5/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας κας Ανδρούλας Αγρότου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος» 05/12/2012

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που οργανώνουν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες στα πλαίσια ευρύτερης εκστρατείας με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος», σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία των διακεκριμένων ομιλητών μας από τον ελληνικό χώρο, τη δρα Ειρήνη Καραμπούτα Βουλγαροπούλου και τον δρα Ελευθέριο Καλημέρα, οι οποίοι θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επιμόρφωση των Κυπρίων οδοντιάτρων και γιατρών μεταλαμπαδεύοντας μέρος των γνώσεών τους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη διαχρονική στήριξη των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην επιμόρφωση των Κυπρίων επαγγελματιών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία Οδοντιατρικής και μέχρι πρόσφατα Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας αποτελεί έναν διαχρονικό και υψηλής προτεραιότητας στόχο του Υπουργείου Υγείας αφού αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για διασφάλιση ποιοτικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.


Ο καρκίνος αποτελεί δυστυχώς στις μέρες μας τη δεύτερη αιτία θανάτου. Κατά το 2010 καταγράφηκαν στην Κύπρο 5095 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1928 οφείλονταν σε ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος ακολουθούμενοι από 1156 θανάτους λόγω καρκίνου. Τα κρούσματα αυτά παρουσιάζουν διαχρονικά αυξητική τάση ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής όπου επικρατούν συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος κατατάσσεται στις σύγχρονες απειλές κατά της υγείας και στα μείζονα θέματα της δημόσιας υγείας με ευρείες ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και ευρύτερα για την κοινωνία και τα συστήματα υγείας.


Ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος περίθαλψης των καρκινοπαθών ασθενών, αυτό αυξάνεται δραματικά με τα ασφαλιστικά ταμεία να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι θεραπείες για τον καρκίνο περιλαμβάνονται μεταξύ των πιο πολυδάπανων θεραπειών.


Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του καρκίνου θα πρέπει να γίνεται συντονισμένα με μια σειρά δράσεων που θα στοχεύουν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και τη βέλτιστη δυνατή θεραπεία. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ετοιμασία της Στρατηγικής κατά του Καρκίνου στην οποία συμπεριλαμβάνεται σειρά δράσεων σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόληψη, πρωτογενή αλλά και δευτερογενή, μέσω των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.


Στα πλαίσια της πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης χρόνιων νοσημάτωνεμπίπτει και η εκστρατεία που οργανώνουν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες, η οποία ταυτίζεται πλήρως και με τις προτεραιότητες που έθεσε η Κυπριακή Προεδρία στον χώρο της υγείας. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υγιή γήρανση η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων και την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών έναντι των χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος. Παράλληλα χαιρετίζω τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολυτομεακή συνεργασία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας.


Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει μαζί με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας πάντοτε θα στηρίζει τέτοιες ενέργειες