, και αίτηση προς την Υπηρεσία Εξετάσεων προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για διεκδίκηση διευκολύνσεων κατά τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013.

Αιτήσεις για Στρατιωτικές Σχολές
Οι ενδιαφερόμενοι για εισδοχή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, θα πρέπει να υποβάλουν στο Υπουργείο Άμυνας φωτοαντίγραφο της Αίτησης/Μηχανογραφικού Δελτίου συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013, συνοδευόμενη από τα κατάλληλα πιστοποιητικά (βλέπετε Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2013, Τόμος Α΄, σελίδα 86-87). Αιτήσεις για διεκδίκηση θέσης στις Στρατιωτικές Σχολές δικαιούνται να υποβάλουν όλοι οι υποψήφιοι που έχουν κυπριακή υπηκοότητα.

Αιτήσεις για Δραματικές Σχολές
Οι τελειόφοιτοι υποψήφιοι για τις Δραματικές Σχολές, πέραν της υποβολής Αίτησης/Μηχανογραφικού Δελτίου για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013, πρέπει επιπλέον να υποβάλουν και ειδική έντυπη αίτηση προς την Υπηρεσία Εξετάσεων. Οι απόφοιτοι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν μόνο στις εξετάσεις των Δραματικών Σχολών χρειάζεται να υποβάλουν μόνο την ειδική έντυπη αίτηση.
Αιτήσεις για Σχολές Καλών Τεχνών
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις για εισδοχή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) θα υποβληθούν τον Ιούλιο 2013.

Λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αίτησης και διεξαγωγής της Εξέτασης, καθώς και άλλες πληροφορίες, θα ανακοινωθούν από την Υπηρεσία Εξετάσεων τον Ιούνιο του 2013.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2013 (Πρόγραμμα Εξετάσεων, προϋποθέσεις πρόσβασης ανά Επιστημονικό Πεδίο, εξεταστέα ύλη και δειγματικά εξεταστικά δοκίμια) δημοσιεύονται στον Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2013, που διατίθεται στις αποθήκες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στα βιβλιοπωλεία.

Σημειώνεται ότι ο Οδηγός Παγκύπριων Εξετάσεων 2013, έχει αποσταλεί ήδη σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και έχει επίσης αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων:
http://www.moec.gov.cy/ypexams

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Εξετάσεων στα τηλέφωνα 22800626, 22800763, 22800684 ή την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στο τηλέφωνο 22800931.