15/1/13

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση 15/01/2013

Το έργο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση εξήρε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της με αντιπροσωπεία της Επιτροπής. Η κα Χαραλάμπους επισήμανε ταυτόχρονα τη σημασία που το Υπουργείο αποδίδει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για θέματα ισότητας.

Χαρακτηρίζοντας το έργο της Επιτροπής ως πολύ πλούσιο και σημαντικό, η κα Υπουργός σημείωσε πως παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε η ισότητα, και ειδικότερα η αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ισότητα, παραμένει υψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Προς τούτο συνεχίζουμε και υλοποιούμε ειδικό σχέδιο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τα θέματα της ίσης αμοιβής», είπε η κα Χαραλάμπους, και πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται ήδη, μετά και την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου εκπαίδευσης διαφόρων λειτουργών, η έναρξη επιθεωρήσεων σε χώρους εργασίας για τα θέματα της ίσης αμοιβής.

Αναφερόμενη στο Νόμο για την Προστασία της Μητρότητας, η Υπουργός ανέφερε ότι, μετά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της μητρότητας έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρό στον τόπο μας και πρόσθεσε πως ένα δυνατό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας είναι ιδιαίτερα αναγκαίο υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης. Ταυτόχρονα, εξήρε τον καθοριστικό ρόλο που επιτέλεσε η Επιτροπή Ισότητας προς την προώθηση των τροποποιήσεων της νομοθεσίας, υποδεικνύοντας ότι αυτές αποτέλεσαν και μία από τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

«Θέλω να σημειώσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατά το 2012 έχει παράξει ένα πολύ πλούσιο έργο, ειδικότερα στην κατεύθυνση της διαφώτισης και ενημέρωσης τόσο των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων όσο και της δημόσιας διοίκησης πάνω στα θέματα ισότητας. Αυτό το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό για να υπάρχει κοινή αντίληψη γύρω από τα θέματα ισότητας», είπε η κα Υπουργός, και σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει πάρα πολύ σημαντικές εισηγήσεις για βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των διαφόρων φορέων ισότητας στον τόπο μας.

Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου να συνεχίσει να μελετά με μεγάλη προσοχή οποιεσδήποτε εισηγήσεις κατατίθενται από την Επιτροπή τόσο για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου όσο και για βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται στα πλαίσια του ρόλου του Υπουργείου για εφαρμογή των διαφόρων νομοθεσιών.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έγινε με αφορμή την επίδοση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής.