Με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση βρίσκομαι
σήμερα εδώ μαζί σας για τα αποκαλυπτήρια του πρώτου από μια σειρά έργων
που θα κοσμήσουν πλατείες των πόλεων μας το επόμενο διάστημα και τα
οποία θα είναι κατασκευασμένα από χρησιμοποιημένα υλικά. Σήμερα κάνουμε
αρχή εδώ, στη Λεμεσό, σε μια προσπάθεια που θα κάνει πιο όμορφες τις
πόλεις μας.
Αυτή η πρωτοβουλία δεν έρχεται μονάχα να χαρίσει στις πόλεις μας εικαστικά κοσμήματα αλλά παράλληλα θα δώσει εκείνα τα ερεθίσματα στους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, για μια διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία στο ζήτημα της κατανάλωσης και της ανακύκλωσης προϊόντων. Αντικρίζοντας δημιουργίες όπως αυτή που αποκαλύπτουμε σήμερα, ο καθένας από εμάς δεν μπορεί παρά να αναθεωρήσει τις πεποιθήσεις του για το πότε τελειώνει η χρησιμότητα του κάθε προϊόντος.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στον τόπο μας έννοιες όπως ανακύκλωση, περιβαλλοντική ευαισθησία, διαχείριση απορριμμάτων και χωματερές. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε πρακτικές του παρελθόντος ούτως ώστε να συμβαδίσουμε με τη γνώση του μέλλοντος.
Μετά την ένταξη της στην ενωμένη Ευρώπη η Κύπρος βρέθηκε στην ανάγκη να κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων της. Να καταφέρει σε πολύ λίγα χρόνια να μεταβεί από την απουσία διαχείρισης στην πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων της. Να φτάσει σε λίγα χρόνια εκεί που έφτασαν άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα από προσπάθειες πολλών χρόνων. Ένα εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι.
Οι προσπάθειες και οι ενέργειες που γίνονται αγγίζουν πολλούς τομείς και αφορούν διαφορετικές πτυχές του ζητήματος. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνο με τη δημιουργία υποδομών. Δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί στο κενό και εν τη απουσία της κοινωνίας. Η κοινωνία, ο πολίτης, η τοπική Αρχή είναι στην καρδιά αυτής της διαδικασίας. Η μεταβολή των συνηθειών μας ως πολίτες και η συλλογική αλλαγή της κουλτούρας μας ως κοινωνία είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων μας. Θεωρώ ότι το έργο που αποκαλύπτουμε σήμερα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σ’ αυτήν την αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας.
Μέσα από τα έργα τους οι δημιουργοί αυτής της σειράς θα αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε υλικά και προϊόντα. Λανθασμένες νοοτροπίες των περασμένων δεκαετιών, της υπερκατανάλωσης και της αλόγιστης σπατάλης, είναι καιρός να δώσουν τη θέση τους σε ένα πιο ορθολογικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο ζωής.
Η ευμάρεια δεν στηρίζεται στην ποσότητα των προϊόντων που καταναλώνεις και έχεις γύρω σου αλλά στον τρόπο που εσύ επιλέγεις να αξιοποιείς αυτά τα προϊόντα και υλικά και αυτό είναι κάτι που οι καλλιτέχνες θα μας παρουσιάσουν με τα έργα τους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη γλύπτρια κα Helen Black το έργο της οποίας θα αποκαλύψουμε σήμερα καθώς και τους άλλους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια. Να συγχαρώ επίσης την Green Dot Κύπρου τόσο γι’ αυτήν της την πρωτοβουλία όσο και για το ευρύτερο έργο της. Χαίρομαι γιατί στο σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα της ζωής της έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα στα περιβαλλοντικά πράγματα του τόπου που ανοίγει δρόμους για όλους μας.