Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων του φράγματος Σολέας.
Η κατασκευή του φράγματος εκπληρώνει τη μακρόχρονη επιθυμία των κοινοτήτων Σολέας για βέλτιστη αξιοποίηση των νερών του ποταμού Καρκώτη. Στόχος είναι η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής, η οποία μέχρι πρόσφατα υποαρδευόταν με εποχιακές εκτροπές του ποταμού.
Η κατασκευή του φράγματος εκπληρώνει τη μακρόχρονη επιθυμία των κοινοτήτων Σολέας για βέλτιστη αξιοποίηση των νερών του ποταμού Καρκώτη. Στόχος είναι η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής, η οποία μέχρι πρόσφατα υποαρδευόταν με εποχιακές εκτροπές του ποταμού.
Αναμφισβήτητα ο ρόλος των φραγμάτων στη διαχείριση των περιορισμένων υδατικών πόρων της Κύπρου από το 1960 μέχρι σήμερα ήταν καταλυτικός. Η Κύπρος απαριθμεί σήμερα 56 μεγάλα φράγματα καταχωρημένα στον κατάλογο της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD) και με την αποπεράτωση του φράγματος Σολέας αυτά θα αυξηθούν στα 57. Η μικρή Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε συγκέντρωση μεγάλων φραγμάτων στο χώρο της Ευρώπης. Η αποθηκευτική ικανότητα των φραγμάτων αυτών ανέρχεται στα 336 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου, σε σύγκριση με 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ήταν το 1960, μια επίδοση πραγματικά εντυπωσιακή αν συγκριθεί με άλλες χώρες του μεγέθους και του επιπέδου ανάπτυξης της Κύπρου.
Τα σημερινά αποθέματα στα φράγματα ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα με ποσοστό πληρότητας 86%. Τα αντίστοιχα περσινά ήταν 134 εκατομμύρια κυβικά μέτρα με ποσοστό πληρότητας 46%.
Με την αποπεράτωση του φράγματος Σολέας αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής, συμβάλλοντας στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.
Η ορθότερη κατανομή και χρήση του νερού που θα προκύψουν, καθώς και η μείωση των απωλειών κατά τη διανομή αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής αποδοτικότερων μεθόδων άρδευσης θα συμβάλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση νερού. Επιπλέον, θα βελτιώσουν την απόδοση του γεωργικού τομέα και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της περιοχής.
Η ανάγκη για την κατασκευή ενός μεγάλου αρδευτικού έργου στην κοιλάδα Σολέας που θα βασιζόταν σε ένα μεγάλο φράγμα διαπιστώθηκε τη δεκαετία του ’60. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν εξετάστηκαν πολλές πιθανές τοποθεσίες κατασκευής του φράγματος, οι οποίες δυστυχώς παρουσίαζαν πολλά τεχνικά και περιβαλλοντικά αλλά και πρακτικά προβλήματα ως προς την χωροθέτηση του. Με την επιλογή του εξωποτάμιου φράγματος στη σημερινή θέση ξεπεράστηκαν τα προβλήματα αυτά και το έργο έχει να προσφέρει μόνο θετικά στην κοιλάδα Σολέας.
Ευελπιστώ ότι το έργο θα έχει σημαντικότατη συμβολή στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των φιλοπρόοδων κατοίκων της κοιλάδας και θα τονίσει την καταπληκτική ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντός της.
Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν ή συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στη μελέτη του έργου αυτού, την Κοινοπραξία Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και ΕΔΑΦΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε., τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, που είχαν τη γενική ευθύνη της υλοποίησης του έργου, καθώς και στην Κοινοπραξία Νέμεσις Λτδ και ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε., που ανέλαβαν την κατασκευή του έργου.
Ευχαριστώ, τέλος, όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση.