3/12/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Αλβανίας 03/12/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Αλβανίας κα Majlinda Bregu, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η επίσκεψη της κας Bregu αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας δρος Edmond Panariti στην Κύπρο, στις 4 Οκτωβρίου, και της επίσκεψης της δρος Κοζάκου-Μαρκουλλή στα Τίρανα στις 31 Ιουλίου.

Επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εν όψει και των Συμπερασμάτων για την Αλβανία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης της Αλβανίας, για συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στις δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά της που καλωσορίζει την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Αλβανίας στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρξε μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Γεγονός που, όπως είπε, διαφάνηκε από το ότι οι πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησε η ίδια μετά την ανάληψη της Προεδρίας ήταν στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης επίσκεψής της στα Τίρανα στις 31 Ιουλίου, όπου έλαβαν χώρα εποικοδομητικές διαβουλεύσεις. Επιπλέον, όπως σημείωσε, η σημερινή επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Edmond Panariti στη Λευκωσία, στις 4 Οκτωβρίου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, έχω επαναλάβει στην Υπουργό Bregu ότι η Κυπριακή Προεδρία υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας και ενθαρρύνεται από την αφοσίωση της Αλβανικής Κυβέρνησης να επιτύχει ταχεία διαδικασία προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα φέρει την Αλβανία πιο κοντά στην ΕΕ», ανέφερε η κα Υπουργός. Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που υπογράφθηκε νωρίτερα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να βοηθήσει την Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Όπως είπε η κα Υπουργός, κατά τη συνάντηση αντηλλάγηκαν απόψεις και αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση που θα είναι το θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου, το οποίο θα εξετάσει το πακέτο διεύρυνσης που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2012, και του οποίου θα προεδρεύει η δρ Μαρκουλλή.

«Όπως έχουμε δηλώσει από την αρχή της Προεδρίας μας, θα προεδρεύουμε όλων των συνθέσεων του Συμβουλίου ενεργώντας ως έντιμος διαμεσολαβητής, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος που θα προκύψει από τη διακριτική και ομόφωνη απόφαση των 27 μελών του Συμβουλίου», επισήμανε η Υπουργός Εξωτερικών. Σημείωσε εξάλλου ότι όσον αφορά την Αλβανία, το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει τη σύσταση της Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των βασικών μέτρων όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα και του τομέα της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της αναθεώρησης των κοινοβουλευτικών κανόνων διαδικασίας.

Προς τον σκοπό αυτό η δρ Μαρκουλλή ενθάρρυνε την κα Bregu όπως εμμείνουν στην πραγματοποίηση του στόχου απόκτησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς όφελος όλων των γενεών των Αλβανών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την υλοποίηση των 12 βασικών προτεραιοτήτων με περαιτέρω σταθερά βήματα, «τα οποία αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την εν εξελίξει πρόοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας». Τόνισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει αυτόν τον στόχο και την τελική ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ.

Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος που όχι μόνο θα ενσωματώσει την Αλβανία στις ευρωπαϊκές δομές, αλλά και θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Από πλευράς της η Αλβανή Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχαρίστησε την Υπουργό Εξωτερικών για την πρόσκληση, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την εκτίμηση για τη στήριξη που παρείχε πάντοτε η Κύπρος στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, «και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας», όπως επισήμανε. Συγχαίροντας την Κύπρο για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η κα Bregu είπε: «Έχετε διεξαγάγει την Προεδρία με επιτυχία και, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μία από τις μικρότερες χώρες της ΕΕ και κατέχει την Προεδρία σε περίοδο κρίσης που είναι μεγάλη πρόκληση, νομίζω ότι ενεργήσατε σωστά και με επιτυχία».

Σημειώνοντας ότι προσδοκούν την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, η κα Bregu επισήμανε ότι η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία προς το μέγιστο όφελος των Αλβανών και της Δημοκρατίας της Αλβανίας, προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ειλικρίνεια όσον αφορά τη μετάδοση του κύριου μηνύματος ότι θα επιμείνουμε στην αξιοκρατική προσέγγιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ως προς αυτό, η Αλβανή Υπουργός ανέφερε ότι χαιρετίζουν την αυστηρή και ξεκάθαρη κρίση των κρατών μελών της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η αυστηρή και ξεκάθαρη κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται, παρά την οικονομική κρίση και το κλίμα της έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά στο τι αναμένεται από τις χώρες προς ένταξη στην ΕΕ».

Αναφερόμενη στα επιτεύγματα της Αλβανίας τα τελευταία χρόνια, η κα Bregu σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα έχει δώσει πολλά κίνητρα και έτσι θα πρέπει να συνεχιστεί, ούτως ώστε «να φέρει την έμπνευση, την ώθηση και το καλό πνεύμα, στη βάση των οποίων η ίδια η ΕΕ έχει οργανωθεί». Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε στις χώρες μας, είτε είναι πιθανές υποψήφιες χώρες είτε υποψήφιες χώρες είτε χώρες που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις: ότι η ΕΕ είναι μια χειροπιαστή διαδικασία και θα καταστούμε μέρος και μέλη της, όχι μόνο την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από την ΕΕ βάσει πρωτοκόλλων, γραφειοκρατίας και χρονικής συγκυρίας, αλλά όταν γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως έγιναν και σε άλλα κράτη μέλη της». Η κα Bregu διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αξιοποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη νωρίτερα, η Αλβανή Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι οι δύο χώρες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά, να ανταλλάξουν εμπειρογνωμοσύνη και απόψεις και να διοργανώσουν σεμινάρια και επισκέψεις σε κοινές μελέτες ή έρευνα.