Η πρόσφατη αξιολόγηση των Standard and Poorʼs
καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το τραπεζικό
σύστημα, λόγω της υπερβολικής του έκθεσης στην ελληνική οικονομία, είπε
σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poorʼs, είπε ότι «η αξιολόγηση του Οίκου Standard and Poorʼs στην ουσία είναι χωρίς σημασία, έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι εκτός αγορών από τον Απρίλιο του 2010 και είναι εκτός αγορών λόγω του τραπεζικού συστήματος.
Αυτοί που διατείνονται διαφορετικά, ας κοιτάξουν απλώς τους δημοσιονομικούς δείκτες της Κύπρου την τότε περίοδο και θα δουν ότι οι δείκτες ήταν πολύ καλύτεροι από τους μέσους όρους της ευρωζώνης και της ΕΕ. Όπως, επίσης, ας κοιτάξουν και όλες τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης και θα δουν ότι όλες οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας ουσιαστικά οφείλονταν στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Αρχικά ήταν για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και τους κινδύνους που υπήρχαν αναφορικά με αυτό, ακολούθως προέκυψε και το θέμα της υπερβολικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των Standard and Poorʼs και αυτή καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το τραπεζικό σύστημα, λόγω της υπερβολικής του έκθεσης στην ελληνική οικονομία και, από την άλλη, φαίνεται ότι διατυπώνονται ανησυχίες αναφορικά με συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ για το πώς θα πορευθεί η ίδια η ΕΕ σε σχέση με την αντιμετώπιση των δικών της προβλημάτων.
Η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με αυτά τα ζητήματα είναι αποδεδειγμένη. Στο τελευταίο Eurogroup ακούστηκαν θετικά σχόλια για την Κύπρο, διότι, χωρίς ακόμη να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο, η Κυβέρνηση προχώρησε και έστειλε στη Βουλή, η οποία και ενέκρινε, όλα εκείνα τα νομοσχέδια που αφορούν το περιεχόμενο του Μνημονίου και διότι από δικής μας πλευράς γίνεται κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το θέμα του Μνημονίου. Από κει και πέρα φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα υπεισέλθει στη λογική της συζήτησης και σχολιασμού της κάθε δήλωσης και του κάθε δημοσιεύματος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαδικασίες στην Ευρώπη. Το Μνημόνιο της Κύπρου θα σταλεί στο Eurogroup, ο κάθε ένας έχει να διατυπώσει τις δικές του απόψεις και θέσεις στο Eurogroup. Και η Κύπρος έχει επιχειρήματα και θέσεις, όπως, για παράδειγμα, για αυτά που διατυπώνονται από διάφορους τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλα που γράφονται και ακούγονται στην Ευρώπη, η Κύπρος τα αντιμετωπίζει με τις πράξεις της και με συγκεκριμένα δεδομένα και στοιχεία.
Η Κύπρος πήρε πάρα πολύ ψηλούς βαθμούς στις διάφορες αξιολογήσεις που γίνονται αναφορικά με αυτά τα ζητήματα και δεν μπορεί ο καθένας αυθαίρετα να λέει το ένα ή το άλλο. Εμείς, εκεί και όπου πρέπει διατυπώνουμε τις δικές μας θέσεις, έχουμε επιχειρήματα και ταυτόχρονα περιμένουμε και την αλληλεγγύη της ΕΕ, διότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Υπάρχουν υποχρεώσεις από μέρους των κρατών μελών, εμείς αναλαμβάνουμε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά αναμένουμε και την παροχή αλληλεγγύης προς την Κύπρο, πολύ περισσότερο δε που τα προβλήματα για την οικονομ