5/12/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 05/12/2012

Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ σκληρά με την Τρόικα, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό, προτεραιοποίησε τους στόχους για να διαφυλάξει θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων και να εξυπηρετήσει σημαντικά εθνικά συμφέροντα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι λυπηρό, διότι στο μήνυμα ευθύνης για την Κύπρο και τον λαό μας που ξεκάθαρα διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του, η αντιπολίτευση ανεύθυνα απαντά με το καθημερινά επαναλαμβανόμενο μοτίβο ότι: 'Ο Πρόεδρος φταίει για όλα'.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο προεδρικό διάγγελμα καταδεικνύει ότι τα όσα αυτή διακηρύσσει περί υπευθυνότητας και σοβαρότητας είναι λόγια κενά χωρίς περιεχόμενο. Προφανώς, πρώτιστος στόχος της αντιπολίτευσης είναι απλώς να φορτώνει τα πάντα στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, και όχι η αντιμετώπιση των δυσκολιών και η επίλυση χρόνιων και διαρθρωτικών προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες. Όλοι στο εξωτερικό παραδέχονται ότι η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Σταθερότητας, λόγω της κατάστασης στον τραπεζικό της τομέα. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι φταίει η Κυβέρνηση.

Το θέμα είναι απλό: Η ανάγκη για να προσφύγουμε στον Μηχανισμό προέκυψε από την ανάγκη κεφαλαιοποίησης μιας μεγάλης κυπριακής τράπεζας με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυπριακό κράτος ποτέ δεν θα μπορούσε να διαθέσει αυτό το ποσό, που αποτελεί σχεδόν το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού. Ακόμη και τότε που για ένα και μόνο έτος, το 2007, υπήρχε συγκυριακά πλεόνασμα 3,5%, που ισοδυναμούσε με 553 εκατομμύρια ευρώ και πάλι το κράτος δεν θα μπορούσε να καλύψει την ανάγκη κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Το πρόβλημα με τις τράπεζες προκλήθηκε από αποφάσεις των διοικήσεων τους με αποτέλεσμα αυτές να εκτεθούν στην ελληνική οικονομία. Η εποπτεία και ο έλεγχος του τραπεζικού τομέα ανήκει στις Κεντρικές Τράπεζες και όχι στις Κυβερνήσεις. Αυτό επιβάλλουν οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υποχρεωτικές για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης ασφαλώς και της Κύπρου.

Σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μέχρι το 2016, η αναφορά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που έγινε στο διάγγελμα του Προέδρου, αποτελεί το ποσό που θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος μαζί με το δάνειο για τις τράπεζες που θα είναι, δυστυχώς, πολλαπλάσιο. Η αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων δανείων δεν προστίθεται στο δημόσιο χρέος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χθεσινό του διάγγελμα κάλεσε όλους να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να βαδίσουμε ενωμένοι για αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προκλήσεων. Επαναλαμβάνουμε και σήμερα αυτή την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα θα συνεχίσουν να εργάζονται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες».

Σε ερώτηση αν και μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Οικονομικών πρέπει να θεωρείται λήξαν το θέμα δανείου από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα αποφύγω τον όποιο σχολιασμό, ιδιαίτερα διότι έχει να κάνει με δηλώσεις ξένων αξιωματούχων και από τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Είμαστε στην περίοδο όπου έχει επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τρόικα και απομένει ακόμη σημαντικός δρόμος που πρέπει να διανυθεί διότι υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Αυτές επισήμανε χθες ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του και είναι αυτό που πρέπει να μας κάνει όλους πολύ προσεκτικούς για το τι λέμε και τι δηλώνουμε έτσι ώστε να μη δυσκολέψουμε περισσότερο τα πράγματα εν όψει αυτής της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ σκληρά, και έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό, προτεραιοποίησε τους στόχους για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων και να εξυπηρετήσουμε σημαντικά εθνικά συμφέροντα, όπως είναι το θέμα διαχείρισης του φυσικού αερίου. Και, ασφαλώς, διαπραγματευτήκαμε για να κάνουμε υποφερτές διάφορες πρόνοιες του Μνημονίου που η Τρόικα είχε φέρει. Και έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα σε διάφορα επίπεδα».

Σε ερώτηση για το θέμα των στεγαστικών δανείων σε σχέση με το Μνημόνιο και τις επικρίσεις που ακούστηκαν για το ζήτημα αυτό, ο κ. Στεφάνου: «Είναι αυτή η Κυβέρνηση που αύξησε κατά πολύ τα στεγαστικά προγράμματα και τα στεγαστικά δάνεια τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για μη πρόσφυγες. Εκεί που ήμασταν υποχρεωμένοι να μειώσουμε ποσά σε στεγαστικά προγράμματα, αν κάνετε μια σύγκριση για το πόσο τα έχει αυξήσει η Κυβέρνηση και στο πού μειώνονται τώρα, θα δούμε ότι εξακολουθούν αυτά τα προγράμματα να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν αυτή η Κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία. Αντιλαμβάνεστε, βεβαίως, ότι από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στον Μηχανισμό, υπήρχαν και πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να αποσοβήσουμε ή που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε.

Όπως είπε χθες στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρχαν θέματα που υποχρεωθήκαμε να συζητήσουμε ή να δεχθούμε, που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα συζητούσαμε καν. Από τη στιγμή, όμως, που ένεκα της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Σταθερότητας τότε εκεί άρχισαν και οι μεγάλες δυσκολίες. Όταν έρχεται η Τρόικα με συγκεκριμένους όρους, κρατούσε και 'το μαχαίρι και το κρέας'».

Κληθείς να διευκρινίσει δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί σε σχέση με παρέμβαση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι αυτό που είχε δηλώσει ο ίδιος το πρωί είναι πως «τα όσα λέγονται στο Eurogroup είναι εμπιστευτικά και δεν μπορεί κανείς να κάνει αναφορά σε αυτά, πόσο μάλλον κρατικός αξιωματούχος. Είπα, επίσης, πως δεν μπορούμε να σχολιάζουμε οτιδήποτε γράφεται και λέγεται ή που φέρεται να έχουν πει ορισμένοι».