21/1/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 21/01/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 21/01/2013

1. Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια σύνοδο κατά την οποία δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κυπριακό αίτημα οικονομικής στήριξης, καθώς δεν οριστικοποιήθηκε το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

2. Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 60 ετών ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Τσόκκος. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατος του ήταν αιφνίδιος και τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα εξακριβωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή.
3. Καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου εν μέσω εντεινόμενων διαφωνιών για τον τρόπο μείωσης του χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. 4. «Δεν έχω υπόψη μου τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ζήτησε την αποστολή στη Κύπρο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής στο νησί.
5. Όσοι αρνούνται σήμερα την ομοσπονδία, στο όνομα δήθεν ότι είναι διζωνική, στο τέλος της ημέρας αρνούνται τη φιλοσοφία του Μακάριου για το εφικτό, πράγμα το οποίο ο Μακάριος χάραξε ως φιλοσοφία και το ‘58 και το ‘67 και το ‘68 και το ’74, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Είπε πως οι στόχοι μας για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να μην επιδέχονται διάφορες ερμηνείες. 6. Η απάντηση στη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, είναι η επιμονή στην υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι θέσεις που υποστηρίζουν είτε εκκίνηση από μηδενική βάση είτε αλλαγή της διαδικασίας και της βάσης λύσης, θα δώσουν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία να θέσει πλέον επίσημα θέμα διχοτόμησης της πατρίδας μας.
7. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται τη Δευτέρα στο κέντρο της Ουάσιγκτον για τη λαμπρή τελετή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα ξεκινήσει επίσημα τη δεύτερη προεδρική θητεία στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε την Κυριακή για τη δεύτερη θητεία του στη διάρκεια τελετής στην επίσημη κατοικία του. 8. Δεν έχει σημασία ποιος θα υπογράψει το μνημόνιο αφού ήδη βασικοί πυλώνες και σημαντικά των θεμάτων που αφορούν τους όρους της δανειακής σύμβασης του μνημονίου έχουν συνομολογηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Τα κελεύσματα των καιρών, μας φέρνουν μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις που μόνο μια πραγματικά προοδευτική ηγεσία μπορεί να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα, ρεαλισμό, συνέπεια και χωρίς έξωθεν υποδείξεις, δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς. Σε κοινή θέση έναντι της Τρόικα για θέματα που αφορούν εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας και ιδιαίτερα «τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας», κάλεσε τους ανθυποψηφίους του ο Γιώργος Λιλλήκας.
9. Σκεπασμένη από ένα λευκό πέπλο είναι όλη η Βρετανία, μετά από τη συνεχή πυκνή χιονόπτωση της Κυριακής. Οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν μετατρέψει το χιόνι σε πάγο, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνες τις μετακινήσεις και προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Το αεροδρόμιο Χίθροου ακύρωσε 260 προγραμματισμένες πτήσεις την Κυριακή και έχει προαναγγείλει ακύρωση άλλων 130 για τη Δευτέρα. Ακυρώσεις πτήσεων υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ενώ πολύωρες είναι οι καθυστερήσεις. 10. Ισόπαλοι 1-1 έληξαν οι αγώνες Ενωσης-Αλκής και ΑΕΛ-Ολυμπιακού με τους οποίους ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α` κατηγορίας. Απώλειες βαθμών για την πρωτοπόρο Ανόρθωση η οποία εξήλθε ισόπαλη 0-0 με τον Απόλλωνα στο "Αντώνης Παπαδόπουλος".
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΚ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ