Πραγματοποιήθηκε χθες η 13η συνάντηση του
Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γεωργίας. Την ΕΕ
εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ερατώ
Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία προήδρευσε του Συμβουλίου εκ μέρους της
Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και
Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνης Catherine Ashton, καθώς και ο Επίτροπος
Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας κ. Štefan Füle.
Της
αντιπροσωπείας της Γεωργίας ηγήθηκε η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας δρ
Maia Panjikidze και ο Υπουργός Επικρατείας για την Ευρωπαϊκή και
Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση κ. Alex Petriashvili.Το Συμβούλιο Συνεργασίας είναι το πρώτο που πραγματοποιείται με τη νέα κυβέρνηση της Γεωργίας η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 2012. Η ΕΕ συνεχάρη την γεωργιανή πλευρά γι’ αυτό το δημοκρατικό ορόσημο και επισήμανε ότι, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2013, προσβλέπει στην περαιτέρω εδραίωση και ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα, ιδιαίτερα μέσω της εποικοδομητικής συνύπαρξης του Πρωθυπουργού και του Προέδρου. Η ΕΕ τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Γεωργία, ως ένα σημαντικό εταίρο, σε αυτές τις προσπάθειες.
Η ΕΕ και η Γεωργία συζήτησαν το ρόλο των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών στην υποστήριξη του πολιτικού πλουραλισμού, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Η ΕΕ τόνισε τη σημασία διασφάλισης ότι οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ασκούνται κατά τρόπο διάφανο και αμερόληπτο και να είναι ανεπηρέαστες από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Επιπλέον, η ΕΕ υπογράμμισε το ζήτημα της ποινικής μεταρρύθμισης ως ένα θέμα προτεραιότητας το οποίο απαιτεί επείγουσα δράση και συνεχή παρακολούθηση.
Τα δύο μέρη συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της επίλυσης της διένεξης της Γεωργίας. Η ΕΕ χαιρέτισε τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2008. Η ΕΕ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Γεωργία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υιοθετήσει μια ευέλικτη προσέγγιση ως προς την εμπλοκή της με τις αποσχισθείσες περιοχές. Η ΕΕ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τη δέσμευσή της στις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης της Γεωργίας μέσω της συν-προεδρίας των Συνομιλιών της Γενεύης, αλλά και μέσω της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία (EU Monitoring Mission).
Τα δύο μέρη αναφέρθηκαν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους το ερχόμενο έτος και στο πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Γεωργίας. Επιπλέον, τα δύο μέρη χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Σύνδεσης καθώς και Σφαιρικής και σε Βάθος Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade Area). Η ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της ως προς την πολιτική σύνδεση και οικονομική ολοκλήρωση με τη Γεωργία, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών που αφορούν την κινητικότητα των πολιτών της.