21/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του άκουσαν τα Κάλαντα από τις Φιλαρμονικές της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ 21/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Ελση Χριστόφια άκουσαν σήμερα τα Κάλαντα, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τις Φιλαρμονικές της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και την ΕΛΔΥΚ.

Μιλώντας στα μέλη της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτή είναι η τελευταία χρονιά που ακούμε τους ύμνους αυτούς και σας ευχαριστώ θερμότατα για την ευγενική καλοσύνη σας να έρχεστε εδώ, να προϋπαντείτε αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Εκπροσωπείτε ένα Σώμα εντεταλμένο να τηρεί το Νόμο και την τάξη και κυρίως η αποστολή σας είναι να βοηθάτε τους ανθρώπους. Συγχαίρω το Αστυνομικό Σώμα για το ρόλο που διαδραματίζει. Να παραμείνετε άνθρωποι με αισθήματα και συναισθήματα.

Να κρατηθούμε όλοι δυνατά, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε από την κρίση και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όπως κάναμε σε χειρότερες καταστάσεις και συνθήκες. Το θέμα είναι ότι τότε πάλι ήταν εξ ιδίων τα βέλη με τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β που κουβάλησαν την Τουρκία. Και τώρα είναι εκ των έσω τα βέλη. Δεν θα είχαμε πρόβλημα αν δεν είχαμε τα προβλήματα των τραπεζών. Έχουμε προεκλογική περίοδο, λέγονται διάφορα. Κάποιοι δίνουν κτυπήματα κάτω από τη μέση, δυστυχώς. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε τα χέρια και να ανασκουμπωθούμε, αλλά φαίνεται ότι για ορισμένους η πατρίδα δεν είναι πάνω από όλα. Να συνεχίσετε το έργο σας χωρίς οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Νιώθω περηφάνια διότι κατά τη διακυβέρνηση μας έχουν απαγορευτεί πολλά τα οποία ίσχυαν στο παρελθόν σε σχέση με οικονομικές διαχειρίσεις».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας άκουσε τα Κάλαντα από τη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, η οποία τραγούδησε και το κυπριακό τραγούδι «Γιασεμί».

Απευθυνόμενος στους φαντάρους ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Φαίνεται πως το γιασεμί είναι σύμβολο για όλους τους Κύπριους και όπως είναι για τους Ελληνοκύπριους είναι και για τους Τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους. Η μυρωδιά του γιασεμιού κάνει τον τόπο μας να ξεχωρίζει . Ανθίζει και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό που οραματιζόμαστε είναι το γιασεμί να συνενώσει όλους τους Κύπριους.

Σας διαβεβαιώνω ότι πέραν του συνόλου των Ελληνοκυπρίων, και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων τάσσονται ενάντια στον εποικισμό και στην κατοχή. Είμαστε στο ίδιο μετερίζι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειες μας με τους Τουρκοκύπριους που τάσσονται ενάντια στην κατοχή για να καταστρέψουμε τα οδοφράγματα και να μην υπάρχουν πράσινη γραμμή, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες και όλα τα δεινά της κατοχής και να μιλάμε για μια ενωμένη Κύπρο, έναν παράδεισο. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, φτάνει να το θελήσουμε.

Οι νέοι που δεν είναι επηρεασμένοι από φιλοδοξίες, προσωπικές και κομματικές, μπορούν να το κάνουν. Πρέπει οι κομματικοί ταγοί να συνειδητοποιήσουν ότι ο τρόπος χειρισμού ζητημάτων δεν είναι ο καταλληλότερος και πρέπει να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας μας πάνω από κάθε συμφέρον.

Εύχομαι σύντομα να επιστρέψετε στα σπίτια σας στο πλαίσιο μιας ενωμένης ελεύθερης αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας άκουσε τα Κάλαντα από την ΕΛΔΥΚ.

Μιλώντας στους φαντάρους της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί το ακραίο φυλάκιο του ευρύτερου χώρου μας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Με γεμίζετε χαρά και υπερηφάνεια διότι τα παιδιά της ΕΛΔΥΚ δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, όπως τον έδωσαν το 1974, όταν προδομένοι θυσίασαν τη ζωή τους γι’ αυτόν τον τόπο. Αυτό το είδα με τα μάτια μου όταν υπηρετούσα τότε ως τραυματιοφορέας στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. (Με την Ελλάδα) καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι ακόμη και στα θέματα των οικονομικών προβλημάτων. Έχουμε ʽμεταγγιστείʼ, αλλά έχουμε τη δύναμη να τα φέρουμε βόλτα. Όπως κάναμε και το ʼ74 όταν συνειδητά ενωμένοι αναστηλώσαμε την οικονομία. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά διότι υπάρχουν πολλές κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά πιστεύω ότι ο λαός μας έχει περιεχόμενο και μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και εύχομαι ο λαός να καθοδηγήσει τους (πολιτικούς) ηγέτες διότι καμιά φορά μπορεί να χρειάζεται και αυτό για να ʽκατεβάσουν τα μυαλά τουςʼ οι ηγέτες».