Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία αυτής της
εκδήλωσης που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 22
οικοπέδων αυτοστέγασης σε ισάριθμες δικαιούχες οικογένειες προσφύγων
στην Κοινότητα Μαρκί. Τα οικόπεδα που θα παραχωρηθούν σήμερα αποτελούν
μέρος ευρύτερου σχεδίου διαχωρισμού 67 οικοπέδων, ενώ στην κοινότητα
έχουν επίσης ετοιμαστεί σχέδια διαχωρισμού 88 οικοπέδων που θα
παραχωρηθούν ως αντιστάθμισμα σε πρόσφυγες που διαμένουν σε
τουρκοκυπριακές κατοικίες.
Το Μαρκί βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και αριθμεί μόλις 100 κατοίκους. Ο διαχωρισμός οικοπέδων σε κρατικά τεμάχια για τη στέγαση προσφύγων, αποτελεί αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην πληθυσμιακή ενίσχυση της κοινότητας, καθώς και στην αναβάθμιση των απαραίτητων υπηρεσιών κοινοτικής υποδομής, που είναι ενσωματωμένες στους διαχωρισμούς αυτούς, προς όφελος του μόνιμου πληθυσμού και των νέων οικογενειών των προσφύγων που θα κατοικήσουν στην κοινότητα.
Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναγνωρίζει μια σειρά από ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και κατοίκους, ενσωματώνοντάς τα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στο Άρθρο 34.3 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Η Ένωση, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια, αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κοινωνικής αρωγής και στεγαστικής βοήθειας προς εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους όσους δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους».
Στις μέρες μας, το δικαίωμα στη στέγη επανέρχεται με δραματικό τρόπο καθώς ακόμη και στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σήμερα εκατομμύρια άστεγοι, ενώ εκατομμύρια άλλοι νεόπτωχοι απειλούνται με εξώσεις. Η παρέμβαση λοιπόν του κράτους στη στέγαση, θεωρείται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός κράτους με κοινωνικό προσανατολισμό και ανθρώπινο πρόσωπο.
Αυτή είναι και η δική μας συνειδητή επιλογή: μια στεγαστική πολιτική με κοινωνικό χαρακτήρα. Είναι επιλογή που βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που τοποθετεί την κοινωνική αλληλεγγύη ως προτεραιότητα.
Η παραχώρηση σήμερα των 22 οικοπέδων αυτοστέγασης είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου. Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας στεγαστικής πολιτικής η οποία να αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο. Σήμερα αποδεικνύεται έναντι όλων σας η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεων μας.
Και βέβαια δεν μένουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εργασίας μας, να υπερβούμε τις διάφορες χρονοβόρες διαδικασίες και τα προβλήματα του παρελθόντος, έτσι που η βοήθεια προς τους πρόσφυγες να φτάνει όσο το δυνατό πιο έγκαιρα στον προορισμό της. Και αυτό, παρά τα προβλήματα που απορρέουν από τη σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση που δυστυχώς επηρέασε και τον τόπο μας και αναπόφευκτα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αυτοστέγασης.
Άλλωστε, οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση μιλούν από μόνοι τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραχωρήσαμε γύρω στα 2400 οικόπεδα, και ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.
Βέβαια, η παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ.. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760, νεαρά κυρίως, ζευγάρια προσφύγων. Ήδη, έχουν παραδοθεί σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 176 διαμερίσματα σε διάφορους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων.
• Την παραχώρηση 10.700 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.
• την παραχώρηση Πιστοποιητικού Μίσθωσης σε όσους πρόσφυγές μας διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ως μια ενδιάμεση λύση, αφού τελική επιδίωξη μας είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας. Μέχρι σήμερα πάνω από 2500 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης, ενώ προχωρούμε με προοπτική σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.
• την παραχώρηση στους ίδιους δικαιούχους εκτοπισθέντες, οικοπέδων ως αντιστάθμισμα. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε όλες τις επαρχίες και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ο διαχωρισμός άλλων 199. Παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.
• τη δραστική αύξηση στην προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση εκτοπισθέντων και την επέκταση της βοήθειας που παραχωρείται για επιδιόρθωση κατοικιών.
• την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων, ενώ άλλοι 300 ανελκυστήρες τοποθετούνται τώρα καλύπτοντας έτσι σταδιακά όλους τους Οικισμούς.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώνεται μια αδικία χρόνων. Με απόφαση της Κυβέρνησης, από την 1/1/2012, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για κατοικία σε Οικισμό Στέγασης Εκτοπισθέντων, Κρατικό οικόπεδο για σκοπούς αυτοστέγασης και Επιδότηση Ενοικίου, νοουμένου ότι είναι φοιτητές.
Η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολές οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευόμενες κοινωνικές πολιτικές, και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σας αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τα οικόπεδα σας.