15/1/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Ελαστικών Κύπρου 15/01/2013


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Δημάδη και εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Ελαστικών Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης ελαστικών στην Κύπρο και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά πόσον αυτό είναι αποτελεσματικό. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός χρησιμοποιημένων ελαστικών τα οποία απορρίπτονται σε διάφορα σημεία της Κύπρου, επισημαίνοντας προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την εγκυρότητα της διαδικασίας συλλογής και μεταφοράς τους στην αρμόδια εταιρεία ανακύκλωσης ελαστικών. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι η εισαγωγή μεγάλου αριθμού μεταχειρισμένων ελαστικών συνεπάγεται ταχύτερη αύξηση του αριθμού αποβλήτων ελαστικών, το οποίο επιβαρύνει και το σύστημα διαχείρισής τους.

Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός είπε ότι καταγράφονται οι καταγγελίες που σχετίζονται με την απόρριψη αποβλήτων ελαστικών και θα διερευνηθούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα στοχεύσει άμεσα σε αυστηρότερους και πιο συστηματικούς ελέγχους του συλλογικού συστήματος διαχείρισης. Κύριο μέλημα του Υπουργείου Γεωργίας, τόνισε, είναι η σωστή διαχείριση των αποβλήτων ελαστικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό και θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να είναι πιο αποτελεσματικός ο τρόπος διαχείρισής τους. Επίσης, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι θα διερευνηθούν τα κενά που εντοπίζονται στον τρόπο λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος και θα αξιολογηθούν τρόποι βελτίωσής του με βάση εμπειρίες που έχουν αποκομίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό.