23/1/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στην τελετή απονομής των βραβείων Reaction Special Awards 2013 στο ξενοδοχείο Classic, στη Λευκωσία 23/01/2013

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να απευθύνω χαιρετισμό στην πρώτη τελετή βράβευσης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Reaction - Youth for the Prevention.
Μου δίδεται η ευκαιρία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά, για ακόμη μια φορά, τον Πρόεδρο και τα μέλη του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Reaction για την ακούραστη εργασία τους για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα και την ανάπτυξη και ευημερία της κυπριακής νεολαίας.
Σήμερα δεν βραβεύονται μόνο οι φορείς που στέκονται δίπλα στον οργανισμό Reaction. Σήμερα επιβραβεύεται, ανάμεσα στα άλλα, η καινοτομία, η ευσυνειδησία, η ασφάλεια, η αγάπη για τους νέους, η προστασία του περιβάλλοντος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία συνεργάζονται άρτια με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και με ιδιωτικούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς για τον σχεδιασμό και την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε διάφορους τομείς, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η νομοθεσία, η αστυνόμευση, η εκπαίδευση και η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με διαφωτιστικές εκστρατείες.
Όμως, τις οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος, το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων και της παραβατικότητας παρουσιάζεται ιδιαίτερα σοβαρό στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την υπερβολική ταχύτητα και την επιδειξιομανία.
Ο διάλογος μεταξύ των νέων ανθρώπων που προωθεί ο οργανισμός Reaction αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της όλης δράσης του. Σε αντίθεση με το «δασκαλίστικο» ύφος των μεγάλων, το οποίο οι νέοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, η απλή και φιλική προσέγγιση από τους νέους προς τους νέους έχει περισσότερη αξιοπιστία και πειθώ.
Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με έναν τέτοιο Οργανισμό όπως ο Reaction. Και σήμερα, που βλέπω πόσοι στηρίζουν το αξιόλογό του έργο, είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα προόδου που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.
Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ θερμά όλους τους βραβευθέντες, αλλά και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης. Να τους ευχαριστήσω για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνουν με τη δραστηριότητά τους. Να τους ευχηθώ μια ακόμη καλύτερη συνέχεια, προς όφελος των ίδιων και των ανθρώπων τους. Προς όφελος του λαού και της χώρας μας.