24/1/13

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 24/01/2013

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 24/01/2013
1. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον της Κύπρου, από συγκεκριμένους κύκλους διεθνώς, περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο νησί, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχθεί έλεγχο από ευρωπαϊκό κλιμάκιο όσον αφορά στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αρνήθηκε ποτέ έλεγχο/αξιολόγηση από τους εντεταλμένους οργανισμούς και από τις εντεταλμένες επιτροπές, είτε διεθνείς είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε του Συμβουλίου της Ευρώπης είτε άλλων οργανισμών όπως κάνουν και σε άλλες χώρες».

2. Νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν αργά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, συνεχίζοντας τη συζήτηση επί των στοιχείων και των παραδοχών που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το βασικό και κυρίως με βάση το δυσμενές σενάριο.
3. Σε απεργία διαρκείας κατέρχονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία. Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των Συντεχνιών Οικοδόμων της ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, οι κινητοποιήσεις και η απεργία θα γίνουν γιατί οι εργαζόμενοι, εδώ και τρία χρόνια, απολύονται και σέρνονται στις ουρές των ανεργιακών ταμείων, και στο ταμείο πλεονασμού όσοι δικαιούνται φυσικά και αντικαθιστούνται με φτηνό εργατικό δυναμικό που σήμερα στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας ξεπερνά τις 10.000.
4. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το έκτακτο σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη νέων άνεργων πτυχιούχων από δικαιούχους των σχεδίων νεανικής γυναικείας επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικής καινοτομίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ και καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015».
5. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν της τάξης των 3,4 ποσοστιαίων  μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίηση χθες η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στο τέλος του τρίτου τριμήνου το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε σε 15,042 δισ. ευρώ ή 84,0% του ΑΕΠ. Το Β’ τρίμηνο το χρέος ανέρχονταν σε 14,823 δισ. ευρώ ή 82,8% του ΑΕΠ.
6. Η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2% φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος.
7. To Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου, η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Παραμένει αδιευκρίνιστο αν το Αζερμπαϊτζάν (οι προτάσεις του οποίου απορρίφθηκαν) και το Πακιστάν που προεδρεύει του Σ.Α. θα υπερψηφίσουν το ψήφισμα, ή θα απόσχουν, όπως έπραξαν τον περασμένο Ιούλιο.
8. Σε Αθήνα, Λονδίνο και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκλογέων του εξωτερικού, οι οποίοι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες Προεδρικές εκλογές σε 40 εκλογικά κέντρα σε διάφορες χώρες, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 14.427 πολίτες. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής, το μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων συγκεντρώνει η Αθήνα, με τους εκλογείς να ανέρχονται σε 3.145, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε πέντε εκλογικά κέντρα.
9. Δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός ηγέτης ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει αναδιαπραγμάτευση της σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών, με σκοπό τον επαναπατρισμό εξουσιών και στη συνέχεια θα υποβάλλει αυτόν το νέο διακανονισμό στην κρίση του βρετανικού λαού.
10. Μεγάλη νίκη-πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου πέτυχε χθες βράδυ η ΑΕΛ στο ΓΣΠ, επικρατώντας με 3-1 του ΑΠΟΕΛ και ανατρέποντας το εις βάρος της 2-0 του πρώτου αγώνα. Η Ανόρθωση, μετά  το νικηφόρο 2-1 επί της Αλκής στην ημίωρη παράταση, εξασφάλισε εισιτήριο συμμετοχής για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου, ενώ προβάδισμα πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου πήρε ο Απόλλωνας, που νίκησε εκτός έδρας τη Νέα Σαλαμίνα με 1-0.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ