4/1/13

Δημόσια παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά για τον τρόπο παρουσίασης της παραβατικής συμπεριφοράς ανήλικων από τα ΜΜΕ 04/01/2013

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όσο αφορά πρόσφατες παρουσιάσεις στα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα περιπτώσεων παραβατικής συμπεριφοράς από ανήλικους, θεωρεί ότι ενδείκνυται να παρέμβει εκ νέου σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προς τούτο επαναφέρει σχετική δημόσια παρέμβασή της, ημερομηνίας 1/8/2012.

Όπως τονίζεται και στην εν λόγω δημόσια παρέμβαση της Επιτρόπου, οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν ανήλικους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της «νεανικής παραβατικότητας» και, επομένως, οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρά επαγγελματικά και δεοντολογικά κριτήρια στην παρουσίαση τέτοιων θεμάτων, όπως καθορίζονται από διεθνή σώματα και κώδικες δεοντολογίας σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης ειδήσεων που αφορούν παιδιά. Τα ρεπορτάζ που αφορούν ανήλικους πρέπει να είναι σύντομα και πειθαρχημένα. Ο σχολιασμός επιβάλλεται να είναι επιστημονικός, αναλυτικός και να περιλαμβάνει εισηγήσεις ή/και θέσεις όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που ενδείκνυται να λαμβάνονται διαχρονικά από μέρους της οικογένειας, καθώς και τις πολιτικές πρόληψης και/ή νομοθεσίες που επιβάλλεται να προωθηθούν από πλευράς των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και, κατ’ επέκταση, για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η Επίτροπος έχει μέχρι σήμερα αυτεπάγγελτα παρέμβει όσον αφορά χειρισμό υποθέσεων παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων. Από την αξιολόγηση της διερεύνησης έχει διαφανεί ότι τέτοιες περιπτώσεις απαιτούν εξειδικευμένους, εξατομικευμένους και διυπηρεσιακούς χειρισμούς. Έχει επίσης εντοπιστεί η απουσία θεραπευτικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανήλικους που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, τα οποία το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλα διεθνή εργαλεία και πρότυπα.
Ένα Σύστημα Δικαιοσύνης Φιλικό προς τα Παιδιά οφείλει να περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και παρεμβάσεις μέσω της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, των υπηρεσιών υγείας, καθώς και μέτρα εναλλακτικά του εγκλεισμού και ισχυρή εφαρμογή της επανορθωτικής δικαιοσύνης.
Εκείνο που θα έπρεπε να προβληματίζει και να επισημαίνεται εποικοδομητικά είναι η απουσία αυτών των μέτρων πρόληψης, στήριξης και θεραπείας τα οποία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για τους ανήλικους και την κοινωνία γενικότερα. Το ζητούμενο είναι η αποφυγή, η καταστολή και/ή η επανένταξη των νέων μας σε ένα υγιές κοινωνικό σύστημα και όχι απλά η τιμωρία, η οποία αποδεδειγμένα δεν έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες.