10/12/12

Προϋπολογισμός 2013 και Πακέτα Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην τελευταία Ολομέλεια του ΕΚ επί Κυπριακής Προεδρίας

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2013, το ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών, οι προετοιμασίες για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή και άλλα βασικά θέματα που αφορούν την ΕΕ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που λαμβάνει χώρα μεταξύ 10 και 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Εκ μέρους του Συμβουλίου, η Κυπριακή Προεδρία θα παρέμβει σε αυτά τα θέματα μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκά Λουκά την Τρίτη και του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα, Πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη την Τετάρτη.

Την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Λουκά θα παρέμβει εκ μέρους του Συμβουλίου στη συζήτηση για το ενιαίο πακέτο προστασίας των ευρεσιτεχνιών, για το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 6/2012 και του προϋπολογισμού 2013 και για την βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της φορολόγησης επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ενιαίο πακέτο προστασίας των ευρεσιτεχνιών

Την ίδια μέρα, ο κ. Λουκά θα συμμετάσχει στην κοινή συζήτηση για την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου συστήματος ευρεσιτεχνιών, το οποίο να ισχύει σε 25 χώρες της ΕΕ. Το σημερινό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (10 Δεκεμβρίου) αναμένεται να υιοθετήσει το πακέτο (το οποίο αποτελείται από τον κανονισμό της Ενιαίας προστασίας των ευρεσιτεχνιών, τους κανονισμούς μεταφράσεων και την απόφαση του δικαστηρίου για την ενιαία ευρεσιτεχνία). Συνεπώς, εάν το Κοινοβούλιο δώσει θετική ψήφο την Τρίτη, η ΕΕ θα πάρει ένα πολυπόθητο ενιαίο σύστημα ευρεσιτεχνιών, μετά από 30 χρόνια προσπαθειών.

Το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του συστήματος θα παρέχει απλή και οικονομικά αποδοτική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ευρεσιτεχνιών που να ισχύει σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ (Ιταλία και Ισπανία εξαιρεθήκαν από τη συμμετοχή στην ενισχυμένη συνεργασία). Ταυτόχρονα, θα προσφέρει ομοιογενή και αποτελεσματική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων των εν λόγω ευρεσιτεχνιών.

Ο Προϋπολογισμός για το 2013

Την Τρίτη επίσης, ο Κύπριος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα παρέμβει στη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 6/2012 και του προϋπολογισμού για το 2013. Μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου στις 29 Νοεμβρίου επί ενός «προσχέδιου πακέτου» και αναμένεται επικύρωσή της από τις δύο πλευρές. Αυτό προέκυψε μετά την αποτυχία της επιτροπής συνδιαλλαγής να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα κοινό κείμενο για τον προϋπολογισμό του 2013 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, εντός των 21 ημερών που προβλέπεται από τη Συνθήκη και η Επιτροπή έπρεπε να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013. Όπως προνοεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 29 Νοεμβρίου, καθώς και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσημα τις θέσεις του σχετικά με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 και σχετικά με το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 6 για το 2012, την προηγούμενη Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου.
Η συμφωνία προβλέπει πρόσθετους πόρους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα πληρωμών, ενώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 δίνει προτεραιότητα σε δαπάνες για μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την ίδια στιγμή λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες εξυγίανσης των κρατών μελών.
Η Προεδρία και το Συμβούλιο επιδιώκουν όπως το ΕΚ εγκρίνει επισήμως το πακέτο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 και το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 6 για το 2012 με την ψήφο της Ολομέλειας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο κ. Λουκά θα προβεί σε δήλωση σχετικά με την βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της φορολόγησης επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η έκθεση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κ. Άννης Ποδηματά, σχετικά με ένα κοινό σύστημα για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα συζητηθεί εκείνη την ημέρα.

Προετοιμασίες για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις προετοιμασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου. Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης θα προβεί σε δήλωση εξ ονόματος του Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα υπάρξει συζήτηση και παρουσίαση των προτεραιοτήτων ενόψει της συνόδου, με το ζήτημα της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) να είναι το πιο σημαντικό. Η συζήτηση θα βασιστεί στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με τους Προέδρους της Επιτροπής, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία παρουσιάζει οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να γίνει σε τρία στάδια.
Η Κυπριακή Προεδρία, εκπροσωπούμενη από τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, θα συμμετάσχει στην τελετή για το Βραβείο Νόμπελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 09:00 π.μ. (CET).